Daţi-le banii!

VIVIEN ASHTON
Piaţa de Capital / 26 aprilie 2011

Daţi-le banii!

Bursucul atomic vrea o strategie

Un fel de joc între cititorii noştri şi Redacţie s-a născut odată cu publicarea articolului "CE SE VA ÎNTÂMPLA LA AGA BVB /Pentru un abonament la BURSA" (18.04.2011), în care, sub pretextul unei profeţii, la solicitarea unui cititor, am prognozat cum se va desfăşura Adunarea generală BVB programată pentru 29/30 aprilie.

În subsolul articolului de atunci, publicat pe site-ul www.bursa.ro, un cititor care-şi spune "Bursucul atomic" a formulat o nouă solicitare:

42. Încă o profeţie, te rog!

(mesaj trimis de Bursucul atomic în data de 19.04.2011, ora 11:47)

"[...] şi chiar sunt interesat de un articol amplu pe tema asta FOARTE SERIOASA, cum poate fi dezvoltata real si credibil mica si debila noastra piata de capital. O dezvoltare ampla si exahustiva nu face decat sa-mi starneasca interesul! CU STIMA, bursucul atomic".

Consilierul britanic al ziarului BURSA, doamna Vivien Ashton, care a fost şeful consultanţei acordate BVB de către British Know How Fund, a citit comentariile (o rupe româneşte îndeajuns de bine) şi a reacţionat înaintea mea, programându-se cu un răspuns în trei episoade, care promite să trateze un plan strategic pentru problemele imediate, apoi pe cele pe termen mediu şi, în final, în context mai larg.

Mărturisesc că abordarea doamnei Ashton mi se pare tipic englezească şi este diferită de felul în care gândesc şi de felul în care sunt obişnuit să atac o problemă; succesiunea concret-imediat/termen mediu/backround cred că aduce a empirism, având avantajul că se mulează pe situaţie, dar prezentând dezavantajul limitării la fenomenologie.

Diferenţa de abordare face ca, de pildă, să nu-mi fi imaginat niciodată că aş putea publica titlul "Daţi-le banii!".

Nici tras pe roată!

După publicarea celor trei episoade ale articolului doamnei Vivien Ashton, promit să intervin în subiect, în maniera proprie, cu strategia care mi se pare potrivită vârstei de acum a pieţei de capital (în decursul timpului, am publicat concepţii strategice proprii, închegate teoretic şi potrivite condiţiilor, în 1998 şi 2000, prima fiind supusă atenţiei autorităţilor de atunci şi Băncii Mondiale; ulterior, mi s-a părut că, să mai formulez strategii, este inutil, cu atât mai mult, cu cât însăşi comunitatea pieţei a tentat să le elaboreze - un fapt pe care l-am salutat bucuros, deşi materia rezultată am considerat-o precară).

Publicăm, astăzi, primul episod al articolului doamnei Vivien Ashton, pentru Bursucul atomic. (MAKE)

Până la AGA BVB mai este cam o săptămână. Aşa că e prea târziu ca să mai sugerăm decizii noi. Totuşi, în actualul climat de disonanţă şi confuzie care precede AGA, s-ar putea dovedi un lucru util pentru cei care mai sunt interesaţi şi de viitorul Bursei, iar nu doar de propriile lor afaceri, să aibă în buzunare un Plan cu privire la ceea ce ar putea face pentru binele Bursei, presupunând că ar ajunge într-o poziţie de influenţă, în urma alegerilor pentru Consiliul de Administraţie al BVB.

Acesta este primul dintr-o serie de trei articole în care voi examina subiectul "Binele bursei", începând cu problemele imediate, trecând la termenul mediu şi, într-un final, privind Bursa într-un context economic mai larg.

În perioada de început a BVB, s-a depus mult efort pentru a crea un plan de afaceri care ar fi asigurat viabilitatea financiară a Bursei în anii următori. Cine şi-ar fi închipuit că managementul Bursei avea să facă o treabă aşa de bună şi BVB va acumula atât de mult numerar, încât va deveni o ţintă pentru interese speculative. Dar, pe de altă parte, e adevărat că nu ne-am închipuit că BVB se va lista, sau în orice caz nu ne-am aşteptat ca acest lucru să se întâmple atât de repede - dar acesta e un alt subiect de discuţie.

În prezent circulă zvonuri cu privire la grupuri de interese despre care se presupune că lucrează, dacă nu concertat în accepţiunea normelor (şi atunci ar fi obligaţi prin lege să declare acest lucru), în orice caz, măcar printr-o formă oarecare de înţelegere comunicată, încercând să transfere controlul BVB în alte mâini, nu în ultimul rând pentru a acapara lichidităţile aflate în conturile BVB. Este posibil să reuşească să atragă un sprijin serios din partea acelor membri care ar fi foarte fericiţi să le vândă acţiunile ca să obţină banii, fără a ţine cont de implicaţiile pe care aceas-tă acţiune le-ar avea asupra viitorului Bursei şi asupra afacerilor lor, indiferent că sunt brokeri sau investitori.

(Reţineţi că, până acum, m-am străduit să evit orice declaraţii peiorative sau argumentative în favoarea sau împotriva acestor acţiuni, cel puţin pentru moment).

Ar fi înţelept din partea celor care doresc ca status-quo-ul să se menţină, în linii mari, şi chiar să ia măsuri ca să-l apere, cu alte cuvinte a celor care cred că BVB ar trebui să rămână independentă din principiu, să apară la AGA cu un Plan bine pregătit. Şi să-l anunţe cu surle şi trâmbiţe. Ar putea spune: dacă votaţi pentru ca BVB să rămână independentă, iată ce vor propune suporterii acestei idei la o altă Adunare Generală:

- distribuirea imediată a întregului numerar sau a unei părţi substanţiale din el, către acţionarii existenţi, şi se vor rezerva doar sumele care trebuie alocate pentru cheltuieli de investiţii.

- emiterea unei hotărâri care declară că, în cazul primirii unei Oferte pentru BVB sau în cazul oricărei alte schimbări semnificative în controlul asupra BVB, majoritatea lichidităţilor acumulate, dar nealocate la momentul respectiv va fi distribuită acţionarilor existenţi.

- emiterea unei alte hotărâri pentru a stabili un cont special de capital ale cărui fonduri vor fi alocate exclusiv pentru cheltuieli de investiţii. Şi pentru a specifica acele cheltuieli;

- emiterea unei hotărâri care va defini mai clar scopul Bursei, care este în primul rând acela de a servi atât interesele membrilor şi clienţilor săi în contextul pieţei româneşti, şi ca o condiţie pentru aceasta, să apară mereu ca acţionând în permanenţă independent şi în primul rând în interesul pieţei româneşti per ansamblu. Acest lucru ar face ca orice schimbare a proprietarului care ar afecta realizarea acestui obiectiv şi independenţa BVB să nu mai fie validată. (E treaba juriştilor să găsească soluţia, inclusiv pentru a împiedica orice modificări ale statului companiei fără 96% din voturi, mai ales în cazul condiţiilor cum ar fi regula de 5%).

Pentru a-i convinge pe votanţi să adopte această ultimă rezoluţie, va fi imperativ să se prezinte în sprijinul ei un plan de afaceri revizuit pentru dezvoltarea Bursei, deoarece, dacă BVB nu reuşeşte să demonstreze că acest efort va servi unui scop concret, util, putem foarte bine să închidem prăvălia şi să mergem acasă. Aceasta va conduce la o discuţie despre perspectivele pe termen mediu, pe care o voi explora în următorul articol.

Între timp, este important de reţinut că toate aceste propuneri se leagă de principiul fundamental al bursei: care e rostul ei, la ce foloseşte? Există doar pentru a servi interesele imediate ale membrilor săi, (poate chiar şi pe cele ale clienţilor săi, respectiv investitorii sau societăţile listate), sau există pentru a servi unui scop mai cuprinzător, respectiv dezvoltarea economiei româneşti de piaţă, care de fapt ar putea aduce beneficii şi membrilor şi acţionarilor săi pe termen lung? Sau poate ambele, şi atunci se pune întrebarea cum pot fi împăcate obiectivele pe termen lung şi scurt. Este realizabil acest lucru?

În actualul climat, mie mi se pare că discuţia este dominată de interesele imediate, pe termen scurt, ale anumitor membri, cu alte cuvinte, nevoia de a primi bani imediat, împreună cu dorinţa de a controla interesele imediate şi specifice ale anumitor facţiuni, în loc să privească la orizontul mediu sau mare al pieţei per ansamblu. Răspunsul meu la aceasta este să prezinte Planul pe care l-am conturat mai sus, care este conceput atât pentru a satisface acele cereri imediate ("daţi-ne bani") şi totodată pentru a corecta orice posibile dezechilibre care ar putea periclita capacitatea BVB de a servi intereselor pieţei pe termen mai lung.

Vivien Ashton, fost consultant British Know How Fund la BVB şi FPP IV Muntenia. De asemenea, a fost membră în Consiliul de Administraţie al Terapia Cluj SA şi al Romanian Investment Company, un fond listat administrat de F&C.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. ba vivien iar ai aparut ba? cind te-am cunoscut in 1995 la cnvm erei o englezoaica nespalata si proasta, noroc cu barbatu lu corina chrirac, marele broker-fals si cu mihailescu de la sif 4, ca ai mai impuscat si tu un franc....daca asta a venit sa dea lectii mai bine cu prostii lu stere::)))cred ca acum make vrea sa ocupe bvb cu nespalatii, dar nu stiu ai cui::)))gina dadu mai e la tine make?::)))

    Vivian my dear, de fapt lucrurile sunt simple. De 16 ani invatacelul tau "Dear Stere" nu a reusit sa lanseze simulacrul de piata de capital pe orbita. Pentru ca asa cum zicea un ziarist azi in tara asta nu se fac escrocherii mari pentru ca si escrocii sunt niste gainari. Iar "Dear Stere" e un model in materie.Din cauza lui si a unora cu mintea ratacita ca tepes&co, brokerii vor banii inapoi. Cine ar fi atit de timp sa nu vrea o institutie puternica. Dar BVB tot baga in stil siminescian bani in soft pe care brokerii straini nu il vor si nu il inteleg.Ca atare marea chisalita din capul Domnului Barbu acest uMill Speitz al romaniei produce un singur lucru, bani pentru sinagoga lor machidoneasca.Macar daca erau ca nea Gigi Becali. Era veselie, cabotinism, intriga si tot ceea ce face viata frumoasa. Cu machedonii astia de ziua a saptea de la BVB, nu vedem decit o morga de mari finantisti.Problema ca nu i-a crezut si nu ii crede nimeni. Uitati-va ce poate face o bursa dupa 16 ani. Fiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiis ssssssssssssss...Asa ca my dear Vivian, British Council a cheltuit degeaba banii reginei cu Dear Stere. Ori tu nu ai stiut sa ii explici ori el e ....ca leuca. Unii zic ca amindoua...

    1. Nu este corect "Tespe & Co vor banii inapoi" ci "Tepes &Co vor banii BVB care nu au fost nici munciti nici adusi de ei"....Ca sa fim mai exacti... Ca doar la gainarii se pricep ei, altfel ar dezvolta bursa asta.

    Vivian my dear, de fapt lucrurile sunt simple. De 16 ani invatacelul tau "Dear Stere" nu a reusit sa lanseze simulacrul de piata de capital pe orbita. Pentru ca asa cum zicea un ziarist azi in tara asta nu se fac escrocherii mari pentru ca si escrocii sunt niste gainari. Iar "Dear Stere" e un model in materie.Din cauza lui si a unora cu mintea ratacita ca tepes&co, brokerii vor banii inapoi. Cine ar fi atit de timp sa nu vrea o institutie puternica. Dar BVB tot baga in stil siminescian bani in soft pe care brokerii straini nu il vor si nu il inteleg.Ca atare marea chisalita din capul Domnului Barbu acest uMill Speitz al romaniei produce un singur lucru, bani pentru sinagoga lor machidoneasca.Macar daca erau ca nea Gigi Becali. Era veselie, cabotinism, intriga si tot ceea ce face viata frumoasa. Cu machedonii astia de ziua a saptea de la BVB, nu vedem decit o morga de mari finantisti.Problema ca nu i-a crezut si nu ii crede nimeni. Uitati-va ce poate face o bursa dupa 16 ani. Fiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiis ssssssssssssss...Asa ca my dear Vivian, British Council a cheltuit degeaba banii reginei cu Dear Stere. Ori tu nu ai stiut sa ii explici ori el e ....ca leuca. Unii zic ca amindoua...

    Buna Vivian, sclavii te saluta. Adica cam asta a rezultat din consultanta ta. Neste cuponari au fost vamuiti, de nci un fel de piata de neste comisioane. Ca atare la Focsani a aparut in tromba, o grupare infractionala care si acum alearga cuponarii prin padure.Cu toate ca au fost declarati ca specie pe cale de disparitei. Cuponarii nu gruparea infractionala...

    Si intre timp unora li s-au urcat la cap diverse idei cum ca avem si noi... ball-street.Macar indienii au bolywood.

    Asta e.Ma duc sa urmarec stirile financiare de la Focsani. E unul acolo care ne spune astazi care e treaba ... treaba mica... 

    Buna Vivian, sclavii te saluta. Adica cam asta a rezultat din consultanta ta. Neste cuponari au fost vamuiti, de nci un fel de piata de neste comisioane. Ca atare la Focsani a aparut in tromba, o grupare infractionala care si acum alearga cuponarii prin padure.Cu toate ca au fost declarati ca specie pe cale de disparitei. Cuponarii nu gruparea infractionala...

    Si intre timp unora li s-au urcat la cap diverse idei cum ca avem si noi... ball-street.Macar indienii au bolywood.

    Asta e.Ma duc sa urmarec stirile financiare de la Focsani. E unul acolo care ne spune astazi care e treaba ... treaba mica... 

    Toata lumea stie individa este spioanca. Ce este Farmache? ghiciti!

    1. Adnotarile sint facute de haznaua atomica, Pute ca la Fisaiama.

      Tipa ii dicta lui Farmache, contra mita, ce societati sa aduca la bursa. Mai ales di indusstria medicamentelor. Sa declare Farmache si cei de la bursa cati bani au primit de la inadivida snocs.

    Am niste bani de care nu am nevoie imediat. Ce fac cu ei? Prima solutie: depozit bancar. Dobanda actula practicata de majoritatea bancilor este sub cea a inflatiei. Deci, mai bine ai banii la saltea

    in loc sa-i declari la vreo banca. Am sperat ca "Bursa" sa-mi ofere alternative . Spectacolul la care suntem martori acum ma face sa fug cat pot de repede de orice ceva ce suna "bursa" 

    1. spectacolul de care vorbiti se gaseste numai in "ziarul bursa". de ce oare???

      hellouuu pipal, sunt yo Vivi.. scriu si yo articole la comanda pentru ca mi-e foame si asa mai fac si yo un ca$h. Legat de ideeile mele:

      1. "Cine şi-ar fi închipuit că managementul Bursei avea să facă o treabă aşa de bună şi BVB va acumula atât de mult numerar" asta am scris asa, ca sa dea bine; de fapt Bursa a acumulat cash pentru ca era pe val orice, si prost sa fi sa nu-ti mearga business-ul; thank you GOD ca nu l-au tocat pana acum (Ca$h-ul)  

       

      2. "să atragă un sprijin serios din partea acelor membri care ar fi foarte fericiţi să le vândă acţiunile ca să obţină banii, fără a ţine cont de implicaţiile pe care aceas-tă acţiune le-ar avea asupra viitorului Bursei şi asupra afacerilor lor," asta e iar asa la vrajeala, ca doar nu credeti ca un actionar care da 42 ron pe actiune, ia inapoi prin div 7 RON pe actiune, isi permite sa faca praf business-ul ca sa piarda diferenta de 35 ron, don't worry mai am vrajeli  

      3. "emiterea unei hotărâri care va defini mai clar scopul Bursei, care este în primul rând acela de a servi atât interesele membrilor şi clienţilor săi în contextul pieţei româneşti, şi ca o condiţie pentru aceasta, să apară mereu ca acţionând în permanenţă independent şi în primul rând în interesul pieţei româneşti per ansamblu" he-he i did it again, pai wtf Bursa e organizatie non profit pt dezv pietei si vrajeli, m-au pus astia sa scriu, de fapt BVB e business scopul este sa faca bani operational vorbind, nu din dobanda de depozit  

      4. "nevoia de a primi bani imediat, împreună cu dorinţa de a controla interesele imediate şi specifice ale anumitor facţiuni, în loc să privească la orizontul mediu sau mare al pieţei per ansamblu", am incercat sa le explic de Time Value of Money, da' n-au inteles astia la BVB, le-am zis ca cel mai performant sistem de tranzactionare din univers n-are cum sa coste mai mult de cateva meleoane de Lion, ca orice strategie de marketing se poate face cu costuri rezonabile, ca pot inchide SIBEX in cateva luni daca vor, da ei nu si nu si nu ca noi vrem ca$h la banca ca vine dobanda si e bine, platim salariile in fabrica si tot asa 

      This is it. I'll be back 

    Multumesc in primul rand pentru atentia speciala care o acordati subiectului.

    Este cred evidenta o scindare a actionariatului BVB in doua: fripturishti si cei care vor o dezvoltare durabila a BVB. Primii nu stau decat cu ochii pe banii din conturile BVB si pe functiile aducatoare de bani/imagine, iar cei din urma-din pacate- au o atitudine de tipul leshinat -pasiva nefiind capabili sa aduca in fatza o strategie coerenta de dezvoltare. Totushi nu inteleg de ce ar trebui ca sumele stranse cu greu si in timp de catre BVB si care pot fi folosite in mod direct pentru dezvoltarea pietei sa fie impartite la prima strigare unor fomishti sadea; acumularea unor sume importante cu dedicatie pentru dezvoltare ar fi oricum extrem de greu de realizat-daca nu chiar imposibil- asha ca de ce sa risipim banii? Cei care vor cash, n-au decat sa-si vanda actiunile... 

    Astept strategia...

    1. Nu intelegi ca nu exista strategie!!!!!! Bursa din Polonia inainte de a se lista, statul care era actionar majoritar (cred ca si unic) a accordat un dividend special si a scos mare parte din cash. Deci ca sa intelegi tu si restul de incompetenti care au o problema cu decapitalizarea: daca astia din Polonia nu au pastrat bani sa cumpere cai verzi pe pereti (gen burse marginale/ cladiri neconsolidate si alte balarii) de ce ar trebui BVB sa tina banii in cont??? ca sa plateasca salarii. Trebuie sa intelegeti ca si daca il aduci pe Buffet si il pui CEO, n-o sa aiba ce sa faca cu banii aia in businessul asta!!!! Business-ul de Bursa nu este unul capital intensive, pentru ca investitiile sunt mine (nu se produc avioane. in caz ca nu stiti). De ce se face atata tam-tam pe tema decapitalizarii???? pt ca sunt unii actionari dinozauri care nu vor sa imparta banii cu actualii actionari. daca ar fi numai ei, crede-ma ca s-ar acorda dividend imediat. asa ca iti recomand sa-ti scoti capul din ... si sa incepi sa-l folosesti

    Multumesc in primul rand pentru atentia speciala care o acordati subiectului.

    Este cred evidenta o scindare a actionariatului BVB in doua: fripturishti si cei care vor o dezvoltare durabila a BVB. Primii nu stau decat cu ochii pe banii din conturile BVB si pe functiile aducatoare de bani/imagine, iar cei din urma-din pacate- au o atitudine de tipul leshinat -pasiva nefiind capabili sa aduca in fatza o strategie coerenta de dezvoltare. Totushi nu inteleg de ce ar trebui ca sumele stranse cu greu si in timp de catre BVB si care pot fi folosite in mod direct pentru dezvoltarea pietei sa fie impartite la prima strigare unor fomishti sadea; acumularea unor sume importante cu dedicatie pentru dezvoltare ar fi oricum extrem de greu de realizat-daca nu chiar imposibil- asha ca de ce sa risipim banii? Cei care vor cash, n-au decat sa-si vanda actiunile... 

    Astept strategia...

    Daca "spectacolul " prost, inestetic , respingator, este infatisat ca atare numai in "Bursa", pe mine nu ma ajuta cu nimic pentru a ma face sa-mi incredintez, sau nu, banii unora care nu urmaresc altceva decat sa-si creasca influenta lor pe seama celor pe care ii pacalesc. Deci, un om de buna credinta are vreo sansa sa faca o investitie rentabila la BVB?

    1. Ca bine zici ! CE FACI? Cu un manipulator ca Make , care ar trebui pedepsit pentru ca foloseste ziarul in interesul sau (manipuland - la asta se pricepe de minune),trebuie sa gandest f f bine inainte sa faci ceva.

      iNDIFERENT CA AR FI VORBA DE O ...TREBA MICA SAU TREABA MARE. 

      Asta care scrie la nr 17 trebuie sa fie unul din agramatii din CA BVB. Dupa stil as oscila intre Lucica, Ulea..si cam atit. Cine doamne iarta-ma ar putea da dovada de mai putina imaginatie. Cu tot regretul incultului de mai sus trebuie sa confirm 1.Ca Make scrie in interesul lui. Si chiar daca nu sunt un prozelit totusi scrie bine.

      2.Daca nu iti place ce scrie in ziarul Bursa, nu mai citi. pentru ca pe urma scrii si ...are si spatiul virtual demnitatea lui... 

    Sarbatori fericite, cu sanatate, bucurie in suflete si multa lumina! Hristos a inviat!

    Pentru cei care au sarbatorit deja Pesah-ul, nu pot sa spun decat ca biculturalitatea este o bogatie si o bucurie si trebuie traita ca atare! 

    Sarbatori fericite! 

    1. Multumesc pentru urari! Imi pare rau ca, dealungul Pastelui, nu am consultat site-ul nostru.

      Marturisesc ca sarbatoresc Pastele ca oricare crestin (merg la biserica, ciocnesc oua,etc.), desi sint ateu. Respect ortodoxia si crestinismul in general, cum n-am nici o problema cu iudaismul sau oricare religie. Imi permit sa respect traditia in care am crescut, afirmind de bunacredinta: Cristos a inviat! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb