DAN HALCHIN: "Va exista o relaţie contractuală între penitenciare şi agenţii economici, pentru activităţi de muncă în regim deschis"

V.G.
Miscellanea / 23 septembrie 2022

"Va exista o relaţie contractuală între penitenciare şi agenţii economici, pentru activităţi de muncă în regim deschis"

Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Dan Halchin, a făcut un apel, astăzi, către agenţii economici în căutare de forţă de muncă care doresc să colaboreze cu unităţile penitenciare, menţionând că există un număr semnificativ de persoane private de libertate "apte" şi "dornice să muncească", relatează Agerpres.

El a precizat, într-o conferinţă de presă, că un proiect-pilot în acest sens a fost iniţiat în luna martie şi se va materializa la Penitenciarul Ploieşti săptămâna viitoare.

"Este vorba despre o relaţie contractuală între Penitenciarul Ploieşti şi un agent economic care pune la dispoziţie spaţii pe propria cheltuială, spaţii pentru cazare pentru persoanele private de libertate care doresc să muncească în relaţia cu acest angajator şi care sunt clasificate la regimul deschis. Vorbim practic despre 40 de persoane private de libertate la început, atât este contractul încheiat, putând fi extins până la un număr de 60 de persoane private de libertate", a afirmat Halchin.

El a adăugat că această colaborare este pe durată nedeterminată, după modelul aplicat în închisori din Uniunea Europeană şi SUA.

"Fiind inspiraţi puţin din legislaţiile ţărilor din Europa, chiar şi din SUA, în multe din aceste ţări există acest concept, un gen de infrastructură care nu presupune nici arestul la domiciliu, dar nici detenţia în unităţi clasice de penitenciar, ceva la mijloc. Gradul de libertate şi încrederea care se acordă persoanelor private de libertate ajunse în cel mai permisiv loc de detenţie posibil este mai mare atunci când ne referim la aceste elemente de infrastructură şi luăm ca model această practică. (...) Ne-am folosit de baza de reglementare existentă şi din martie am început să gândim un astfel de concept. Am dialogat cu directorii penitenciarelor de regim deschis şi semi-deschis şi i-am îndemnat să iniţieze discuţii cu agenţi economici care ar putea fi interesaţi să pună la dispoziţie infrastructură de felul acesta şi penitenciarul să plătească doar cheltuielile pe utilităţi", a explicat oficialul ANP.

Potrivit acestuia, sunt şi câteva constrângeri, în funcţie de regimul de executare în care este clasificată persoana privată de libertate, dar beneficiile sunt mai mari.

"Având în vedere regimul fiscal, ţinând cont de faptul că ne referim la o forţă de muncă disciplinată, selecţionată şi pusă la dispoziţie în timp real, eu spun că astfel de exemple se pot multiplica şi în alte zone", a menţionat Halchin.

El a adăugat că deţinuţii muncitori vor sta în condiţii care nu se deosebesc "aproape deloc" de regimul de cazare hotelier sau de cel studenţesc.

"Regulamentul permite cazarea în elemente de infrastructură care nu se deosebesc aproape cu nimic de regimul hotelier sau de regimul de cazare la comun a studenţilor, de exemplu. Nu există elemente de siguranţă care să impună modificări complicate la un spaţiu. Vor fi persoane desemnate care să execute serviciul acolo (paza - n.r.). Avantajul este că punctul de lucru unde merg persoanele private de libertate în fiecare zi este foarte aproape, este practic în aceeaşi incintă şi spunem că dintr-un astfel de demers are de câştigat toată lumea. Scoatem şi noi din infrastructura suprapopulată zeci, poate câteva sute de persoane private de libertate. Persoanele private de libertate în cauză au ceva util de făcut, câştigă şi o sumă de bani, deci eu cred că sunt câştiguri. Suma pe care o câştigă deţinuţii se negociază, în mare parte dintre cazuri este la nivelul salariului minim. Dar avantajul fiscal este faptul că nu se plătesc toate contribuţiile la stat ca în situaţia unui angajat clasic. Apare un avantaj fiscal important", a punctat Dan Halchin.

Conform acestuia, bugetul ANP este de aproximativ 1,6 miliarde de lei, iar numărul persoanelor private de libertate se ridică la 24.000.

"O mare parte din cheltuieli sunt cheltuieli de personal. Ce aş putea să vă spun, sumele pe care deţinuţii le câştigă de la agenţii economici astăzi sunt echivalente, comparabile cu sumele alocate hrănirii întregii populaţii carcerale, undeva la 55 de milioane de lei anual. 40% ajung la deţinuţi şi 60% rămân venit la penitenciar", a punctat directorul ANP.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Deja asa de rau stam cu forta de munca ??!!

    Nu mai bine "presteaza" pentru Wagner?...In 6 luni de zile sunt liberi:-)

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb