Livrările de echipamente de construcţii din Europa au atins, anul trecut, cel mai înalt nivel din ultimul deceniu, potrivit companiei de cercetare a pieţei Off-Highway Research, care precizează că aceste vânzări au crescut cu 10%, la 177.694 de unităţi, potrivit khl.com.
În contextul dat, cererea de profil a atins cel mai înalt nivel de după criza financiară globală, deşi a fost cu aproximativ 15% mai mică decât vârful de 210.000 de unităţi vândute în 2007. Autorul analizei atrage atenţia, însă, că boom-ul de la mijlocul anilor 2000 a dus piaţa la niveluri nesustenabile, ceea ce a generat prăbuşirea sectorului imobiliar.
La nivelul actual, cererea europeană de echipamente de construcţii este considerată extrem de solidă.
Chris Sleight, directorul general al Off-Highway Research, a declarat: "Anul trecut, vânzările de echipamente de construcţii au crescut în fiecare ţară din vestul Europei, cu excepţia Elveţiei, achiziţiile depăşind aşteptările. Livările ar fi fost şi mai mari dacă nu ar fi apărut unele probleme pe segmentul de aprovizionare şi cele legate de timpul lung de execuţie pentru anumite tipuri de echipamente".
Chris Sleight a adăugat: "Credem că 2018 a reprezentat vârful ciclului actual. Cu toate acestea, ne aşteptăm la o corecţie moderată, iar cererea globală ar trebui să se menţină la un nivel bun".
Printre ţările în care cererea de echipamente de construcţii a depăşit 10% anul trecut se numără Irlanda, Italia, Portugalia şi Spania. Totuşi, în aceste ţări, volumele se menţin la un nivel relativ scăzut în termeni istorici. La polul opus, creşterea vânzărilor de utilaje a fost sub trend în Norvegia şi Suedia.
În Franţa, Germania şi Marea Britanie au fost realizate 64% din vânzările de echipamente de construcţii din Europa, anul trecut. Cele mai importante vânzări au fost înregistrate în Germania: 43.106 de unităţi în 2018. Acest nivel a fost depăşit o singură dată, în 1992.
În Franţa, cererea s-a redresat după declinul din 2015, datorită unor facilităţi fiscale şi investiţiilor în infrastructură. Aici, au fost vândute 32.920 de utilaje în 2018, cererea crescând cu 64% faţă de nivelul minim consemnat cu trei ani mai devreme.
În Marea Britanie, vânzările de profil a consemnat vârful post-criză, de 38.020 de unităţi, în pofida incertitudinilor şi politice generate de Brexit. Cererea a fost susţinută de situaţia bună a construcţiilor de locuinţe şi de proiectele majore din domeniul construcţiilor.
Articol preluat din Revista BURSA Construcţiilor