Davos 2023: Inflaţia încetineşte, dar nu se întrezăreşte sfârşitul crizei costului vieţii

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 ianuarie 2023

Davos 2023: Inflaţia încetineşte, dar nu se întrezăreşte sfârşitul crizei costului vieţii

FMI: Inflaţia globală a atins, probabil, vârful în 2022

Lumea în curs de dezvoltare va lupta cu preţurile mari în anii următori

Inflaţia globală a atins, probabil, vârful, dar este puţin probabil să se atenueze în curând criza costului vieţii cu care se confruntă cei din ţările în curs de dezvoltare şi cei cu venituri mai mici, spun participanţii la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, ediţia 2023.

Vorbind la sesiunea privind combaterea crizei costului vieţii, Gita Gopinath, directorul general adjunct al Fondului Monetar Internaţional (FMI), a declarat: "Credem că, în ceea ce priveşte inflaţia generală pentru economia globală, vârful a fost atins în 2022".

Conform WEF, participanţii au fost de acord că inflaţia este indisolubil legată de criza costului vieţii, iar combaterea creşterii preţurilor este esenţială pentru atenuarea crizei costurilor pe termen lung.

Gita Gopinath a avertizat: "Chiar dacă inflaţia scade, preţurile sunt mari pentru că nu avem deflaţie, avem niveluri mai scăzute ale inflaţiei. Preţurile au crescut. Impactul asupra gospodăriilor şi consumului variază de la o ţară la alta".

Ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, a adus în atenţie "scutul economic" de 200 de miliarde de euro al ţării sale, mobilizat pentru protejarea consumatorilor de criza costului vieţii, dar a spus că se aşteaptă ca Germania să nu aibă nevoie de întreaga sumă.

"Nivelurile preţurilor sunt mai mici decât ne aşteptam", a adăugat oficialul de la Berlin, menţionând: "Avem mai puţine cazuri dificile, aşa că aşteptarea mea este că nu vom avea nevoie de întregul scut de protecţie de 200 de miliarde de euro, ceea ce este o veste bună".

Menţionăm că un sondaj WEF realizat înaintea Forumului de la Davos arată că există mai multe variaţii regionale privind inflaţia: proporţia celor care se aşteaptă la o inflaţie ridicată în 2023 variază între doar 5% în cazul Chinei până la 57% în cazul Europei, unde impactul creşterii preţurilor energiei de anul trecut s-a răspândit la nivelul întregii economii.

Majoritatea celor intervievaţi de WEF se aşteaptă la continuarea măsurilor de înăsprire a politicii monetare în Europa şi SUA (59%, respectiv 55%), în condiţiile în care decidenţii sunt prinşi între riscul de a înăspri prea tare şi cel de a înăspri prea puţin costul creditului.

Conform sondajului, majoritatea respondenţilor (68%) cred că actuala criză a costului vieţii se apropie de momentul de vârf şi va deveni mai puţin severă la finele lui 2023.

Eurostat: Inflaţia din zona euro s-a atenuat în decembrie

Rata anuală a inflaţiei din zona euro a încetinit în decembrie 2022, în linie cu estimările analiştilor, a confirmat ieri Eurostat, evoluţia datorându-se scăderii continue a preţurilor energiei, care anterior au dus-o la un nivel record, transmite Reuters.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a încetinit la 9,2% în decembrie 2022, de la 10,1% în luna precedentă. Cifra anunţată de Eurostat este similară cu estimarea preliminară publicată anterior şi în linie cu aşteptările analiştilor.

Scăderea inflaţiei în zona euro se explică mai ales prin faptul că preţurile energiei au înregistrat un declin de 6,5% în decembrie, după un avans de 34,9% în noiembrie. Astfel, energia nu mai are principala contribuţie la cifrele privind inflaţia anuală, adăugând doar 2,79 puncte procentuale, în timp ce alimentele au contribuit cu 2,88 puncte procentuale, bunurile industriale neenergetice cu 1,70 puncte procentuale, iar serviciile cu 1,83 puncte procentuale, notează Agerpres.

De asemenea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a continuat să crească până la 6,9%, de la 6,6% în noiembrie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de Banca Centrală Europeană (BCE) la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

În Uniunea Europeană, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 10,4% în decembrie, de la 11,1% în noiembrie, arată datele publicate ieri de Eurostat.

În rândul ţărilor membre UE, cea mai ridicată inflaţie s-a înregistrat în Ungaria (25%), Letonia (20,7%), Lituania (20%) şi Estonia (17,5%). Urmează Cehia (16,8%), Polonia (15,3%), Slovacia (15%), Bulgaria (14,3%) şi România (14,1%). La polul opus, cea mai redusă creştere a preţurilor a fost înregistrată în Spania (5,5%) şi Luxemburg (6,2%).

În cele mai recente prognoze, BCE se aşteaptă ca rata inflaţiei în zona euro să se situeze la 6,3% în 2023 şi la 3,4% în 2024.

Inflaţia din Marea Britanie, la cel mai redus nivel din ultimele trei luni

Rata anuală a inflaţiei din Marea Britanie a scăzut, în decembrie, la cel mai redus nivel din ultimele trei luni şi în linie cu estimările analiştilor, după ce în octombrie a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 41 de ani, alimentând astfel speranţele că avansul preţurilor a atins nivelul de vârf, conform Reuters.

În decembrie 2022, rata anuală a inflaţiei din Regatul Unit a scăzut la 10,5%, de la 10,7% în noiembrie, a anunţat ieri Oficiul Naţional de Statistică de la Londra (ONS). Dar, preţurile alimentelor şi băuturilor nealcoolice au continuat să accelereze în decembrie, înregistrând cel mai rapid ritm de creştere din 1977.

Deşi preţurile mai reduse ale benzinei şi îmbrăcămintei au dus la scăderea inflaţiei în decembrie, costul alimentelor şi băuturilor nealcoolice a fost cu 16,8% mai ridicat decât în urmă cu un an, cel mai semnificativ avans din septembrie 1977, notează Agerpres.

"Costurile cu alimentele continuă să crească, înregistrăm şi o creştere a preţurilor în magazine, cafenele şi restaurante", a apreciat economistul-şef al ONS, Grant Fitzner.

Inflaţia de bază s-a menţinut la 6,3% în decembrie.

Recent, Banca Angliei (BoE) estima că, până la finalul acestui an, rata inflaţiei va scădea la aproximativ 5%, în urma stabilizării preţurilor energiei. Analiştii se aşteaptă ca la şedinţa din 2 februarie, Banca Angliei să majoreze dobânda de bază de la 3,5% la 4%.

Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna februarie era de 60 de euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a scăzut ulterior până la 56,39 euro, iar la ora 13.00 atingea 62,8 euro.

Portugalia şi Spania erau aşteptate, ieri, să îi ceară în mod oficial Comisiei Europene să extindă plafonarea temporară în Peninsula Iberică a preţurilor gazelor naturale şi cărbunelui, care sunt folosite de centralele electrice, potrivit ministrului portughez al Mediului, Duarte Cordeiro, transmite Reuters.

Admiţând că Peninsula Iberică are legături energetice slabe cu restul Europei, Comisia Europeană le-a permis celor două ţări să plafoneze iniţial preţurile la 40 euro per MWh, limita de preţ fiind proiectată la 50 euro pentru următoarele 12 luni. Cu acest plafon, consumatorii de electricitate din Portugalia au înregistrat o reducere cu 20% a preţului electricităţii, ceea ce le-a permis să economisească aproximativ 489 de milioane de euro până la finalul lui 2022, a explicat Cordeiro, notează Agerpres.

"Evident, vrem extinderea mecanismului din Peninsula Iberică, în aceleaşi condiţii, deoarece are efecte positive", a explicat ministrul portughez al Mediului.

Şi ministrul spaniol al Energiei, Teresa Ribera, declara recent că Madridul va solicita extinderea mecanismului cel puţin până la finalul lui 2024.

Portugalia aplică mecanismul doar la preţul gazelor, deoarece nu mai are centrale pe cărbune.

--------------------------

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna martie a urcat cu 1,6% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 87,29 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în februarie a crescut cu 2%, la 81,77 dolari barilul la ora locală 08.02.

--------------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în februarie a crescut cu 0,5%, la 1.920,20 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 08.01, cea spot - tot cu 0,5%, la 1.918,65 dolari/uncie.

--------------------------

Preţul grâului cu livrare în luna martie a urcat cu 0,6% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 7,56 dolari/buşel la ora 08.02, cotaţia porumbului cu livrare în martie - cu 0,1%, la 6,85 dolari/buşel.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Cand auzi vrajeala “va lupta”

    cine va lupta? 

    eu vad ca se regleaza deficitele ciclice (nu cele reale) in timp ce se mai arunca cv credit si se imping costurile! 

    mai bine spuneti criza datoriilor !!! 

    dar nu spunem asta la tv ca sperie lumea si nu dorim sa se peinda ca 1 gram aur se va duce la 500-700-1000-1800 lei 

    s c cret 

    High yield dividend stocks ! Doar astea te protejează de inflație, sunt all-in pe producători de gaze div 9%, oua (11%), pantofi 8% - firme cu P/S < 2 din SUA. Greu de ucis!

    1. Da exemple. p/e mai mic ca 2

    Inflatia incetineste doar din cauza efectului de baza, deja incepe sa se raporteze la o baza ridicata, cea de anul trecut, asta nu inseamna ca preturile cresc mai putin in marimi absolute, ci doar in marimi relative.

    Inflatia e creata de ei cu scopul de a saraci populatia si a o face dependenta de ajutoare sociale. Cu 3 maini iti iau si cu una iti dau. Ca sa isi acopere costurile cu energia in productie, costurile cu dobanzile rcescute la credite bancare, firmele sunt nevoite sa mareasca preturile. Cele mai multe vor da faliment neavand cui sa vanda, vor trimite oameni in somaj si spirala se va accentua. Sa multumim politicienilor care au liberalizat piata de energie si au impus restrictii la materiile prime ieftine din Rusia.

    Intr-un final le vom cumparam tot de acolo, dar prin intermediari si la preturi de 3-4x mai mari.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb