Dolarul se va aprecia în acest an, în raport cu alte monede, în special datorită evoluţiei bune a economiei americane, a declarat Dan Popovici, directorul OTP Asset Management. Domnia sa a declarat: "Românii au senzaţia că euro e mai stabil. Cred că în 2014 vom asista la o întărire a dolarului faţă de leu şi euro. Leul se va aprecia în 2014, dar nu într-un mod dramatic, iar piaţa dobânzilor va fluctua într-un spaţiu îngust". De asemenea, estimările privind inflaţia în primele şase lui ale anului sunt pozitive, se discută de 1%, a explicat Dan Popovici, care a încheiat: "Noi, românii, percepem altfel riscurile faţă de investitorii străini".
OTP Asset Management a lansat, ieri, un fond deschis de investiţii în dolari americani, OTP Dollar Bond, randamentele acestuia fiind estimate la 3-4%, iar conducerea companiei mizează pe atragerea a "câteva milioane bune de dolari" până la sfârşitul anului: "Nu ne aşteptăm ca fondul să crească spectaculos imediat, ci în timp", au argumentat oficialii OTP. Activele investitorilor vor fi direcţionate în principal în instrumente cu venit fix - titluri de stat, obligaţiuni de stat, municipale, corporative, emise cu precădere de entităţi din Europa Centrală şi de Est, precum şi în depozite bancare şi alte instrumente ale pieţei monetare. Fondul nu va investi în acţiuni. În special, potrivit conducerii OTP Asset Management, fondul se adresează cu precădere investitorilor retail şi clienţilor instituţionali care intenţionează să efectueze plasamente pe un orizont de timp mai mare de 9-12 luni. Valoarea minimă a investiţiei în OTP Dollar Bond este de 50 dolari, iar comisionele de subscriere şi de răscumpărare practicate sunt zero. Comisionul anual de administrare va fi de 1%.
"Sunt convins că vom avea randamente superioare celor oferite de depozitele bancare. Este cert acest lucru. Dacă un depozit bancar oferă 2% dobândă, fondul de investiţii poate ajunge la 3,5-4%", a declarat Popovici, care a continuat: "Ne orientăm către clienţii deja existenţi ai băncii, cu precădere cei care mai au investiţii în alte fonduri".
Conducerea OTP a explicat: "Simţim tot mai mult o oarecare frustrare din partea clienţilor referitor la evoluţia ratelor de dobândă la depozite. Oamenii s-au obişnuit cu dobânzi mari, ele au scăzut mult în ultima perioadă, iar fondurile de investiţii sunt o alternativă bună. Cred că anul acesta se va modifica percepţia investitorului român, cu cât dobânzile vor rămâne la acest nivel cu atât clienţii se vor îndrepta către risc mai crescut, vor să iasă din zona de confort", a spus Popovici, care recomandă clienţilor o economisire periodică, regulată, cu depunerea unor sume mai mici în fiecare lună, indiferent de valoarea unităţii activului net al fondului de investiţii.
Dan Popovici a declarat că, în perioada următoare, compania pe care o conduce gândeşte un fond diferit de celelalte: "Pentru perioada următoare, probabil în martie, gândim un alt fond cu expuneri pe diferite clase de active şi de valute. N-aş lua în calcul francul elveţian pentru că este prea legat de euro, mai repede un yen japonez, o monedă mai exotică. Acest fond va investi oportunistic pentru a avea o volatilitate cât mai mică şi randamente mai bune decât un fond de obligaţiuni", a spus Popovici. De asemenea, oficialii OTP au declarat: "Vedem un potenţial foarte mare în fondurile de investiţii în acţiuni, acolo există o mare diversificare. Strategia noastră se îndreaptă în acea direcţie". Astfel, Dan Popovici a explicat că aşteptările sunt foarte mari inclusiv pentru Bursa de Valori Bucureşti: "Cele mai mari companii (spre exemplu cele din domeniul energiei) vor avea randamente de 9-10%. Previziunile sunt extrem de optimiste. Cert este că imediat ce companiile îşi vor publica rezultatele financiare pe anul 2013, ne aşteptăm la o creştere a randamentelor. Orice listare poate fi profitabilă, dar totul depinde de preţ", a încheiat directorul OTP Asset Management.
• Corina Stoica, OTP: "Piaţa de private banking este relativ mică, ne dorim să creştem în 2014"
Pe partea de private banking, OTP administrează averile a câteva sute de clienţi, unii dintre ei având active de peste un milion de euro. Anul trecut, numărul clienţilor a crescut cu 20% faţă de anul 2012, iar valoarea activelor deţinute cu 30%. Totodată, ponderea activelor plasate în fonduri de investiţii pe acest segment de clienţi s-a apreciat de la 12% la 23% pe parcursul anului trecut. "Pentru acest an ne dorim o creştere a numărului de clienţi şi a activelor, dar şi o diversificare a plasării acestora. E bine ca orice client să aibă în portofoliu şi investiţii într-un fond de acţiuni", a afirmat Corina Stoica, directorul segmentului de private banking şi servicii de investiţii, care a încheiat: "Nu sunt atât de mulţi clienţi private banking pe cât ne-am dori. Potenţialul pieţei este de 30.000 de persoane, care au peste 100.000 euro în cont, dar piaţa nu este chiar acolo. E relativ mică".
Compania, prezentă în ţara noastră din anul 2007, administrează o gamă diversă de fonduri deschise de investiţii, oferind investitorilor posibilitatea să acceseze investiţiile în acţiuni, prin intermediul OTP AvantisRO, dar şi investiţiile în titluri de stat şi obligaţiuni prin interediul OTP Obligaţiuni şi OTP Euro Bond. Compania adminisrează şi două fonduri închise de investiţii (OTP Agri Fund şi OTP Properties), care atrag resurse prin oferte private.