DAN SCHWARTZ: "Cei care investesc în reabilitarea clădirilor ar trebui scutiţi de taxe"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 2 octombrie 2013

"O persoană juridică ajunge să plătească încă o dată, într-o perioadă scurtă de timp, valoarea pe care clădirea respectivă o are, ceea ce este aberant", apreciază Dan Schwartz.

"O persoană juridică ajunge să plătească încă o dată, într-o perioadă scurtă de timp, valoarea pe care clădirea respectivă o are, ceea ce este aberant", apreciază Dan Schwartz.

"Redevenţele trebuie stabilite în baza unui studiu de impact"

Persoanele fizice şi juridice care investesc în reabilitarea imobilelor ar trebui scutite pentru o perioadă de plata taxelor pe clădiri, consideră consultantul fiscal Dan Schwartz. Domnia sa susţine că taxele pe care trebuie să le plătească societăţile comerciale pe clădiri sunt "aberante".

"O persoană juridică ajunge să plătească încă o dată, într-o perioadă scurtă de timp, valoarea pe care clădirea respectivă o are, ceea ce este aberant. Companiile ar trebui să fie stimulate să investească în clădiri, nu să li se pună tot felul de obstacole în acest demers", ne-a spus domnul Schwartz.

Consultantul fiscal opinează că imobilele nu ar trebui impozitate în funcţie de destinaţie, ci în funcţie de locaţia în care sunt situate, de materialele de construcţie utilizate la realizarea lor, de calitatea finisajelor, de suprafaţă, cota de impozitare trebuind să fie aceeaşi atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice.

Impozitarea imobilelor este una dintre temele care fac obiectul scrisorii transmise de Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania) şi Consiliul Investitorilor Străini (FIC) către Ministerul Finanţelor Publice, atrăgând atenţia asupra efectelor generate de unele măsuri fiscale prevăzute în Scrisoarea de Angajament pe care Guvernul a transmis-o Fondului Monetar Internaţional sau aflate pe agenda curentă a Executivului. Organizaţiile menţionate susţin că aceste măsuri sunt de natură să afecteze stabilitatea şi competitivitatea sistemului fiscal românesc.

Grupurile de lucru dedicate domeniului fiscalităţii din cadrul celor două entităţi au analizat şi au transmis Ministerului Finanţelor Publice observaţii şi recomandări privitoare la următoarele măsuri: impozitul pe clădiri, redevenţe pentru industria petrolieră, contribuţia la fondul de sănătate pentru veniturile din chirii şi extinderea bazei de impozitare pentru contribuţia la fondul pe pensii, reforma sistemului de sănătate.

Daniela Nemoianu, preşedintele Comitetului de Fiscalitate din cadrul AmCham Romania, a precizat: "Ne exprimăm speranţa că proiectul de modificare a Codului Fiscal va fi revizuit în sensul diminuării impozitului local pe clădiri pentru persoanele juridice, aceasta fiind o cerinţă constantă a membrilor FIC şi AmCham, atât prin diminuarea intervalului de variaţie a cotei de impozitare, cât şi prin revizuirea modului de calcul al bazei de impozitare pentru a reflecta adecvat tipurile diferite de imobile şi fluctuaţia valorii de piaţă".

Referitor la redevenţele pentru industria petrolieră, preşedintele FIC, Mihai Bogza, menţionează: "Susţinem instituirea unui sistem de redevenţe stabil şi competitiv, care să fie aplicat pe întreaga durată a concesiunii, deoarece un astfel de sistem va aduce beneficii semnificative pentru România, precum o contribuţie importantă la asigurarea independenţei şi securităţii energetic, îmbunătăţirea balanţei comerciale şi de plăţi, creşterea PIB şi crearea de noi locuri de muncă".

Dan Schwartz este de părere că valoarea unei redevenţe nu trebuie stabilită aleator, ci în urma realizării unui studiu de impact, pe criterii foarte clare şi transparente. În opinia domniei sale, redevenţa trebuie să fie atractivă pentru investitori, dar să aducă şi bani la bugetul de stat.

Şerban Toader, co-preşedinte al grupului de lucru pentru fiscalitate din cadrul FIC a făcut câteva precizări cu privire la contribuţia la fondul de sănătate pentru veniturile din chirii şi extinderea bazei de impozitare pentru contribuţia la fondul de pensii: "Orice măsură de lărgire a bazei de colectare a contribuţiei la fondul de sănătate ar trebui corelată cu introducerea noului pachet de servicii medicale de bază şi totodată ar trebui să ţină cont de plafonarea bazei de calcul la trei salarii medii brute pe economie, nu la cinci, aşa cum prevede textul de lege în prezent."

În ceea ce priveşte reforma sistemului de sănătate, solicitările AmCham Romania şi FIC vizează mecanismul de impunere a taxei clawback, dar şi recomandări pentru crearea unui mediu favorabil dezvoltării serviciilor medicale private şi a asigurărilor private de sănătate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb