DANIEL DĂIANU: ''Creşterea preţurilor la energie va încetini creşterea economică în Europa şi va amputa puterea de cumpărare a oamenilor''

G.U.
Macroeconomie / 28 septembrie 2021

''Creşterea preţurilor la energie va încetini creşterea economică în Europa şi va amputa puterea de cumpărare a oamenilor''

Creşterea preţurilor la energie este descumpănitoare, un şoc extraordinar de puternic, care va încetini peste tot în Europa creşterea economică şi va amputa sever puterea de cumpărare a oamenilor, a declarat, astăzi, într-o dezbatere de specialitate, preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, informează Agerpres.

"În ceea ce priveşte preţurile la energie, această creştere este descumpănitoare. Uitaţi-vă ce se întâmplă în Regatul Unit, lucru care se va întâmpla şi în state din Uniunea Europeană. Este un şoc extraordinar de puternic, care va încetini peste tot în Europa creşterea economică, va amputa sever puterea de cumpărare a oamenilor şi dacă nu vom reuşi să gestionăm această criză, în următoarele 5 - 6 luni, cu inteligenţă, debarasaţi de clişeee ideologice şi să înţelegem că trebuie să trecem iarna.... E nevoie de o politică autentică în Uniunea Europeană, care nu există. Fiecare încearcă să facă aşa cum poate mai bine şi nu este de neînţeles, dar arată că, nici din acest punct de vedere, nu am fost pregătiţi în Uniunea Europeană. Noi reacţionăm, nu prevenim... Acum vedem, de fapt, că nu avem o politică comună, că nu avem rezerve, că nu ne-am ocupat suficient de a concilia utilizarea combustibililor fosili cu ceea ce reclamă să ne înscriem pe o traiectorie de utilizare de resurse noi de energie care să ne asigure viitorul", a subliniat Dăianu.

Şeful Consiliului Fiscal este de părere că România trebuie să-şi diversifice resursele de energie, pentru că altfel "nu poţi să faci investiţii într-o lună de zile şi să ai energie suplimentară", notează sursa citată.

"Trebuie să ne diversificăm resursele de energie, trebuie să exploatăm resursele pe care le avem în ţară, dar şi aici apare iar un clişeu în dezbatere că facem investiţii şi vom rezolva problema energiei în România... Investiţiile cer timp. Nu poţi să faci investiţii într-o lună de zile şi să ai energie suplimentară", a spus el.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Institutul European din România (IER) a organizat, astăzi, dezbaterea "Economie post-pandemie", înscrisă în seria evenimentelor dedicate Conferinţei privind Viitorul Europei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Combustibilii fosili nu sunt Alba-ca Zapada, dar am demonizat exact energia pe care s-a construit civilizatia moderna. Ca o consecinta, acum se subinvesteste in combustibilii fosili iar cererea va creste mai repede decat oferta. De fiecare data piata si analistii descopera cu ”surprindere” astfel de lucruri si preturile o iau razna.

    Nu va faceti iluzii, nici vorba ca cererea de petrol, gaze si carbune sa scada in urmatorii 15 ani. Cresterea populatiei si cresterea clasei mijlocii (care este mare consumatoare de energie) va anula toate eforturile din zona regenerabilelor.  

    Sursele regenerabile, subventionate puternic si fluctuante, sunt bune doar ca un complement de energie, dar nu poti construi o lume civilizata pe baza lor. Solar, Wind si bateriile inflamabile si ineficiente LithiumIon nu sunt o solutie pe scara larga.  

    Sigur ca putem face mult mai mult ca sa reducem poluarea, ”flaring-ul” si pierderile de metan din retele de gaze naturale, dar sa ne imaginam ca o sa renuntam curand la combustibilii fosili este o tampenie. 

    Lumea marii finante a inceput si ea sa se trezeasca la realitate. Mai cu jumatate de gura, ca sa nu-si atraga oprobiul public si al domnisoarei Greta, marile banci incep sa spuna care este adevarul dureros. Nu avem solutii rapide ca sa scadem emisiile gazelor cu efect de sera GHG. 

    JPMorgan in raportul sau de 42 de pagini luna mai ”2021 Annual Energy Paper” spune clar, ”tranzitia” este doar un vis pentru ca subestimam enorm costurile financiare, sociale si politice ale investitiilor pe care trebuie sa le facem. Nu avem solutii simple si rapide ca sa combatem emisiile gazelor cu efect de sera (GHG), dar entuziasmul generat de micile vanzari de EVs si de investitiile in Solar si Wind ne fac sa visam frumos. Povestea cu hidrogenul (gri, albastru, verde si alte nuante) va ramane doar o poveste si anul viitor, si in 2025 si in 2030. JPM spune foarte clar, nici vorba sa putem renunta pana in 2050, 2070 la combustibilii fosili. Nici vorba ca cererea globala de petrol si gaze sa scada prea curand!

    1. Il invit pe domnul Daianu sa citeasca si interviul dat in CNBC de CEO-ul BlackRock, Larry Fink si care administreaza active de peste 8000 de miliarde. ”Environmental activists are ‘not being thoughtful’”. ”Opaque’ carbon footprint and inequality”.

      Este simplu sa ai o tinta facila si sa demonizezi companiile din petrol si gaze listate. Este simplu sa spui ca aceste companii sunt de vina pentru stilul nostru de viata si pentru excesele noastre.  

      Si mai avem si prostia asta de piata a certificatelor verzi. O struta-camila. In loc sa dam o subventie fixa si clara surselor regenerabile , care sa fie cat vrea UE de mare, 1 euro pe MWh, 10 euro pe MWh, sau cat de mult vrea ecologista Germanie.

      Dar nu, noi ii punem pe”poluatori” sa cumpere certicate verzi pe o piata speculativa care este convinsa ca maine vine sfarsitul lumii. Si apoi ne miram ca nu se mai fac investitii in sursele clasice de energie si ca pretul la curent explodeaza cand nu bate vantul sau cand vine iarna.  

      Adica, cum s-ar spune, subventionam Wind si Solar de doua ori, si prin certficate verzi dar si prin preturi uriase la energie.

      In acest timp companiile europene mici si mijlocii sunt disperate cu preturile mari la energie si noi vrem apoi sa concureze cu companiile din Asia.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb