DATORITĂ PUNERII ÎN APLICARE A SCHEMEI DE COMPENSARE EU-ETS Alro raporteză un profit de 254 milioane lei, în primul semestru

A.I
Piaţa de Capital / 12 august 2020

Alro raporteză un profit de 254 milioane lei, în primul semestru

Venituri în scădere cu 9,6%, în condiţiile impactului pandemiei de Covid-19 asupra pieţei

Marian Năstase, preşedinte Alro: "Semne de revenire sunt deja vizibile în piaţă, în semestrul al doilea din 2020 cotaţiile aluminiului din pieţele internaţionale indicând o tendinţa ascendentă şi niveluri constante peste 1.650 dolari/tonă"

Alro Slatina (ALR) a obţinut, pentru primele şase luni ale anului, un profit net consolidat de 254 milioane lei, de peste trei ori mai mare decât cel de la jumătatea anului trecut, de 80 milioane lei, datorită faptului că autorităţile din ţara noastră au aprobat punerea în aplicare a schemei de compensare EU-ETS (schema de comercializare a certificatelor de emisii) pe baza deciziei UE şi, astfel, factura mare aferentă costurilor cu energia electrică a fost parţial compensată, se arată în raportul emitentului publicat astăzi pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Veniturile Grupului Alro, unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, după capacitatea de producţie, au fost de circa 1,36 miliarde lei, în scădere cu 9,6% faţă de cele din primele şase luni ale lui 2019, în principal din cauza condiţiilor de piaţă care au afectat toţi jucătorii din industria aluminiului şi a crizei provocate de pandemia COVID-19.

Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro, a declarat: "Veniturile aferente primulului semestru au fost afectate de o combinaţie de factori, precum scăderea preţurilor aluminiului pe pieţele internaţionale şi impactul COVID-19 asupra nivelului cererii, acestea fiind parţial diminuate de eficienţa operaţiunilor noastre şi a măsurilor de diminuare a costurilor implementate anterior".

În plus, preşedintele Alro punctează că, semne de revenire sunt deja vizibile în piaţă, în semestrul al doilea din 2020 cotaţiile aluminiului din pieţele internaţionale indicând o tendinţa ascendentă şi niveluri constante peste 1.650 dolari/tonă.

"Prin aceste evoluţii şi prin implementarea unor controale şi măsuri de diminuare a costurilor şi mai stricte pentru îmbunătăţirea fluxurilor de numerar, prin creşterea competitivităţii noastre prin capitalul uman, integrarea tehnologiilor de ultima generaţie şi furnizarea de produse de înaltă calitate şi cu valoare adăugată mare, suntem încrezători că putem menţine relaţiile de lungă durată construite în timp cu clienţii noştri, precum şi să atragem şi să dezvoltăm noi parteneriate", a spus Marian Năstase.

Preşedintele Alro a adăugat: "În contextul noilor cerinţe ale Pactului Ecologic European, ne vom concentra pe creşterea mixului de producţie în favoarea produselor cu valoare adăugată mare şi foarte mare, pe continuarea investiţiilor pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice, pe redirecţionarea de capital către investiţii pe termen lung şi durabile din punct de vedere al protecţiei mediului înconjurător, precum şi pe integrarea de tehnologii inovatoare pentru a rămâne o alegere viabilă pentru toţi investitorii interesaţi de oportunităţi de investiţii verzi, ecologice".

În primul semestru al anului, volumul vânzărilor de produse din aluminiu primar ale Grupului au crescut la 65.883 tone, de la 65.155 tone în prima jumătate a lui 2019, datorită vânzărilor de sârmă mai mari cu 2.600 tone, Alro rămânând unul dintre primii furnizori din această piaţă competitivă, fiind cel mai mare producător de sârmă din aluminiu din Europa.

Volumul vânzărilor de produse din aluminiu prelucrat a scăzut la 53.605 tone, în primul semestru din 2020, de la 54.853 tone în primele şase luni ale anului trecut, în principal din cauza scăderii producţiei de benzi întrucât, din cauza pandemiei COVID-19, cele mai afectate industrii au fost cele auto şi aero.

Totuşi, producţia de produse extrudate a crescut semnificativ, cu 18,7%, în primul semestru din 2020, faţă de anul precedent, datorită profilelor pentru piaţa panourilor solare, se arată în raportul Alro.

În ceea ce priveşte impactul pandemiei de Covid-19 asupra pieţei, emitentul menţionează că, în primul semestru din 2020, industria aluminiului s-a confruntat cu o scădere a preţului şi a raportat o medie de 1.595 dolari/ tonă comparativ cu o medie de 1.791 dolari/ tonă în 2019.

"Cu toate acestea, de la 1.450 dolari/ tonă în aprilie şi mai, cotaţiile LME (n.r. London Metal Exchange) au revenit la valori de peste 1.650 dolari/tonă în iulie 2020", se arată în raportul Alro.

În primul semestru din 2020, piaţa globală de aluminiu primar a fost afectată de un surplus de capacitate şi stocuri excedentare şi astfel consumatorii de aluminiu primar, precum laminoarele şi fabricile de extrudare s-au confruntat cu o scădere a cererii pentru produsele lor şi cu operaţiuni reduse sau chiar suspendate. În timp ce sectoarele din aval şi consumatorii finali şi-au închis unităţile de producţie, turnătoriile de aluminiu, spre deosebire de aceştia, au continuat, în general, să funcţioneze, arată compania.

"Mai mult, cele două segmente principale de piaţă pentru industria aluminiului, industria aero şi cea auto, au fost puternic afectate de pandemia COVID-19, efectele acestora regăsindu-se şi în veniturile companiei", punctează Alro în raport.

Alro a donat aproape 650.000 lei instituţiilor şi organizaţiilor implicate în prevenirea şi combaterea efectelor COVID-19.

Grupul Vimetco NV, înregistrat în Olanda şi controlat de miliardarul rus Vitali Machitski, deţinea la finele anului trecut 54,19% din producătorul de aluminiu din Slatina, în timp ce fraţii Pavăl, fondatorii Dedeman aveau, prin Pavăl Holding, 23,21% din Alro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb