Datoriile gospodăriilor din SUA au atins un nou record

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 mai 2019


Călin Rechea

Datoriile gospodăriilor din SUA au atins un nou record în T1 2019, de 13,67 de trilioane de dolari, după 19 trimes­tre de creşteri consecutive. Acest nivel este aproape cu 1 trilion de dolari (993 miliarde) mai mare decât maximul anterior, înregistrat în T3 2008. Conform datelor de la Federal Reserve Bank of New York (FRBNY), creditul acordat gospodăriilor din Statele Unite a crescut cu 124 de miliarde de dolari faţă de T4 2018, în condiţiile în care soldul creditului ipotecar a crescut cu 120 de miliarde de dolari, până la 9,24 trilioane de dolari (vezi graficul 1).

O componentă importantă a creditului acordat gospodăriilor, creditul pentru studii, a crescut cu 29 de miliarde de dolari faţă de trimestrul precedent, până la 1,49 de trilioane de dolari.

Creditul nou pentru achiziţia de automobile a fost de 139 de miliarde de dolari, iar soldul creditului auto a ajuns la 1,28 trilioane de dolari, ceea ce reprezintă o creştere de 4,1% faţă de aceeaşi perioadă din 2018.

Valoarea creditelor cu restanţe de peste 90 de zile a scăzut până la 418,2 miliarde de dolari în T1 2019, de la 419,9 miliarde în trimestrul anterior, în condiţiile în care valoarea creditelor de studii cu restanţe de peste 90 de zile a scăzut până la 161,2 miliarde, de la nivelul record de 166,4 miliarde în T4 2018 (vezi graficul 2).

Rata restanţelor pentru creditul de studii a scăzut până la 10,9% în primul trimestru din 2019, de la 11,4% în trimestrul precedent.

Această rată nu reflectă însă adevărata dimensiune a dificultăţilor de rambursare a creditelor de studii, după cum se subliniază în raportul de la FRBNY, "rata publicată a restanţelor subestimează adevărata rată a restanţelor, deoarece jumătate dintre creditele de studii se află în perioada de graţie sau beneficiază de amânarea plăţilor". În aceste condiţii, "rata de neperformanţă a creditelor pentru studii este de circa două ori mai mare decât cea publicată", iar valoarea nominală a creditelor de studii cu restanţe de cel puţin 90 de zile s-ar putea ridica până la 333 de miliarde de dolari, adică aproape 23% din soldul total a creditului pentru studii.

Rata restanţelor mai mari de 90 de zile pentru creditul ipotecar a scăzut până la 1%, de la 1,1%, ceea ce reprezintă circa 92,4 miliarde de dolari.

Soldul creditului acordat pe carduri a scăzut cu 22 de miliarde faţă de trimes­trul precedent, până la circa 850 de miliarde de dolari, în condiţiile în care rata restanţelor de peste 90 de zile a crescut până la 8,3%, echivalentul a 39,9 miliarde de dolari, de la 7,8% în T4 2018.

"Creşterea rapidă a creditului determină creşterea preţurilor activelor financiare şi proprietăţilor imobiliare, care vor determina, la rândul lor, o creştere a valorii garanţiilor şi, deci, a valorii creditului care poate fi obţinut de către sectorul privat, până când acest proces se inversează", a scris recent Claudio Borio, economist-şef la BIS (Bank for International Settlements), într-un raport referitor la corelaţia dintre riscul de recesiune şi etapele ciclului financiar.

În aceste condiţii, stabilitatea sistemului financiar din SUA este pusă din nou sub semnul întrebării în condiţiile unei recesiuni severe.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Datoriile gospodariilor din SUA au atins un nou record ? Ei ,nu-i nimic , si averile miliardarilor au atins un nou recod ,c-asa-i in tenis(ul capitalist ).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb