ZIARUL BURSA

19 ianuarie 2023
Ediţia din 15.08.2024
Şefi de stat major NATO şi Mircea Geoană (în centru), Secretarul general adjunct al NATO. Sursa foto: www.nato.int

REUNIUNE A ŞEFILOR DE STAT MAJOR DIN NATO Investiţiile din apărare şi situaţia din Ucraina - două teme fierbinţi pentru alianţa politico-militară

George MarinescuPolitică / 19 ianuarie 2023

Investiţiile în apărare, sprijinirea capacităţilor de producţie a armamentului şi muniţiei şi folosirea tehnologiilor digitale de ultimă generaţie trebuie să constituie temele pentru summitul NATO ce se va desfăşura în acest an la Vilnius, Lituania, în 11 şi 12 iulie, a afirmat, ieri, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al alianţei, la începutul reuniunii şefilor de stat major din ţările membre, eveniment ce are loc în aceste zile la Bruxelles.

Davos 2023: Inflaţia încetineşte, dar nu se întrezăreşte sfârşitul crizei costului vieţii

Davos 2023: Inflaţia încetineşte, dar nu se întrezăreşte sfârşitul crizei costului vieţii

V.R.Internaţional / 19 ianuarie 2023

FMI: Inflaţia globală a atins, probabil, vârful în 2022  

Lumea în curs de dezvoltare va lupta cu preţurile mari în anii următori

Inflaţia globală a atins, probabil, vârful, dar este puţin probabil să se atenueze în curând criza costului vieţii cu care se confruntă cei din ţările în curs de dezvoltare şi cei cu venituri mai mici, spun participanţii la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, ediţia 2023.

Asociaţia Editorilor lansează ofensiva împotriva analfabetismului funcţional

Asociaţia Editorilor lansează ofensiva împotriva analfabetismului funcţional

O.D.Miscellanea / 19 ianuarie 2023

Analfabetismul, sub diversele sale forme, devine o problemă majoră la nivel naţional. Proiectele menite să-l combată reprezintă iniţiative care merită să fie salutatate de fiecare dată când apar. Asociaţia Editorilor din România anunţă un calendar de dezbateri şi evenimente pentru 2023, pentru a schimba situaţia dramatică în care se află cultura scrisă din România. Pactul pentru lectură va fi lansat pe 15 februarie 2023.

Sursă foto: cultura.ro

Alianţa Baukultur, 32 de state pentru o cultură locală de înaltă calitate

O.D.Cultură / 19 ianuarie 2023

Colaborarea la nivel internaţional în domeniul cultural este foarte importantă pentru dezvoltarea acestui sector. Memorandumul pentru lansarea Alianţei Baukultur a fost adoptat la Conferinţa miniştrilor Culturii "Davos Baukultur Alliance 2023", desfăşurată în ajunul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial organizat în Elveţia.

Sursă foto: Facebook / Ministerul Sportului

Ministerul Sportului sărbătoreşte rezultatele excepţionale de anul trecut

O.D.Sport / 19 ianuarie 2023

Sportul autohton a avut parte în 2022 de o serie de rezultate de excepţie, mult peste cele obţinute în ultimele două decenii. Înotătorul David Popovici, canotoarea Simona Radiş, canoistul Cătălin Chirilă şi halterofila Loredana Toma se regăsesc printre nominalizaţii Ministerului Sportului la "Gala Sportivul Anului", aflată la prima ediţie.

Inflaţia termină 2022 peste 16%. De unde vine grosul creşterii preţurilor?

OPINII Inflaţia termină 2022 peste 16%. De unde vine grosul creşterii preţurilor?

CRISTIAN DOGARUMacroeconomie / 19 ianuarie 2023

Raportul pe decembrie 2022 al Institutului Naţional de Statistică (INS) arată o creştere a preţurilor de 16,4% faţă de decembrie 2021, un avans de 0,4% faţă de luna anterioară şi o creştere medie de 13,8% în ultimele 12 luni.

Este un pas mic înapoi faţă de inflaţia anualizată din noiembrie, care se apropiase de 17%, dar să ţinem cont că a dispărut efectul de bază care generase puseul de creştere din luna menţionată (inflaţia din noiembrie 2021 fusese practic zero).

Fermierii spanioli vor suspendarea importurilor de fructe şi legume din Egipt şi Turcia în UE

SOLICITARE PE MASA COMISIEI EUROPENE Fermierii spanioli vor suspendarea importurilor de fructe şi legume din Egipt şi Turcia în UE

I.GHE.Internaţional / 19 ianuarie 2023

Fermierii spanioli au solicitat DG Sante (Direcţia Generală pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară a UE) şi Comisiei Europene adoptarea unor măsuri urgente cu privire la importurile de fructe şi legume din Turcia şi Egipt. Conform reprezentanţilor acestora, forul decizional de la Bruxelles ar trebui să decidă ca timp de un an 30% din marfa importată să fie controlată, în special mandarinele importate din Turcia şi portocalele aduse din Egipt. Fermierii spanioli mai solicită Comisiei ca, dacă în oricare dintre lunile din perioada de un an în care va creşte procentul mărfii verificate se înregistrează o creştere de 5% a alertelor pentru orice produs, importurile turceşti sau egiptene să fie suspendate.

Romgaz estimează venituri şi profit în scădere, faţă de anul trecut

PENTRU ACEST AN Romgaz estimează venituri şi profit în scădere, faţă de anul trecut

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 19 ianuarie 2023

"Taxa de solidaritate" este estimată la 906,1 milioane de lei  

Romgaz Mediaş (SNG) estimează că va obţine, în acest an, un profit net de 2,02 miliarde de lei şi venituri totale de 10,4 miliarde de lei, conform materialelor informative ale adunării generale a acţionarilor companiei, convocată pentru data de 20 februarie, ce au fost publicate pe site-ul societăţii.

Participarea antreprenorilor la târgurile de turism, finanţată de la bugetul de stat

Participarea antreprenorilor la târgurile de turism, finanţată de la bugetul de stat

I.GHE.Politică / 19 ianuarie 2023

Antreprenorii din turism vor fi sprijiniţi, printr-o schemă de ajutor de minimis, să participe la expoziţii internaţionale, în ţară şi peste hotare, în pavilioanele naţionale, standurile specializate ori miniexpoziţiile din strănătate, la care va fi prezent Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, conform unui memorandum aprobat în şedinţa de guvern de ieri. Programul vizează generarea unui efect stimulativ pentru beneficiari, prin subvenţiile acordate pentru promovarea produselor şi serviciilor turistice pe pieţele externe.

Cathie Wood a cumpărat acţiuni Tesla de 47 milioane de dolari, săptămâna trecută

BUSINESS INSIDER: Cathie Wood a cumpărat acţiuni Tesla de 47 milioane de dolari, săptămâna trecută

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 19 ianuarie 2023

Producătorul de maşini electrice tocmai a redus preţurile în Europa şi Statele Unite Wood crede că titlurile Tesla vor ajunge la 500 de dolari până în 2026, aproape de patru ori mai mult decât preţul actual  

Firma de investiţii Ark Invest al lui Cathie Wood a achiziţionat şi mai multe acţiuni Tesla săptămâna trecută, când producătorul de maşini electrice a redus preţurile în Europa şi Statele Unite, scrie Business Insider.

"Pesimismul legat de profiturile companiilor din S&P 500 pentru 2023 este, probabil, exagerat"

LPL FINANCIAL: "Pesimismul legat de profiturile companiilor din S&P 500 pentru 2023 este, probabil, exagerat"

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 19 ianuarie 2023

"China este pe cale să-şi redeschidă economia, ceea ce poate ajuta la remedierea problemelor din lanţurile de aprovizionare şi la creşterea cererii la nivel mondial", spune strategul şef pentru acţiuni al LPL  

Perspectivele profiturilor companiilor pentru acest an par prea reduse, în condiţiile în care redeschiderea economiei Chinei alături de alţi factori atenuează potenţialul de recesiune globală, ceea ce este de bun augur pentru acţiuni, potrivit LPL Financial, scrie Business Insider.

Persecuţiile pe criterii religioase se extind

Persecuţiile pe criterii religioase se extind

O.D.Miscellanea / 19 ianuarie 2023

Libertatea religioasă este înţeleasă diferit, de cele mai multe ori greşit, în multe zone ale lumii. Persecuţiile pe criterii religioase se extind, un raport publicat în acestă săptămână vorbeşte despre problemele întâmpinate de creştini, dar este evident că nu doar aceştia au de suferit la nivel global din cauza credinţei.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 19 Ianuarie 2023

MACRO NEWSLETTER 19 Ianuarie 2023

Macroeconomie / 19 ianuarie 2023

Indicele ZEW al încrederii investitorilor în economia Germaniei a crescut peste aşteptări în ianuarie 2023, până la 16,9 puncte, cea mai mare valoarea din ultimele 12 luni, de la -23,3 puncte în luna precedentă, pe fondul unei creşteri a...

Creşteri pe linie pentru indici

BVB Creşteri pe linie pentru indici

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 19 ianuarie 2023

Tranzacţii de numai 29 milioane lei, circa o treime din media zilnică a anului trecut  

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri în sesiunea de tranzacţionare de la mijlocul săptămânii, în ton cu dinamica pieţelor europene....

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo