Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) şi Ambasada Statelor Unite ale Americii (SUA) în România au organizat în data de 26 octombrie a.c. "Forumul American de Dialoguri Comerciale pentru Securitatea Apei şi Alimentelor în România, Moldova şi Ucraina", eveniment organizat în marja târgului Indagra 2023, se arată într-un comunicat al CCIR, remis redacţiei.
Forumul a adus la aceeaşi masă factori de decizie guvernamentali, reprezentanţi ai mediului de afaceri din România, Bulgaria, Moldova şi Ucraina, discuţiile având ca temă centrală noile oportunităţi de afaceri în contextul investiţiilor bugetare ale Uniunii Europene în energia verde, agricultură şi infrastructura de irigaţii, informează sursa menţionată. De asemenea, specialiştii americani, furnizori de servicii în sectorul rezilienţei la climă şi secetă în regiunea Mării Negre, au prezentat soluţii în domeniul securităţii alimentare, potrivit comunicatului.
"CCIR şi Ambasada SUA în România dezvoltă de mai mult timp proiecte comune în diferite sectoare economice, întâlnirea de azi, în marja Indagra, cel mai mare târg agricol din Sud-estul Europei, fiind deja una de tradiţie, reunind reprezentanţii companiilor specializate în irigaţii. Referitor la acest subiect, dacă ne uităm la harta hidrografică a României, nu ar trebui să avem voie sa pronunţăm vreodată cuvântul secetă, dat fiind potenţialul imens al ţării noastre de a asigura în permanenţă cele mai bune condiţii pentru agricultură. În acelaşi timp însă, trebuie să implementăm cea mai nouă tehnologie din domeniu pentru a profita cât mai mult de resursele noastre naturale. România are şansa de a deveni un hub important la Marea Neagră pentru produsele agricole, dacă ţinem cont de faptul că, în momentul de faţă, Portul Constanţa a preluat activitatea cargo a celor şase-şapte porturi ucrainene care şi-au încetat activitatea din cauza războiului. În opinia noastră, dacă războiul din Ucraina s-ar termina azi, România poate rămâne un jucător important în regiunea Marea Neagră timp de încă cinci ani", a declarat preşedintele CCIR, dl. Mihai Daraban, se mai arată în comunicat.
"Responsabilitatea Ambasadei SUA în România este de a promova companiile americane care doresc să investească aici. Mă bucură foarte mult faptul că şi anul acesta, în cadrul acestui forum şi, implicit, a târgului Indagra, participă companii importante americane, furnizoare de tehnologii de top în domeniul agricol. Este foarte important pentru statele din regiunea Mării Negre să implementeze programele din domeniul schimbărilor climatice dezvoltate de către SUA şi UE şi să implementeze soluţii de producere de energie verde pentru a alimenta infrastructurile inteligente de irigare, cu scopul de a creşte randamentul culturilor. Securitatea agroalimentară înseamnă, de fapt, securitate naţională, iar statele din zona Mării Negre trebuie să fie capabile să facă faţă riscurilor de inundaţii, cutremure, boli, eroziune a solului, deşertificare a terenurilor şi conflicte militare", a declarat dl. Eli Corso Phinney, ataşat comercial al Ambasadei SUA în România, potrivit comunicatului.
"Risipa alimentară reprezintă o temă majoră de discuţie în cadrul Comisiei Europene, în momentul de faţă existând în lucru acte normative care să reducă această risipă până în anul 2030. În ceea ce priveşte problema irigaţiilor în România, la ora actuală există 1,1 milioane de hectare pe care am reuşit să le redăm agriculturii, ţinta fiind de 2,2 milioane de hectare. Prin programele pe care le-am dezvoltat în acest domeniu, am reuşit să oferim apă gratuită pentru fermieri şi în acelaşi timp, prin proiectele pentru infrastructura secundară sunt alocaţi 400 de milioane de euro pentru asociaţiile specializate în irigaţii", a declarat ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, dl. Florin Barbu, menţionează sursa precizată.