• Cristian Pârvan, PIAROM: "Oamenii încep să fie mai grijulii în ceea ce priveşte consumul, au început să mai şi economisească"
Rata anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană a atins pragul de 2% în iunie 2018, faţă de 1,5% în aceeaşi lună din 2017, arată un comunicat al Eurostat, care menţionează că cele mai ridicate niveluri ale acestui indicator au fost înregistrate în România (4,7%), Estonia (3,9%) şi Ungaria (3,2%).
Şi în luna mai, ţara noastră a înregistrat cea mai mare rată a inflaţiei din Uniunea Europeană, respectiv 4,6%, potrivit Eurostat.
În acest context, Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), ne-a declarat că inflaţia din ţara noastră provine, în esenţă, din preţurile energiei electice, ale combustibililor şi gazelor naturale.
Domnia sa ne-a spus, ieri: "Inflaţia înregistrată în România ţine de aspecte administrative, întrucât ea este cauzată, în esenţă, de preţurile energiei electrice, gazelor naturale, ori ale combustibililor de bază. Acestea sunt preţuri administrate, pe care statul are tot interesul să le crească pentru că ia dividende, ceea ce afectează mediul antreprenorial deoarece toată lumea are de transportat şi orice afacere are nevoie de energie electrică şi de gaze naturale, ca să funcţioneze, aşadar intră, mai mult sau mai puţin, în structura de costuri a oricărei afaceri".
Preşedintele PIAROM susţine, însă, că inflaţia se va mai domoli întrucât ne aflăm în sezonul de vară, când avem un vârf de producţie la produsele alimentare şi nu va mai fi necesar să le importăm.
Domnul Pârvan ne-a explicat: "În principiu, în fiecare an inflaţia a fost cauzată de importuri, noi neasigurând piaţa cu bunuri alimentare. Evident, însă, că odată cu venirea sezonului cald şi cu începerea producţiei, lucrurile se vor mai tempera în ceea ce priveşte produsele alimentare, care contează, în mod semnificativ în ceea ce priveşte nivelul ratei inflaţiei. (...) De aceea, şi Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a apreciat că inflaţia se va mai calma, în perioada de vară-toamnă, când e abundenţă de produse alimentare, în primul rând. Totodată, oamenii încep să fie mai grijulii în ceea ce priveşte consumul, pentru că văd că s-au mai domolit majorările de salarii şi pensii. Este clar că populaţia a început să mai şi economisească".
Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), luna aceasta, preţurile de consum din ţara noastră au crescut cu 5,4% în iunie 2018, comparativ cu iunie 2017.
INS mai arată că în iunie 2018, rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,7%. Rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni (iulie 2017 - iunie 2018) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2016 - iunie 2017), calculată pe baza IPC, este 3,6%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,9%".
• Eurostat: Inflaţie de 2% în zona euro, în iunie
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost de 2% în luna iunie 2018, urcând de la 1,9% în luna precedentă, arată Eurostat, care aminteşte că, în perioada similară a anului anterior, rata anuală a inflaţiei s-a situat la 1,3%.
Potrivit Eurostat, luna trecută, cea mai mare contribuţie la inflaţie, în zona euro, a fost atribuită preţurilor energiei (care au crescut cu 0,76 puncte procentuale), urmate de cele din sectorul serviciilor (s-au majorat cu 0,57 puncte procentuale). Şi preţurile alimentelor, alcoolului şi tutunului s-au majorat cu 0,53 puncte procentuale, iar cele ale bunurilor industriale non-energetice au crescut cu 0,10 puncte procentuale, mai indică Eurostat.
Eurostat: "Cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei înregistrate în iunie au fost în: Irlanda (0,7%), Grecia (1%) şi Danemarca (1,1%)".
Inflaţia din UE a fost, în iunie 2018, stabilă în comparaţie cu luna mai, conform Eurostat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de gabriela în data de 19.07.2018, 09:11)
Romania e muci, singurii care cheltuie sint bugetarii si odrasla mamii care nu face nimic decit sa cheltuie banii mamei dar cind se termina si asta...