DANIEL CĂTĂLIN ZAMFIR: "Prin reciclare, reducem circa 80-90% energia electrică"

ANA FELEA
Miscellanea / 13 octombrie 2022

"Prin reciclare, reducem circa 80-90% energia electrică"

Daniel-Cătălin Zamfir, Preşedintele Comisiei Economice, Industrii şi Servicii din Senat, şi senatorul Radu Oprea au desfăşurat o vizită de lucru în parcul de reciclare GreenGroup, de la Buzău.

Cei doi au fost invitaţi la Buzău de către Coaliţia pentru Economia Circulară (CERC), cu scopul de a facilita un dialog constructiv între autorităţile centrale, autorităţile locale şi industrie, urmărind atât identificarea provocărilor, cât şi a oportunităţilor economiei circulare în contextul actualei crize energetice şi de materii prime.

Membrii Comisiei, alături de reprezentanţii Coaliţiei, au vizitat trei dintre fabricile aflate în Buzău şi Ţinteşti, care desfăşoară operaţiuni de reciclare a echipamentelor electronice şi ambalajelor PET şi de producţie a fibrei sintetice poliesterice din PET reciclat.

În cadrul vizitei, au fost discutate aspecte importante despre modul în care modelul circular de regenerare a resurselor prin reciclare contribuie în mod semnificativ la eficienţa energetică a lanţurilor de producţie.

"Este o criză enormă internaţională de materie primă.Astăzi, materiile prime vin din zone de conflict. Este atât de greu încât să-ţi mai propui să produci ceva în Europa. Economia circulară este un model natural, prin care acele resurse pe care le avem le putem învârti la infinit şi practic să avem o resursă infinită, deci o viaţă infinită. (...) De exemplu, în cazul plasticului, materialele regenerate (reciclate) asigură o reducere de energie de până la 75% în procesul de producţie, în comparaţie cu acelaşi proces pe bază de materii prime virgine. (...) Industria noastră ar trebui să crească, este o şansă enormă. România poate creşte cu ceea ce are nu cu ceea ce nu are. Asta ne va duce la nişte cheltuieli tot mai mici şi ne va face tot mai bogaţi decât cei care cheltuiesc mai mult", a spus Constantin Damov, directorul Green Group.

Totodată, reprezentanţii Coaliţiei pentru Economia Circulară au punctat faptul că, prin reciclarea echipamentelor electronice, se asigură materiale de importanţă economică crucială, ce reduc substanţial importurile şi utilizarea materiilor prime considerate critice pentru economia europeană. Printre acestea se numără şi pământurile rare, recuperate în urma procesării electronicelor în fabrica de la Buzău. Pe parcursul vizitei, reprezentanţii Coaliţiei pentru Economia Circulară au punctat faptul că reciclarea asigură în acelaşi timp regenerarea materială a deşeurilor, dar şi recuperarea valorii lor energetice.

"Înţeleg că 50% din necesarul materiei prime pe care o reciclează Green Group este din import. Acesta este un mare semnal de alarmă. Nu suntem în stare, practic, în România, să reciclăm cât am avea posibilitatea să o facem şi, ce este cel mai important, este faptul că reciclarea acestor materiale economiseşte circa 80-90% energie electrică. Deci ne-am putea atinge ţinta pe care ne-a sugerat-o Uniunea Europeană, ţinta aceea de reducere a consumului de energie electrice, fără să oprim energia electrică la diverse ore. Iată o soluţie care este la îndemâna tuturor! Prin reciclare reducem circa 80-90% energia electrică, un lucru care mi se pare extraordinar", a spus Senatorul Daniel Cătălin Zamfir, preşedintele Comisiei Economice, Industrii şi Servicii.

La finalul vizitei, Coaliţia pentru Economia Circulară a organizat o întâlnire în cadrul Primăriei Municipiului Buzău, ocazie cu care primarul Constantin Toma a vorbit despre faptul că municipiul reşedinţă de judeţ are deja aborbată o strategie de dezvoltare se se bazează pe economia circulară, printre care se numără amenajarea primei şcoli circulară din România, unitate de învăţământ ce a fost vizitată anul acesta şi de preşedintele României.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ministrul mediului straluceste prin absenta ... nu l-a invitat nimeni?

    Nu face parte din obiectul de activitatae al ministerului mediului? 

    ati vazut cum lupta Apple si Microsoft cu poluarea!!

    nu te mai lasa sa folosesti dispozitivele (telefoane calculatoare ) mai vechi,

    te obliga sa folosesti tot timpul dispozitive mai noi  

    1. Ai perfectă dreptate cu escrocheria respectivă.

      Dar asta nu înseamnă că nu putem recicla peturile și deșeurile din plastic, hârtia, șamd. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb