DANIELA DOBRE, GREEN ENVIRONMENT SUPPORT: "Cea mai importantă modificare a legii privind deşeurile este cea care se referă la creşterea sancţiunilor"

V.G.
Politică / 20 ianuarie 2023

Daniela Dobre, CEO Green Environment Support

Daniela Dobre, CEO Green Environment Support

De aproximativ o săptămână, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr 17/20023, publicată în Monitorul Oficial în data de 9 ianuarie 2023, au fost înăsprite sancţiunile pentru managementul deficitar al deşeurilor, atât pentru firme, cât şi pentru cetăţeni, arată un comunicat remis redacţiei.

De asemenea, autovehiculele care transfera deseuri vor trebui să aibă inscripţionată litera «D» la loc vizibil si pentru transportul/transferul deseurilor introduse pe teritoriul national trebuie urmate anumite rute clar stabilite.

"Poate cea mai importantă modificare a legislaţiei de profil este cea care se referă la creşterea sancţiunilor pentru un management deficitar al deşeurilor, atât pentru persoanele juridice, cât şi pentru cele fizice.Vorbim şi despre colectarea selectivă a anumitor fracţii de deşeuri gratuită de la populaţie, prin introducerea în lege a unor paragrafe referitoare la obligaţiile administraţiei locale de a asigura şi răspunde pentru colectarea separată, transportul, neutralizarea şi eliminarea finală a deşeurilor periculoase provenite din gospodării cât şi a deşeurilor textile (începând cu 1 ianuarie 2025) alături de celelalte fracţii colectate deja separat", declară Daniela Dobre, CEO Green Environment Support.

Potrivit sursei citate, legislaţia introduce o serie de noi obligaţii administraţiilor publice în privinţa colectării şi reciclării selective a deşeurilor, iar termenul de producător de deşeuri este înlocuit cu cel de generator de deşeuri.

Totodată, începând cu 1 ianuarie 2025, autorităţile vor fi obligate să asigure colectarea separată din deşeurile municipale şi a textilelor.

Noua legislaţia interzice nu doar abandonarea deşeurilor, dar şi aruncarea şi ascunderea lor.

De asemenea, "Eliminarea, deţinerea, păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate în acest scop sunt interzise", potrivit noilor modificări aduse legislaţiei la începutul acestui an.

Noile modificări au fost publicate în Monitorul Oficial în data de 9 ianuarie, prin Legea nr.17/2023, care aprobă OUG nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor.

Reguli stricte privind transportul de deşeuri

"Normele de transport ale deşeurilor au suferit şi ele modificări, transportatorii fiind obligaţi să înscripţioneze vehiculele cu litera D şi să urmeze rute bine stabilite atunci când introduc deşeuri pe teritoriul României", explică Daniela Dobre.

Astfel, la art 16. după alin. 2 au fost introduse două alineate noi:

-Transportul deşeurilor se face numai cu autovehicule inscripţionate cu litera «D» la loc vizibil.

-Transportul/Transferul deşeurilor introduse pe teritoriul naţional se va face numai pe rute generice prestabilite prin dispoziţii ale administraţiei publice centrale.

Totodată, obligatiile autorităţilor locale au fost completate si redefinite potrivit noilor modificări aduse legislaţiei, care sunt în vigoare de o săptămână (12 ianuarie 2023- n.r.) astfel:

-să asigure colectarea separată cel puţin pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă, iar până la data de 1 ianuarie 2025 şi pentru textile din deşeurile municipale, să stabilească dacă gestionarea acestor deşeuri se face în cadrul unui singur contract de delegare a serviciului de salubrizare sau pe mai multe tipuri de materiale/contract/contracte distincte pentru toate tipurile de materiale/pe tip de material şi să organizeze atribuirea conform deciziei luate;

- să stabilească şi să aprobe pentru beneficiarii serviciului de salubrizare taxe/tarife distincte pentru gestionarea deşeurilor prevăzute la lit. a), respectiv pentru gestionarea deşeurilor, altele decât cele prevăzute la lit. a), şi sancţiuni aplicabile în cazul în care beneficiarul serviciului nu separă în mod corespunzător fluxurile de deşeuri stabilite prin Legea serviciului de salubrizare a localităţilor nr. 101/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

- să stabilească prin contracte de delegare în sarcina operatorilor de salubrizare suportarea costurilor aferente achitării contribuţiei prevăzute la lit. j) şi k) pentru cantităţile de deşeuri municipale destinate a fi depozitate care depăşesc cantităţile corespunzătoare indicatorilor de performanţă prevăzuţi în contracte.

Noi reguli referitoare la colectarea uleiului uzat

Legea 17 aduce şi modificări în ceea ce priveşte transportul deşeurilor, amenzile şi pedeapsa cu închisoarea pentru infracţiunile din sectorul gestionării deşeurilor.

Pentru producătorii şi deţinătorii de uleiuri uzate, exceptând persoanele fizice, nu mai este menţionat să predea cu titlu gratuit uleiurile uzate către companii specializate, cum era până acum, ci vor putea fi remuneraţi.

În plus, autorităţile administraţiei publice locale, inclusiv ale municipiului Bucureşti vor avea obligaţia să înfiinţeze centre de colectare pentru a oferi românilor posibilitatea de a se debarasa, fără plată, de uleiul vegetal uzat alături de alte tipuri de deşeuri.

"La articolul 60 alineatul (1) punctul A, litera h) se modifică şi va avea următorul cuprins:

"h) asigură spaţiile necesare pentru colectarea separată a deşeurilor, ţinând cont de reglementările urbanistice şi de cele emise de Ministerul Sănătăţii, dotarea acestora cu containere specifice fiecărui tip de deşeu şi dezvoltă în mod corespunzător centrele înfiinţate potrivit prevederilor art. 10 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 5/2015, cu modificările şi completările ulterioare, pentru a oferi populaţiei posibilitatea de a se debarasa, fără plată, de deşeuri de hârtie şi carton, sticlă, metal, materiale plastice, lemn, textile, ambalaje, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, deşeuri de baterii şi acumulatori, ulei vegetal uzat şi deşeuri voluminoase, inclusiv saltele şi mobilă;", se arată în Monitorul Oficial.

Mai mult, în actul legislativ se precizează că prevederile art. 60 alin. (1) - (3) privind organizarea autorităţilor/administraţiilor publice locale din OUG nr. 92/2021, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, se implementează în maximum 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, mai arată sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb