DANIEL MANAŢE, ANEVAR: "Legea dării în plată nu va avea efecte reale"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 martie 2016

"Legea dării în plată nu va avea efecte reale"

Legea dării în plată nu va avea efecte reale în piaţă, este depărere Daniel Manaţe, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR).

De aceeaşi părere este şi Adrian Vascu, membru în boardul Asociaţiei, considerând că "românii nu vor renunţa uşor la casele pe care le au". Primii paşi pe care oamenii îi vor face vor fi de menţinere a locuinţei şi de negociere cu băncile, opinează domnia sa.

Legea dării în plată, iniţiată de deputatul liberal Daniel Zamfir şi de avocatul Gheorghe Piperea, urmează să fie dezbătută în Comisia Juridică din Camera Deputaţilor, după ce a fost aprobată în unanimitate în Senat, cu unele amendamente.

În jurul acestui proiect legislativ a izbucnit un adevărat război, fiecare dintre părţile implicate (bănci, consumatori, iniţiatori, BNR) atacând cealaltă parte şi evidenţiind potenţialele avantaje sau dezavantaje pe care legea le-ar avea dacă ar fi promulgată în forma actuală.

Printre cele mai fierbinţi aspecte ale iniţiativei se numără plafonul de 150.000 de euro pentru creditele contractate, introdus de Senat, şi măsura în care legea se va aplica şi împrumuturilor luate prin Programul Prima Casă.

Totodată, în timp ce Guvernul şi instituţiile internaţionale au puncte de vedere în linie cu cele ale băncilor, care nu doresc această lege, majoritatea parlamentarilor au respins pe rând propunerile venite din partea sistemului bancar, cu unele excepţii.

Consumatorii sunt şi ei împărţiţi în două - cei care doresc această lege pentru că au ajuns în situaţia să nu-şi mai poată plăti creditele (cei mai vocali fiind împrumutaţii în franci elveţieni) şi cei despre care vorbesc băncile (aşa numita "majoritate tăcută") şi cei care nu sunt atât de vocali, în care s-ar încadra, conform bancherilor, deponenţii şi bun-platnicii.

Între timp, reprezentanţii Băncii Naţionale a României au făcut numeroase declaraţii pe subiect, care mai de care mai aprinse, subliniind efectele negative pe care adoptarea Legii dării în plată le-ar avea mai ales asupra economiei ţării noastre.

Camera Deputaţilor este for decizional, iar după ce proiectul legislativ va primi avizul Comisiei Juridice, va merge în plenul Camerei, pentru votul final.

Opinia Cititorului ( 52 )

  1. Ce zici Make Doane, Aristotel Costel, e si asta un prost care nu stie ce vorbeste? Nici asta nu stie cum stau treburile cu pietele, nu? Minte si asta, numai incompatibilul fost instalator Zamfir le stie pe toate.

    1. PrafInOchi

      Tocmai ce ti-a spus ca efectul principal este negocierea bancilor cu clientii,iar bancherii fug de asta ca dracul de tamaie.Ei sunt preocupati doar sa execute clentii .Si mai vorbeste BNR de acordul partilor.....Mai lasati vrajeala!

      Mai PRAFkletos: prost esit TU, care nici macar numele nu ti-l publici fraiere! Opinia ta este egala cu ce curge in jos din vasul WC cand tragi apa. Sunteti disperati voi bancari si postaci ca vi se cam termina epoca de jecmanire, furaciune? Nu produceti nimic doar insleati in stil CAMATARESC si va dati cu parerea de mari specialisti? E uite ca se destepta lumea si va trimite unde va e locul!

      Mai 2008:

      Nu o scadere reala, ci doar o incetinire a ritmului de crestere a pietei este aprecierea presedintelui ANEVAR, Adrian Vascu.  

      ...atata timp cat cererea exista nu poate fi vorba de o scadere a pietei imobiliare. 

      :)))))))))))))))) )

      În toamna lui 2008, piața imobiliară era deja prăbușită, iar prețurile aveau să înceapă o cădere de 50%. :)))))))))))) 

      Prost esti tu separatistule! Postacii vostri platiti din furt isi scriu numele? Toti sunt anonimi sau makedon vanatorul sau altele. mai bine sa fure un bancher cativa lei decat voi astia cu comitatele care vreti ruperea tarii !

      Sa treci diseara pe la caserita, are si o fusta mini :)))

      trece prima oara pe la maica ta ca e in calduri mari de tot

      Bai prafkaletos,esti un [...], bancile pierd venitul garantat al unui debitor ca dupa ce il executa ,ii pune poprire pe salariu inca 20 de ani pt ca datoria se rostogoleste cu dobanzi si penalitati !!!

      Asta pierd bancile si sincer , [...] pe ele ca imi pare rau de nu mai dorm noaptea ca pierd bancile !!!

      Si apropo , esti [...] intruchipata !!!!! 

      Si ce te-ai gandit Arpade, daca bancile te-au furat in "stil camataresc" sa furi si tu cu ajutorul lui Zamfir de la viitorii clienti, nu? :))))) Cu alte cuvinte tie ti se pare normal ca unul care isi va lua o casa in viitor sa treaca pe la banca si sa dea niste banet, strans in vreo 8 ani si pentru creditul tau. Frumoasa conceptie si dovada ca esti un om de mare cinste.

      Doar 2 observatii: 

      1. Acum ca s-a dovedit ca nu numai ca aveti postaci platiti dar aveti si firme angajate care trimit mesaje in regim de call-center, pe la senatori si deputati(au sunat aia si au descoperit, am sunat si eu si la fel, intra un robot), o sa aveti macar bunul simt sa nu ii mai faceti pe altii postaci. Voi sunteti niste "amarati' fara interese dar platiti postaci si call-center-uri...

      2. Aud ca esti mare si tare la tine in grup, zi-le baietilor sa spuna ce au facut cu banii stransi din donatii pentru "actiuni de informare corecta", in ianuarie? De vreo luna "onestii" de acolo nu pot justifica nici macar un leu strans de la creduli. Poate fac baietii un efort, ce zici? Niste oameni seriosi si curati nu ar avea de ce sa nu poata prezenta un raport.  

    Manase si Vascu, doi diletanti versus somitatea Voinea expert economic BNR in fluctuatii avere masurata in pret case blocuri mansarde garaje si parcari de la primarie pe termen scurt. dl. Vasilescu, propunem mediere. o opinie?

    1. tu nu-ti dai seama ca asta le da peste bot lui piparush si zamfurica aia care spuneau ca o sa cada piata, ca o sa ajunga casele la 5000 euro:)))))

    Frumoasă relatarea dnei E.O.

    1. Doar atat ai avut de zis nimic despre Asociatie ?

      EO ne-a obisnuit cu articole frumoase, de acord. 

      Eu mă refeream la tonul din acest articol al EO. Mă rog, nu mereu a fost așa.

       

      Nu știu, sincer, cu ce se ocupă un evaluator. Înțeleg că sunt standarde internaționale de evaluare, cursuri de pregătire, etc. Și poate că își merită banii dacă au de evaluat ceva mai rar, mai deosebit (de ex. casa lui Videanu). 

       

      În domeniul apartamente aproape standard, în cantitate foarte mare, rolul unui evaluator nu este foarte mare. Este ca și cum mergi la magazin să îți cumperi un televizor. Ai doar două criterii de evaluat, de tine, cu perspectivele tale (nu de către un evaluator străin): utilitatea și puterea de cumpărare. ATÂT. 

      PS: utilitatea nu înseamnă "m-am căsătorit DECI îmi TREBUIE că nu cred soața și soacra că sunt bărbat adevărat". Iar puterea de cumpărare nu înseamnă îndatorare 70%. Acestea sunt exemple de prostie umană. 

      Aprilie 2008 :

      La noi nu exista deocamdata un singur loc unde sa fie inregistrate aceste tranzactii. O parte din ele se afla la notari, o alta la banci, la agentii imobiliari, la vanzatori, la cumparatori, la intermediari. Dar nu ai acces la ele (valorile de tranzacţionare!). Poate Oficiul National de Cadastru si Publicitate Imobiliara va rezolva ?!?candva?!? aceasta problema. Ceva trebuie insa facut pentru ca tranzactiile sunt materia prima pe care o folosesti in raportul de evaluare. De fapt, un evaluator pleaca de la niste informatii, foloseste rationamentul si estimeaza valoarea proprietatilor pe care le are de evaluat. Daca lipsesc elementele de baza, nu poti calcula valoarea de piata. 

      :))))))))))))

      Directo rul ANEVAR a recunoscut că ANEVAR a prestat evaluări fără elementele de bază, Romanian style. 

      Interesant, nu mă miră.

      Evaluator agreat de banca vine face 5-10 poze incaseaza 600-1000 ron(+-) intreaba vecinii cu cat s-a vandut un apartament in zona.

      Eu as cataloga inca o capuse pe care societatea trebuie sa il tina ( parere strict personala). Si eu as putea sa zic bancii cat valoreaza apartamentul meu si sa raman cu suma de bani. 

      De acord cu " prostia umana" 70% indatorare pe 30 de ani atat din partea omului dar mai ales din partea bancii.

      Am i teles ca s-au dat credite imobiliare si cu 100 % indatorare; in aceste cazuri cred ca ar trebui sa fie sanctionata banca sever. 

      Emilia a tinut cirma dreapta, mereu si odata cu ea, ziarul BURSA.

      Dar abjectiile cu care am fost improscati de "partida bancara" (care nu se limiteaza la argumente discursive in subiect sau doar imprecatii, ci frizeaza represaliile), nu puteau sa ne-o faca simpatica. 

      De unde subiectul legii darii in plata nu m-a interesat, acum mi-a aparut, legat de asta, subiectul arogantei bancherilor si subiectul comunicarii vicioase practicate in sistemul bancar, in frunte cu BNR.

      Sub aceasta presiune, devine posibil sa imi parasesc preocuparile de acum, care sint de cu totul alta natura, ca sa studiez scandalul, desi, de fapt, nu ma intereseaza. 

      sunt doua fiinte gingase pe care viata le a pus intr o frumoasa contradictie. Pasiunea de a performa le uneste pe amandoua. Este Mister Fink de preferat domnului Goldstein in calitate de sef...?

    Bnr Arb nu era mai simplu sa il intrebi pe acest domn, in loc sa tot latrii aiurea ca cainele la Luna plina?

    Cat de lacome sunt bancile la aceasta lege se vede in special.

    S-a mai vazut si la ordonanta 50. 

    Miza e executare pe diferenta PE VIATA( ca la o cartela reclama).

    Rusinica, Rusinica, Rusinica. 

    Astia sunt experti evaluatori.

    Ce treaba au ei cu efectele constitutionale, retroacativitate, incalcarea contractelor, evolutia libera a cotatiilot caselor si valutelor, dobanzi,garantii,. ? 

    Ei iti calculeaza, si multi calculeaza cam aiurea, sa nu zicem mai multe, pretul la un activ la un moment dat.

    Chiar bagati pe oricine ca sa va sustineti politica anti-banci ? 

    1. Domnu Ghita, du-te tu si sustine bancile care jecmanesc populatia, si scot din tara 1 miliard pe an! Ce minte bolnava trebuie sa ai sa sustii bancile care in cea mai saraca tara din UE fac printre cele mai mari profituri??? Ia mai plimba ursu de pe aici si dute sa iti iei salariu de la banca...

    Mai 2008:

    Nu o scadere reala, ci doar o incetinire a ritmului de crestere a pietei este aprecierea presedintelui ANEVAR, Adrian Vascu.  

    ...atata timp cat cererea exista nu poate fi vorba de o scadere a pietei imobiliare. 

    :)))))))))))))))) ) 

    În toamna lui 2008, piața imobiliară era deja prăbușită, iar prețurile aveau să înceapă o cădere de 50%. :))))))))))))

    Efectul real al LDP este deschiderea posibilității negocierii cu victimele escrocheriilor bancare, dar și creditarea responsabilă din partea băncilor, adică se închid robinetele cu bani aruncați aiurea pe dormitoare ceaușiste supraevaluate. 

    1. Poate cu banii tipariti de la Bce construiesc bancile ceva blocuri.

      Sunt salvate bancile europene de la faliment.

      Nu vor construi nimic, doar coloreaza bilanturi. 

    pai ce spune domnul Manate ,,romanii nu vor renunta la case,ca vor incerca sa negocieze cu bancile".Oamenii vor incerca acest subiect tabu cu bancile:SA NEGOCIEZE.Exact acelasi motiv din care s-a nascut aceasta lege.Lipsa de negociere.Oamenii incep sa se destepte si nu mai cred in petardele bancilor cum ca va fii apocalipsa......vorba unui clasic in viata....

    1. Iar banca le va spune "reducere 15-20% din sold" (așa cum au spus deja) sau "la revedere"... cheile vă rog și evacuare în 48 de ore. Cu 40% din soldul inițial plătit, banca va executa imobilul și tot iese pe profit. Nu o să vezi nicio negociere.

      pai asta e negociere? cu pumnul in gura? mai bine ''negociem"in justitie.sa vedem despre clauze abuzive,cesiuni de creante,dobanzi variabile,etc....ce zici?

      Nu amesteca LDP cu clauzele abuzive.

      pai nu din cauza clauzelor abuzive s-a ajuns la LDP?Crezi ca un om sanatos la cap ar da casa daca ar putea sa plateasca?

      Nu poate fi ignorat ca LPD apare in conditiile existentei clauzelor abuzive si cu toate ca sunt subiecte diferite, realitatea le-a amestecat exploziv, cu creditarea in valute exotice.

      Bum! 

      Corect

      Nu asta este impresia mea. La LDP s-a ajuns ca urmare a cursului CHF. Clauzele abuzive se rezolvă în instanțe. Faptul că OTP încearcă o șmecherie nu înseamnă că, în general, deciziile instanțelor nu se pun în aplicare (pe tema clauzelor abuzive).

      Clauzele abuzive NU SE NEGOCIAZĂ. Ele se restituie 100%, necondiționat.

      Când veniți și spuneți despre negociere, voi VĂ REFERIȚI la conversie. Asta nu se va întâmpla fără dorința băncii - și mie mi se pare că este mai rentabil pentru bancă să vă execute, chiar și cu LDP. 

      Se poate si treaba aceasta dar se poate sa si negocieze daca merge un grup de 1 000 sau de 10 000 de oameni.

      Parerea mea este ca bancile azi au goarte multe apartamente/ case de la dezvoltatori imobiliari pentru care platesc cel putin impozit. 

    ce tupeu au doamna si domnul de la Ziarul Bursa. Adica sa ii credem pe acesti doi oameni care castiga intr un an cat primesc managerii de la Blackrock intr o saptamana, daca am citi Ziarul Financiar. Observ ca redactia domnului Make si a luat complet lumea in cap. Adicatelea te pui cu fondu lui Mister Fink, domn Cinteza pe mioritica si vrei sa te creada cineva. E ca si cum ai alege intre domnul intelept Isarescu si domnul aiurit Goldstein. Va rog nu cititi Ziarul Bursa decat pentru descretirea fruntii. Pentru informatii serioase si opinii ratate Ziarul Financiar...

    1. Haha

      Citesc sf doar daca vine Olteanu si mai uita cate ceva, mai da un comunicat si a doua zi; vine tribunu si poate isi aminteste de un mizilic de credit auzi de la Volksbank si colac peste pupaza il trimit pe unchiul Vasilescu sa dreaga busuiocul ! 

      Domnul Isarescu este o somitate in materie de banci - sistem bancar si functionalitatea lui - domeniu in care n-ai ce alege din domnul Goldstein.

      In schimb, domnul Goldstein pricepe care este soarta domeniului in care domnul Isarescu este o somitate. 

      Nu se poate gindi sa alegi intre cei doi domni,

      Dimineata sau seara, alege cineva intre noapte si zi? 

      Insa pe invers, ca la indieni, adica iese foc fara fum. In Draculas Land de intampla ce nu e posibil in science Fiction...

      si atunci ai perfecta dreptate, draga Florian. Ciudat este ca in 2013 Ziarul Financiar nici macar nu cunostea cu ce se mananca Blackrock, in timp ce Ziarul Bursa era citat si de wall Street ca PETROM a fost inclus in indicele STOXX .Culmea financiara este ca Blackrock n a stiut ca PETROM era in Stoxx din 2012. Ca ei au Probleme din cauza unei legi inca in stadiul de draft arata viiziunea clarvazatoare a domnului Larry Cinteza...

      Haha

      " sunt o lady ce p...mea"

      Adica, daca tot este economie libera de piata, ce cauta Parlamentul in activitatea unui segment, privat, - segmentul bancar in speta ?

      Si, ce capitalism e asta, in care creditatii vor risc impreuna cu banca la pierdere ?

      Daca casele se scumpeau sa zicem, imparteau castigul cu bancile ? 

      Dacă n-ar reglementa democratic, prin reprezentanți, s-ar numi mai simplu, sclavagism. Nimeni nu se băga între stăpân și iobagi. :))))))))))))))

      Ce capitalism e ăsta în care banca are doar dreptul să câștige? De ce plătesc clienții comisioane de risc? :)))))))))))) 

      Din cauza unora ca voi care nu mai vor sa isi plateasca datoriile. Din cauza unor cetateni ca acest Zamfir care vin sa ii ridice in slavi pe cei ca voi. Din cauza faptului ca care economisesc, pentru un avans de exemplu,cei care vor o casa, o familie, o viata bine organizata sunt priviti ca niste paria, ca niste ciumati, in vreme ce voi sunteti niste eroi. Toate astea fac imprumuturile in RO extrem de riscante. De aici si costul de risc !

    hai sa va spun ceva frumos: azi , un client care solicitase un credit de nevoi personale, l-a tras si a facut plata catre guess who ? piperea & asociatii. cand m-au informat colegii am zis ca-i gluma, ba va dau afara, cand mi-au aratat actele am ras de m-am spart. Au ajuns clientii sa faca credite la banci sa-i plateasca onorariile lui piperea, ce sa zic, mersi de ajutor. tare oricum.

    1. Ah, dar se stia demult de onorariile astronomice ale contopistului Piperea. 500 de lei numai ca sa stea de vorba cu omul. Si sunt multi idioti care platesc. :)))

      Tu ce ai alege in locul lor ?

      Oh, domnul postac Wolksiobank, pe numele sau real Topsac Petru, din Hunedoara:)))))

      Stii ce as alege? Un avocat BUN! Nu un parlangiu mincinos dovedit si snapan ! As alege un avocat BUN, Cuculis, Coltuc, Toader, Bostina, sunt o sumendenie de avocati. N-as da niciodata banii unui contopist mincinos !  

      S-a fript o data in viata ii ajunge.

      Restul sunt imaginatia ta, care iti joaca feste. 

      Ai vizitat castelul lui Matyas Kiraly din Hunedoara ? 

      Este in miniatura si in Budapesta.

      MITIC(a) dragomiroiu nu cred ca iese din bloc. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb