DAN SCHWARTZ: "Toate modificările Codului Fiscal întârzie rescrierea acestuia"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 martie 2014

"Toate modificările Codului Fiscal întârzie rescrierea acestuia"

Modificările care au loc, frecvent, în domeniul fiscal îngreunează procesul de rescriere a Codului Fiscal, finalizarea prelucrării acestuia fiind tot timpul amânată, după cum ne-a spus expertul fiscal Dan Schwartz.

Domnia sa ne-a precizat: "Modificări fiscale au loc tot timpul, astfel că, atât anul trecut, cât şi în 2014 a fost schimbat Codul Fiscal, lucru care va continua să se întâmple. Noi am tot solicitat să facem o pauză de la adoptarea de noi reguli fiscale, pentru a putea finaliza rescrierea Codului, începută încă de anul trecut. Toate aceste modificări nu fac decât să întârzie prelucrarea Codului Fiscal".

Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor Publice, a anunţat, zilele trecute, că speră ca până la începutul anului viitor noua lege să poată fi publicată.

Potrivit lui Dan Schwartz, specialiştii în domeniu au lucrat foarte mult la prelucrarea Codului Fiscal, fiind rescrise o serie de titluri, cum ar fi impozitul pe profit, TVA, impozitul pe venit etc., însă urmează să se mai lucreze la multe alte capitole.

"Nu se va pune problema unor noi cote de impunere, rescrierea este pentru ca legislaţia din domeniu să fie mult mai simplu de aplicat şi să fie în concordanţă cu prevederile europene", ne-a mai spus domnul Schwartz, subliniind că această procedură ar fi trebuit finalizată încă de anul trecut.

Noul Cod Fiscal va trebui să treacă prin Parlament, urmând să fie aprobat ca orice lege.

Specialiştii din domeniu estimează că, în acest an, vor avea loc multiple modificări fiscale, având în vedere că 2014 este un an electoral.

Anul trecut, Dan Manolescu, secretar de Stat în Ministerul Finanţelor Publice, spunea că rescrierea Codului Fiscal este o necesitate, apreciind: "Acesta trebuie să fie rescris, întrucât este greu de accesat şi de gestionat. Până în vară (n.r. vara anului 2013) ne aşteptăm să avem o variantă de discuţie a noului Cod Fiscal, iar în toamnă dorim ca draftul să fie trimis şi în Parlament pentru dezbatere. Nu spunem că actualul cod este greşit şi nici nu dorim să reinventăm noi roata cu un nou Cod Fiscal. Acesta a trecut prin multe modificări care erau necesare în ultimii ani. Singura problemă este faptul că aceste schimbări au avut loc într-un timp foarte scurt, cum a fost cazul TVA care s-a schimbat în trei zile".

În octombrie 2013, domnia sa sublinia că procedura de rescriere a Codului Fiscal se află într-un stadiu destul de avansat: "S-a lucrat mult la acest proiect, astfel încât ne aflăm într-un stadiu foarte avansat. Am avut grupuri de lucru în cadrul cărora oamenii de afaceri au făcut propuneri de măsuri pe care le consideră utile. În acest moment, lucrăm la o analiză pentru a vedea care este impactul pe care noul cod îl va avea asupra bugetului".

Domnul Manolescu ne-a spus, la vremea respectivă, că este dificil de estimat o dată la care specialiştii ar putea finaliza procesul de rescriere a Codului Fiscal, mediul de afaceri preferând să aibă la dispoziţie o perioadă mai lungă pentru dezbateri, iar noul cod să intre în vigoare începând din 2015.

"Dorim să facem un cod mai clar, mai structurat, am încercat să corelăm titlurile între ele. Nu urmărim să avem un Cod Fiscal subţire, ci unul structurat, care să cuprindă pe larg toate explicaţiile necesare. Conţinutul nu va fi modificat, structura taxelor va fi aceeaşi", ne-a precizat oficialul MFP.

La rândul său, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afacerilor (AOAR), susţinea că rescrierea Codului Fiscal este o acţiune de durată, care vizează corelarea tuturor modificărilor fiscale făcute în ultimii zece ani. În opinia domniei sale, care salută această iniţiativă, procedura nu poate fi terminată atâta vreme cât apar modificări în domeniu. "Autorităţile ar trebui ca, după ce mai fac unele modificări fiscale necesare, să facă un < stop cadru > şi să finalizeze operaţiunea de scriere a Codului Fiscal. Atât timp cât totul este fluid, iniţiativa nu poate fi finalizată".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb