DAN PAUL, ASOCIAŢIA BROKERILOR:  "ASF are o procedură secretă privind autorizarea persoanelor de conducere în piaţa de capital"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 martie 2017

"ASF are o procedură secretă privind autorizarea persoanelor de conducere în piaţa de capital"

Asociaţia Brokerilor a constatat, în instanţă, Regulamentul 14/2015

Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF, a anunţat modificări privind evaluările şi interviurile persoanelor cheie din entităţile supravegheate de ASF

Preşedintele Asociaţiei Brokerilor, domnul Dan Paul, a criticat, marţi, metoda prin care, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) autorizează personale de conducere în piaţa de capital. Domnia sa a specificat că, procedura actuală, prin care selecţia persoanelor se face pe bază de interviu, este lipsită de transparenţă, pentru că nu se cunosc exact regulile pe care autoritatea le foloseşte în evaluare.

Domnia sa a declarat: "La noi, s-a dat un regulament (n.r. Regulamentul 14/2015) care are o procedură privind interviul persoanelor care urmează a fi selectate de către ASF, cu funcţii de conducere în piaţă, procedură care este necunoscută, nu este publicată în Monitorul Oficial. Noi am cerut această procedură de multe ori, şi ni s-a spus: «Cum să ni se dea procedura, ca să ştim ce să învăţăm pentru examen?» Da, ca la facultate, trebuie să ştii care este bibliografia, trebuie să ştii care sunt regulile jocului, nu poţi să ai o procedură secretă".

De asemenea, preşedintele Asociaţiei Brokerilor a subliniat că, în opinia instituţiei pe care o conduce, prin Regulamentului nr.14/2005 (regulament privind evaluarea şi aprobarea membrilor structurii de conducere şi a persoanelor care deţin funcţii-cheie în cadrul entităţilor reglementate de ASF) Autoritatea de Supraveghere foloseşte legea în mod discreţionar, motiv pentru care a acţionat instituţia în instanţă.

"ASF, pe de o parte vrea să ştie toate trasferurile de bani, toate conturile, ceea ce legea îi permite, dar are o procedură secretă privind autorizarea persoanelor şi noi am considerat că această procedură adaugă la lege. Din acest motiv, am atacat în instanţă Regulamentul 14, şi sper că vom câştiga pentru a corecta anomaliile pe care autoritatea le face. Cred că acesta este rolul instanţei", a menţionat preşedintele Asociaţiei Brokerilor.

Domnia sa a mai spus că un astfel de regulament nu există în Europa, decât la nivel de proiect: "După cum s-a văzut şi la întâlnirea de la Roma a liderilor Uniunii Europene, Europa are mai multe viteze. Şi ASF are altă viteză faţă de autorităţile din Europa, are cea mai mare viteză (...) pentru că a impus un regulament (...) care încă nu există în Europa. Noi am prezentat avocaţilor un ghid ESMA (n.r. European Securities and Markets Authority), care este o propunere pentru dezbaterea acestui regulament la nivel european. Acesta nu există încă în Europa, urmând să se implementeze, se va discuta un an de zile, iar propunerea europeană este mult mai soft faţă de ce a făcut ASF la noi. Deci ASF are o viteză (n.r. faţă de Europa) ca între un OZN şi maşinile care merg pe stradă".

Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF, a declarat că, săptămâna trecută, ASF a reuşit, "cu sprijinul pieţei şi a intervenţiei ferme a reprezentanţilor pieţei", să modifice şi să aprobe noua procedură cu privire la interviurile persoanelor cheie din entităţile supravegheate de ASF.

"Interviul pentru autorizare, împreună cu analiza dosarului şi cu analiza bunei reputaţii profesionale vor fi propuse de sector, iar comisiile de evaluare se vor numi numai de către vicepreşedintele de sector, în baza importanţei funcţiei pe care o evaluăm", a afirmat Mircea Ursache, adăugând: "Piaţa este foarte atentă la problemele noastre, ceea ce am primit ca reacţii la o procedură (n.r. procedura de evaluare) este util".

Regulamentul privind evaluarea funcţiilor de conducere de pe piaţa de capital a fost contestat de piaţă, în special după ce ASF nu l-a avizat pe Mihai Fercală în conducerea SIF Transilvania, în octombrie 2016, pe motiv că nu cunoaşte activitatea companiei.

Preşedintele Asociaţiei Brokerilor a mai spus: "Dacă avem legi în statul român, eu vreau să le respectăm şi să nu adăugăm la ele. Nici la Londra, astăzi, dacă vrei să devii persoană cu funcţie de conducere, nu treci printr-un interviu, pentru că aşa funcţionează legea. Mă bucur că domnul Ursache vrea să modifice acest regulament".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Dan Paul e Gica Contra al pietei de capital. Ce face ASF nu e bine, ce face BVB nu ebine, ce face Sibex e de porc...etc...Acest om nu are niciodata nicio contributie pozitiva. El e impotriva. La orice. Si e de foarte multi ani seful brokerilor. Penibil.

    1. Stai linistit! Nu sunt gica contra, sunt constructiv. Sunt pentru proiectele care ajuta piata sa se dezvolte. Daca critic derapajele nu trebuie sa te superi, decat daca tu esti cu ordin de zi pe unitate. Daca iti dai numele real putem dialoga civilizat.

      Chiar Paul e numele meu:) Asta este.

      Si nu ma supar, ca nu am de ce, Doar constatam o situatie de fapt. E parerea mea, dvs aveti alta parere, cred ca toti avem dreptul la opinie. Ma amuza ideea dvs cu ordinul. :) Asta e pe principiul ca daca o persoana nu e de acord cu dvs e sigur platit de dusmani? Interesant punct de vedere:) 

      Noapte buna.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb