Daniel Morar a fost numit, ieri, de către preşedintele Traian Băsescu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională (CC), pentru un mandat de 9 ani.
"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat luni, 25 martie a.c., Decretul de numire a domnului Daniel-Marius Morar în funcţia de judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 9 iunie 2013", a informat un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a trimis o scrisoare privind încetarea în 8 iunie a mandatului Aspaziei Cojocaru, numită în CC la propunerea Camerei Deputaţilor. Biroul Permanent a luat în discuţie şi celelalte cazuri de încetare a mandatului, respectiv ale lui Ion Predescu, numit la propunerea Senatului, şi Acsinte Gaspar, numit la propunerea Preşedinţiei.
Potrivit legii 47/1992, cu trei luni înainte de expirarea mandatului fiecărui judecător, preşedintele Curţii sesizează pe preşedintele Camerei Parlamentului care a numit judecătorul sau, după caz, pe preşedintele României, solicitându-i să numească un altul în locul lui, iar numirea trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor. Din partea Senatului şi Camerei Deputaţilor au fost propuşi de către majoritatea parlamentară Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu.
• Vicepreşedinte PSD: "Băsescu a numit un fidel, un obedient al său"
Vicepreşedintele PSD Ioan Chelaru a declarat, ieri, că preşedintele Băsescu l-a numit pe Daniel Morar judecător la CC în virtutea faptului că acesta a fost şi va fi un fidel şi un obedient al şefului statului, care va acţiona, ca şi până acum, la indicaţiile acestuia.
El a spus că Morar nu este specialist în drept constituţional, ci în drept penal, şi a acuzat faptul că numirea făcută de Băsescu nu a respectat criteriul profesional.
"Nu se poate spune că Morar este un specialist în drept constituţional, nici un mare constituţionalist, ca să spunem că există argumente ca numirea să se fi făcut pe criterii profesionale. Morar este specialist în drept penal, aşa sunt procurorii", a spus Chelaru.
El a acuzat, totodată, faptul că numirile făcute de Băsescu de-a lungul timpului nu au ţinut cont de pregătirea profesională, ci de obedienţă.
• Zegrean: "Numirea lui Morar la Curte îndeplineşte condiţiile legale"
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, ieri, că numirea de către pre-şedintele Traian Băsescu a lui Daniel Morar ca membru al Curţii "îndeplineşte condiţiile legale", el adă-ugând că fos-tul şef al DNA "a dovedit că este pregătit profesional".
Întrebat dacă numirea unui procuror în funcţia de membru al Curţii Constituţionale nu încalcă spiritul legii fundamentale, Zegrean a răs-puns că "mai sunt foşti procurori care au activat în cadrul Curţii şi nu le-a pus nimeni nicio piedică". El a spus că şi procurorii sunt la fel de magistraţi ca şi judecătorii, adăugând din nou că în Constituţie nu se face o delimitare la condiţia pentru membrii Curţii privind experienţa în justiţie între judecători şi procurori.
• Pivniceru: "Membrii CC să fie numiţi de Parlament, Guvern şi puterea judecătorească"
Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a propus ieri, la o dezbatere despre Curtea Constituţională şi modificarea Legii fundamentale, ca membrii CC să fie numiţi de Parlament, Guvern şi puterea judecătoarească, deoarece actuala modalitate de stabilire a componenţei nu asigură echilibrul între puteri. "Felul în care este organizată CC în prezent, din şase reprezentanţi ai Parlamentului, trei ai Camerei Deputaţilor şi trei ai Senatului, şi trei ai Pre-şedinţiei, rezultă limpede că în această com-punere ei nu asigură echilibrul între puteri şi controlul reciproc al puterilor", a afirmat Pivniceru, propusă de Senat pentru a fi membru al CC.
Ea a arătat că formula de desemnare a componenţei Curţii Constituţionale trebuie să fie stabilită, în urma modificării Constituţiei, prin algoritmul "trei membri ai Parlamentului, trei ai Guvernului şi trei ai puterii judecătoreşti".
Ea a mai spus că în spiritul Constituţiei şi al principiului echilibrului între puterile statului ar trebui ca şi Curtea Constituţională şi "puterea judecătorească să nu poată să îşi extindă sau să îşi aroge competenţe în plus".
Întrebată de jurnalişti referitor la numirea lui Daniel Morar de către preşedintele Băsescu în cadrul CC, Pivniceru a refuzat să răspundă direct, răspunzând tot cu o întrebare: "Discutaţi despre proiectul viitoarei Constituţiei cam ce valenţe profesionale ar trebui să aibă candidaţii?".
• Iohannis: "Nu este treaba PNL pe cine numeşte Băsescu la Curtea Constituţională"
Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, ieri, că nu este treaba liberalilor pe cine anume numeşte preşedintele Traian Băsescu la Curtea Constituţională, după ce a fost întrebat cum vede nominalizarea lui Daniel Morar la CC.
"Cred că este mai important cum vede Pre-şedinţia acest lucru, decât cum văd eu acest lucru. Este opţiunea pre-şe-dintelui, a făcut-o. Politic vorbind, nu este treaba noastră pe cine nu-meş-te- preşedintele", a replicat Iohannis, citat de Mediafax.
• Zgonea: "Numirea la CC, probabil soluţia pentru ca Morar să facă un pas în lateral în politică"
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, ieri, că numirea lui Daniel Morar în funcţia de judecător la Curtea Constituţională este "probabil soluţia pe care a găsit-o preşe-dintele ţării pentru ca Morar să facă un pas în lateral în politică". Zgonea a spus despre Morar că "este un coleg din România, un cetăţean român care are tot dreptul să fie în postura aceasta".
1. Datoriile trebuiesc platite !
(mesaj trimis de Theraflu în data de 26.03.2013, 08:23)
Datoriile trebuiesc platite !
Un soldat neplatit si cu dusmanul in fata nu numai ca nu lupta bine, dar poate intoarce armele impotriva comandantului !