DAVID BLANCHFLOWER, BANK OF ENGLAND: Marea Britanie - spre recesiune

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 iulie 2008

Marea Britanie - spre recesiune

Economia britanică se îndreaptă către recesiune, iar nivelul dobânzii de politică monetară ar trebui să coboare cu mult sub nivelul actual de 5%, declară, citat de presa locală, David Blanchflower, membru în consiliul de politică monetară al băncii centrale a Marii Britanii (Bank of England). În opinia sa, creşterea economică se va tempera probabil timp de un an, iar autoriăţile trebuie să acţioneze imediat pentru reducerea costurilor de creditare.

În ultimele trei luni, Bank of England a menţinut dobânda de referinţă la 5%, după o reducere efectuată în aprilie, în ciuda semnelor care indicau o încetinire accentuată a economiei, după ce inflaţia a atins dublul nivelului fixat de banca centrală, de 2%.

Blanchflower a fost singurul membru al consiliului care a solicitat o coborâre a dobânzii în mai şi iunie. Minutele şedinţei din această lună urmează să fie publicate miercuri, însă Blanchflower pare că a susţinut poziţia anterioară, de reducere a dobânzilor.

"Cred că ne îndreptăm spre o recesiune sau că trecem deja prin una", a declarat Blanchflower, adăugând: "Vom înregistra probabil trei sau patru trimestre de creştere negativă, însă riscurile continuă să fie pe partea negativă".

Reprezentantul Bank of England a subliniat: "Nu este prea târziu să oprim tendinţa, însă trebuie să luăm măsuri imediat. Politica monetară a fost mult prea strânsă timp îndelungat. Nu putem să stăm pur şi simplu şi să nu facem nimic, aşa cum am procedat până acum".

Blanchflower a mai precizat că economia britanică ar putea fi afectată de probleme mai grave decât cea americană: "Statele Unite au beneficiat de stimuli, în timp ce Marea Britanie nu. Astfel că unele situaţii ce au avut loc în Statele Unite se vor repeta în Marea Britanie, însă ar putea fi mai dificile".

Blanchflower a concluzionat că ambele ţări se confruntă cu cele mai mari probleme economice de după Marea Depresiune.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb