Daniel Dăianu: "Atenţie la cheltuirea banilor din rectificarea bugetară!"

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Politică / 17 iulie 2008

Ordonanţa guvernamentală privind ce-a de-a doua rectificare bugetară din acest an a fost aprobată ieri şi prevede menţinerea deficitului bugetar la 2,3% din PIB în 2008.

Conform ordonanţei, creşterea economică din prima parte a anului curent şi îmbunătăţirea colectării impozitelor au determinat accentuarea ritmului de încasare a veniturilor bugetare.

Astfel, veniturile au crescut cu 36,6% comparativ cu anul precedent, impozitul pe profit, impozitul pe venit şi taxa pe valoare adăugată depăşind estimările iniţiale.

De asemenea, cheltuielile realizate în prima parte a anului au depăşit 50% din programul anual, fiind necesară alocarea unor resurse suplimentare. Potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză, produsul intern brut al ţării noastre va creşte, în acest an, de la 440 de miliarde de lei, la 475 miliarde de lei.

Rectificarea bugetară a acordat cele mai mari sume Ministerelor Transporturilor, Apărării, Economiei şi Finanţelor. Primul dintre acestea a primit, în urma rectificării bugetare, 1,544 miliarde de lei. Din această sumă, banii alocaţi transportului rutier au fost de 639,3 milioane de lei pentru investiţii, reparaţii capitale la drumurile naţionale şi pentru programele cu finanţare rambursabilă.

Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, ne-a declarat că, potrivit datelor oficiale ale Autorităţii de Management pentru proiecte de transport, au fost depuse spre aprobare două proiecte cu finanţare rambursabilă, nefiind aprobat, însă, niciunul. Drept urmare, domnia sa se întreabă cum se vor cheltui aceşti bani până la sfârşitul anului.

Daniel Dăianu, profesor de economie, consideră benefică alocarea fondurilor pentru investiţii, dar trebuie avut în vedere că aceste cheltuieli în infrastructură determină costuri mari. Domnia sa a mai adugat că este esenţială eficienţa utilizării banilor publici, aspect mai important decât suma alocată.

Domnul Dăianu atrage atenţia că foarte mulţi bani se vor aloca serviciului datoriei publice, crescând dobânzile, astfel că trebuie evitată spirala inflaţionistă.

Ministerul Economiei şi Finanţelor va primi, la rândul său, 376 de milioane de lei, destinaţi obiectivului de investiţii "Centrala nuclearo-electrică Cernavodă", implementării programului informatic al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precum şi pentru Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor - pentru despăgubiri civile.

Ministerul Apărării va primi 200 de milioane de lei pentru finanţarea programelor de înzestrare cu termen de finalizare 2008, modernizarea a două avioane din dotarea Forţelor Aeriene Române şi suport logistic.

Guvernul a mai aprobat, prin rectificare, alocarea a 100 de milioane de lei pentru susţinerea măsurii de reducere a accizei la motorina utilizată de agricultori.

Contrar prognozelor guvernanţilor, agenţia de rating Fitch estimea­ză că defictul bugetar va fi de 2,7% din PIB la sfârşitul acestui an.

Andrew Colquhoun, analist în cadrul Fitch, consideră că ar fi fost mai prudent ca guvernul să păstreze veniturile în plus faţă de cele estimate, pentru a mai reduce din supraîncălzirea economiei. Deşi domnia sa apreciază că impactul macroecomomic pe care îl are rectificarea bugetară nu este mare (o majorare cu circa 0,2% din PIB a cheltuielilor bugetare), consideră că bugetul ar trebui să fie echilibrat, având în vedere creşterea economică pe care o înregistrează ţara noastră. Analistul Fitch consideră că decizia de a cheltui veniturile în plus înregistrate în prima parte a anului va conduce la creşterea cererii în ţara noastră.

Kenneth Orchard, analist al agenţiei Moody"s, ne asigură că ratingul nu va fi afectat de măsurile luate de guvern, întrucât avem o creştere economică ridicată, precum şi o datorie publică redusă, alături de reformele implementate înainte de aderarea la Uniunea Europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb