Dan Voiculescu vrea înapoi banii din privatizarea ICA

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Companii / 16 aprilie 2014

Dan Voiculescu vrea înapoi banii din privatizarea ICA

Gheorghe Mencinicopschi: "Dosarul ICA este o istorie halucinantă pentru mine"

Avocaţii inculpaţilor din dosarul ICA cer anularea privatizării

Instanţa se va pronunţa asupra cererii la sfârşitul lunii

Omul de afaceri Dan Voiculescu vrea să îşi recupereze banii investiţi în Institutul de Cercetări Alimentare (ICA) timp de 12 ani, în cazul în care privatizarea va fi anulată, potrivit declaraţiilor făcute de acesta ieri la Curtea de Apel Bucureşti. Dan Voiculescu a participat ieri, după mai multe amânări, la un nou termen la Curtea de Apel Bucureşti în dosarul privatizării ICA, în care a fost condamnat la cinci ani de închisoare.

Potrivit surselor judiciare, avocaţii au cerut completului de judecată anularea unei hotărâri de guvern prin care ICA a fost transformat din institut în societate comercială, introducerea Ministerului Finanţelor ca parte civilă în dosar şi trimiterea la ÎCCJ a unei cereri privind rezolvarea unei probleme de drept. Judecătorii au anunţat că se vor pronunţa asupra cererilor avocaţilor la finele lunii, pe 29 aprilie.

"Un avocat a ridicat problema anulării privatizării, care înseamnă ca ei (n.r.- autorităţile) să-şi ia terenul şi clădirile, alea superbe, să le vândă cu 60 de milioane, cât cred ei că valorează, iar eu să-mi recuperez toţi banii pe care i-am băgat în ICA în 12 ani. Vă asigur că este o sumă foarte mare. Aş prefera să fie această decizie şi să-mi dea banii înapoi", a spus omul de afaceri la ieşirea din sala de judecată.

Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, în dosarul privind privatizarea ICA, în septembrie anul trecut.

Totodată, în acelaşi dosar, nutriţionistul Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare, o sentinţă similară fiind dată şi inculpaţilor Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Sorin Pantiş, Flavius Pop şi Vlad Săvulescu. Totodată, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene, cu toţii judecaţi în acelaşi dosar, au primit câte 5 ani de executare. La acea vreme, magistraţii au decis ca toţi condamnaţii să înapoieze Ministerului Agriculturii peste 60 de milioane de euro.

Judecătorii au menţinut sechestrul asigurător pus de procurori pe bunurile şi conturile lui Dan Voiculescu, printre care o casă din Bucureşti evaluată la 250.000 euro şi un cont deschis la BRD, în care se află peste 15 milioane lei.

Potrivit rechizitoriului, "în perioada 1991-2003, inculpaţii au desfăşurat o serie de operaţiuni financiare şi comerciale frauduloase în scopul de a facilita adjudecarea prin licitaţie, de către Grivco SA (firma lui Dan Voiculescu), a pachetului de acţiuni deţinut de Administraţia Domeniului Statului la ICA, la un preţ mult mai mic faţă de valoarea comercială reală, în condiţii discriminatorii, netransparente şi prin subevaluarea activelor şi a titlurilor de participare".

Gheorghe Mencinicopschi: "Sunt pregătit pentru orice decizie a Curţii, dar susţin în continuare că am fost o victimă colaterală a unui proces politic"

Nutriţionistul Gheorghe Mencinicopschi, condamnat şi el în acest dosar, ne-a spus că din punctul său de vedere mare parte din inculpaţi au fost doar victime colaterale ale unui proces politic. "Sper ca de data aceasta să avem parte de o judecată corectă pentru că evoluţia dosarului ICA, până acum, este una halucinantă pentru mine", ne-a spus domnia sa, susţinând că nu are nimic de ascuns şi este nevinovat.

Gheorghe Mencinicopschi, directorul general şi, ulterior, membru CA al ICA SA Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Domnia sa susţine că doar a respectat ordinele primite "de sus", respectiv hotărârea de guvern care a transformat ICA în societatea privată şi evaluarea făcută de o companie privată a terenurilor care au trecut din proprietatea ADS în cea a Institutului, neavând nicio implicare directă în aceste demersuri.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb