DANIEL CONSTANTIN, ÎNTR-O CONFERINŢĂ PE MOŢIUNEA SIMPLĂ ÎMPOTRIVA MINISTRULUI AGRICULTURII: "Soluţia de tehnocraţi este un eşec în activitatea economică şi administrativă"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 12 mai 2016

"Soluţia de tehnocraţi este un eşec în activitatea economică şi administrativă"

Copreşedintele ALDE: "Irimescu nu a reuşit să treacă de la statutul de funcţionar la Bruxelles la cel de autoritate într-un minister greu"

Oficialii MADR nu ne-au transmis, până la închiderea ediţiei, punctul de vedere faţă de afirmaţiile din moţiune

Deputaţii PSD şi ALDE vor să-l sancţioneze, printr-o moţiune simplă, pe ministrul agriculturii pentru activitatea pe care a avut-o la ministerul de resort în cele circa şase luni de când se află în fruntea instituţiei.

Moţiunea a fost depusă luni la Camera Deputaţilor şi urmează să fie votată marţea viitoare.

Deputatul Daniel Constantin, copreşedinte ALDE şi fost ministru al agriculturii, s-a arătat extrem de nemulţumit de activitatea de la ministerul pe care l-a condus până acum şase luni.

Domnia sa a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe pe subiect: "În anii trecuţi, agricultura a fost unul din principalele motoare ale econoimiei, iar astăzi este în pericol".

În opinia domnului Constantin, nu doar Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) ar trebui sancţionat, ci şi alte ministere din Cabinetul Cioloş.

Fostul şef al Agriculturii a spus: "Avem patru miniştri demişi în şase luni, şase sancţiuni pentru lipsă de activitate, iar vineri am vrut să înaintăm două moţiuni - împotriva MADR şi împotriva Ministerului Sănătăţii. (...) Am văzut că premierul Dacian Cioloş vrea să facă o evaluare a miniştrilor. La MADR, trebuie să existe sancţiuni, pentru că niciuna din priorităţile la care s-a angajat nu a fost atinsă".

Daniel Constantin consideră că prim-ministrul trebuie să "ia taurul de coarne şi să facă schimbări".

Primele două priorităţi asumate de MADR sunt aplicarea eficientă a Politicii Agricole Comune (PAC) şi a Politicii Comune de Pescuit şi dezvoltarea unui sistem performant de irigaţii, în niciunul din aceste domenii nefiind realizat nimic în plus de la plecarea lui Daniel Constantin de la conducerea ministerului, potrivit acestuia.

Domnia sa apreciază că declaraţiile din ultima vreme ale lui Achim Irimescu, ministrul agriculturii, sunt "halucinante", subliniind: "Primul lucru pe care trebuia să-l atingem se referă la declaraţiile halucinante pe care le-a făcut domnul ministru Irimescu. Nu le-am prins în această moţiune pentru că o parte aduc atingere sectorului, o parte sunt doar declaraţii care probabil vor rămâne pe site-urile de comedie. (...) Uitându-vă la priorităţile strategice de la Ministerului Agriculturii, puteţi observa că niciuna nu a fost atinsă şi nici nu este în derulare, respectiv politica comună, plăţi directe şi fonduri europene, politica comună de pescuit. Nu a fost deschisă nicio măsură".

Subvenţiile către fermieri au demarat cu o întârziere nejustificată, în condiţiile în care plăţile directe ar fi trebuit să înceapă cel târziu la 1 februarie, iar comanda pentru modulul informatic nu s-a făcut decât foarte târziu, a mai spus domnul Constantin, apreciind că, urmare a inactivităţii MADR, aproximativ 1,6 miliarde euro nu au intrat în economie, mulţi fermieri fiind în impas şi neputând să-şi înceapă activitatea şi să-şi achite dările către stat.

Daniel Constantin a menţionat: "Avem Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) aprobat, avem experienţa din 2015; este inexplicabil de ce nu au fost puse la dispoziţie aceste fonduri. Când am predat mandatul, am înaintat noului ministru şi calendarul pentru deschiderea sesiunilor. Comitetul de monitorizare trebuia să se reunească pe 10 decembrie. Nu s-a reunit nici până astăzi. Este pentru prima dată când Comitetul de monitorizare nu s-a întâlnit, ci au fost transmise poziţii scrise, în aprilie. Calendarul prevedea ca la 15 ianuarie să fie deschise 12 măsuri de finanţare. Abia în aprilie au fost deschise trei măsuri".

Lucrurile sunt destul de grave pe această zonă, pentru cei care lucrează în sectorul vegetal, apreciază fostul ministru, subliniind că sunt zeci de mii de fermieri care lucrează în sectorul zootehnic şi care nu au primit nici măcar un euro, lucru pentru care domnul Achim Irimescu trebuie să dea explicaţii, pentru că "lucrurile au degenerat".

Potrivit lui Daniel Constantin, în anii trecuţi, plăţile către fermieri se ridicau, la data de 1 mai, la 1,07 miliarde euro în 2015, respectiv 1,05 miliarde euro în 2014 şi 1,22 miliarde euro în 2013, comparativ cu 0,35 miliarde euro - valoarea plăţilor făcute până la 1 mai 2016.

Fostul ministru al agriculturii a atins şi subiectul irigaţiilor, afirmând: "Anul trecut am aprobat primul program în domeniul irigaţiilor, de 1,015 miliarde euro. Pentru investiţiile din 2016 în reţeaua principală de irigaţii trebuia să fie alocaţi 145 de milioane de euro, dar suma alocată este de 30 milioane euro. Am făcut, personal, un amendament la Legea bugetului de stat, pentru suplimentarea cu 500 de milioane de lei a sumei dedicate irigaţiilor, dar domnul Irimescu s-a opus. A spus că are mandat de la Guvern să se opună acestui amendament. Este pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva".

Este oare acesta un atentat la siguranţa naţională a României? Sau doar un atentat la productivitatea agriculturii româneşti şi a economiei rurale?, întreabă deputaţii în moţiunea simplă.

Deputatul ALDE a adăugat că, deşi la plecarea sa din minister a lăsat strategia şi draftul normelor metodologice, necesare aplicării Legii irigaţiilor, până acum nu a fost pusă în dezbatere nicio normă.

"Am lăsat strategia de aplicare şi normele. Nu aveau de făcut decât să meargă cu ele în Parlament, dar nu s-a întâmplat nimic. Cu siguranţă este rea intenţie", a conchis domnia sa, adăugând: "Dacă în trei ani infrastructura secundară de irigaţii nu va fi conectată la cea principală, atunci va trebui să dăm înapoi banii luaţi de la UE. Situaţia este foarte gravă".

Daniel Constantin consideră că totul porneşte de la managementul din minister, care este "dezastruos": "Domnul Irimescu nu a reuşit să treacă de la stadiul de funcţionar al României la Bruxelles la statutul de autoritate într-un minister greu. L-am auzit spunând «mi se impune politic». Ar trebui să nu cedaţi unor astfel de presiuni sau, dacă cedaţi, să demisionaţi!"

Daniel Constantin a remarcat şi faptul că nu avem proiecte de investiţii din bani europeni, preconizând că, la finalul anului, "vom vedea zero finanţări europene şi zero investiţii publice" şi nimeni nu va fi tras la răspundere: "Cine va fi tras la răspundere? Nimeni! Avem un guvern tehnocrat care va pleca în decembrie şi tot beneficiarii vor avea de pierdut".

Dacă ţara noastră nu va atinge pragul de performanţă de plată pe care şi l-a asumat, atunci riscăm ca, în 2018, când România ar trebui să îndeplinească acest prag, să avem pierderi de 25% ale fondurilor europene alocate, iar cei care vor suferi vor fi beneficiarii de proiecte finanţate din bani de la UE.

În opinia domnului Constantin, soluţia de tehnocraţi este un eşec în activitatea economică şi administrativă.

Moţiunea simplă împotriva ministrului agriculturii Achim Irimescu, denumită "Cel mai mare dezastru în agricultura românească din perioada post-decembristă", va fi dezbătută lunea viitoare în plenul Camerei Deputaţilor, urmând ca marţi să fie dat votul final.

Documentul este semnat de 84 de deputaţi de la PSD şi ALDE şi se încheie cu următoarea frază: "Acest ministru (n.r. Achim Irimescu) trebuie să plece astăzi, pentru a nu desfiinţa din economia României întregul sector agro-alimentar şi a ne transforma astfel în cerşetorii Europei!".

Referitor la moţiune şi la declaraţiile de ieri ale lui Daniel Constantin, oficialii MADR nu ne-au transmis opinia lor, până la închiderea ediţiei.

Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă privind plăţile directe

În şedinţa de Guvern de ieri a fost adoptată o Ordonanţă de Urgenţă care va permite facilitatea accesului fermierilor la plăţile directe şi ajutoarele naţionale tranzitorii, precum şi înfiinţarea funcţiei de ataşat agricol, a anunţat un comunicat al MADR.

Acesta precizează: "În cadrul reuniunii Comitetului de Plăţi Directe şi Dezvoltare Rurală al Comisiei Europene din data de 4 mai 2016 s-a stabilit şi votat prin procedură scrisă, în unanimitate, o derogare de la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 în ceea ce priveşte data limită pentru depunerea cererii unice de plată pentru anul 2016, agreându-se faptul că textul va fi înaintat spre adoptare în data de 13 mai 2016. Data limită pentru depunerea cererilor unice de plată prevăzută de Regulamentul menţionat anterior este 15 iunie 2016, statele membre urmând să fixeze la nivel naţional data limită".

Până în prezent au depus cererea unică de plată aproximativ 598.000 de fermieri din cei circa un milion de fermieri potenţiali beneficiari ai plăţilor, iar perioada de timp rămasă până la data de 15 mai, în care nu se percep penalităţi de întârziere, este insuficientă, ca urmare a numărului mare de fermieri rămaşi - circa 400.000 - şi a complexităţii cererii unice de plată, subliniază MADR.

Comunicatul MADR mai subliniază: "Având în vedere că o serie de unităţi de cercetare nu beneficiază de prevederile OUG nr. 3/2015, deşi desfăşoară activitate agricolă, s-au modificat unele dispoziţii din cadrul ordonanţei, astfel încât să se extindă gama potenţialilor beneficiari ai plăţilor, cu universităţile, institutele, staţiunile didactice, fermele de cercetare şi producţie agricolă, staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol şi alte organisme şi organizaţii de cercetare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanţare".

De asemenea, la solicitarea principalelor asociaţii de crescători de animale, pentru a beneficia de plăţile pe suprafaţă, pentru circa 1 milion ha de pajişti concesionate de la autorităţile locale, se reîncadrează în categoria potenţialilor beneficiari ai plăţilor asociaţiile crescătorilor de animale, deoarece acestea nu mai pot depune cererea unică de plată şi, implicit, nu mai beneficiază de plăţile pe suprafaţă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. De "gura" esti bun...d-le Constantin...Vorbesti de irigatii...in 6 luni dar dumneta de cand ai fos ministru ce ai facut ??? deoarece ai avut timp mai mult.

    Titi cand stati pe "tusa" sunteti mari si viteji...si cand ajungeti pe functii incepeti motivatiile... Se vede ca ai ramas cu "sichelele" de a Voiculescu.

    Motiune de cenzura...asta stiti alceva....sa trandaviti in parlament. 

    ataca scirbos si din toate partile trupa asta improvizata, dezlinata, dezorganizata si dezorientata de tehnocrati, menita sa conduca pe timp limitat destinul nenorocit al frumoasei noastre tari. Ce vreti mai scirbelor care ati fost alungati de la conducerea tarii pentru ca ati devenit niste baloane umflate care pluteau pe deasupra lucrurillor si nu va mai ajungea nimeni cu prajina pe la nas! Ati uitat cind ati adunat pe stadion 60 de mii de amarasteni, depasindu-l pe Marele Erou? Iar treburile care le faceati le faceati in stil hurdu-burdu, de nu mai este in stare sa le descurce nici Dumnezeu cel Bun.

    Cit despre tehnocrati, ei constituie lectia de proasta conducere a tarii. Daca cineva mai are nevoie de o asemenea lectie sa faca bine s-o inverte acum. Da Doamne sa nu mai avem parte de o alta asemenea ocazie! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb