DAVID PULLAN, MOL GROUP: "Ne creştem afacerile retail din România"

ALINA VASIESCU, Corespondenţă de la Budapesta
Ziarul BURSA #Companii / 14 octombrie 2015

"Ne creştem afacerile retail din România"

"Nu ne implicăm, deocamdată, în activităţi de rafinare sau petrochimice"

"Avem o capacitate financiară solidă, dacă apare o oportunitate de achiziţie, o vom analiza"

"Supracapacitatea din rafinare se menţine în Europa Centrală şi de Est"

Compania petrolieră maghiară "MOL Group" îşi creşte afacerile retail din ţara noastră şi nu urmăreşte să se implice, pentru moment, pe plan local, în operaţiuni de rafinare, după cum ne-a declarat, ieri, domnul David Pullan, prim-vicepreşedinte de dezvoltare pe segmentul downstream.

Domnia sa a precizat pentru ziarul "BURSA": "Ne creştem afacerile retail din România. Construim benzinării pe autostrăzi. Avem depozite de carburanţi la Giurgiu, ne extindem operaţiunile de profil din Constanţa.

În prezent nu ne vom implica, pe plan local, în activităţi de rafinare şi producţie petrochimică".

Domnul Pullan ne-a mai sus că nu are cunoştinţă, în acest moment, de realizarea vreunei achiziţii în ţara noastră, însă, pe viitor este posibilă o astfel de tranzacţie. Oficialul MOL ne-a declarat: "Avem o capacitate financiară solidă. Dacă apare o oportunitate de investiţie, o vom analiza şi o vom face, dacă va fi necesar".

Prezent, ieri, la summit-ului CEE & Turkey Refining & Petrochemicals, desfăşurat la Budapesta, domnul Pullan a afirmat că sectorul de rafinare din regiune este susţinut, în prezent, de preţul scăzut al petrolului şi de marjele solide din domeniu.

"Am beneficiat de marje de rafinare excepţionale anul acesta, cele mai ridicate atinse vreodată în sectorul petrochimic", a declarat oficialul companiei, atrăgând, însă, atenţia că supracapacitatea din sectorul petrochimic se menţine în Europa, existând o producţie importantă care trebuie vândută pe pieţe.

"În semestrul al doilea din 2014, cererea a fost susţinută de preţurile reduse. Pe viitor, reducerea supracapacităţii din rafinare va dura câţiva ani, în condiţiile în care cererea va creşte încet", a spus domnul Pullan.

Reprezentantul MOL a menţionat că în Europa există un surplus de producţie de benzină, în timp ce creşte deficitul de motorină (din cauza motorizărilor care utilizează acest tip de carburant), iar, în situaţia dată, importurile de profil pun presiune pe preţuri.

Oficialul "MOL Group" a menţionat: "În Europa Centrală şi de Est trebuie să fim atenţi la importurile din Rusia, care vor creşte. Consumul intern se menţine scăzut în regiune". Domnia sa a subliniat că cererea din CEE este influenţată în mod negativ de presiunea competitivă din UE şi din alte regiuni, care este în creştere, dar şi de faptul că ţările îşi ajustează bugetele.

Conform spuselor reprezentantului MOL, pentru o competitivitate sporită trebuie să existe, printre altele, norme predictibile în domeniu. Domnia sa atrage atenţia că vor creşte cheltuielile companiilor petroliere pentru alinierea la normele din domeniu (de mediu), în intervalul 2012-2020, costurile estimate în acest sens fiind de 2,5-4 dolari pe baril de ţiţei. "Aceste costuri au un impact mare asupra competitivităţii", a avertizat domnul Pullan, subliniind că, în contextul în care evoluţia preţului petrolului este imprevizibilă, investiţiile în tehnologie trebuie realizate rapid.

"MOL Group" ţinteşte o creştere organică pe segmentul retail, iar strategia companiei pe perioada 2015-2017 acoperă toate zonele de activitate ale acesteia.

"MOL Group" are vânzări de 21 miliarde de dolari şi un profit operaţional EBITDA de 2,2 miliarde de dolari. Cheltuielile de capital ale companiei sunt de 2,3 miliarde de dolari.

Preţul petrolului se va menţine la 50-60 de dolari barilul până în anul 2020, ne-a declarat David Pullan, adăugând că o creştere a acestuia faţă de nivelul actual va putea fi observată din 2017. "Cotaţia petrolului va începe să crească, însă va fi o creştere înceată", ne-a spus oficialul MOL.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb