PENTRU ACEST AN Romgaz estimează venituri şi profit în scădere, faţă de anul trecut

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 ianuarie 2023

Romgaz estimează venituri şi profit în scădere, faţă de anul trecut

"Taxa de solidaritate" este estimată la 906,1 milioane de lei

Romgaz Mediaş (SNG) estimează că va obţine, în acest an, un profit net de 2,02 miliarde de lei şi venituri totale de 10,4 miliarde de lei, conform materialelor informative ale adunării generale a acţionarilor companiei, convocată pentru data de 20 februarie, ce au fost publicate pe site-ul societăţii.

Conform Bugetului de Venituri şi Cheltuieli, veniturile preliminare ale companiei pentru anul trecut sunt de 13,86 miliarde de lei, în timp ce profitul rezultatul net s-a ridicat la 2,38 miliarde de lei. Astfel, în acest an Romgaz estimează că va obţine venituri cu 25% sub cele din 2020 şi un profit în scădere cu 15%. Explicaţia provine din reducerea producţiei şi a preţurilor.

Veniturile din gaze livrate din producţia internă sunt prognozate la aproape 8,81 miliarde de lei, cu 23,8% sub cele preliminare ale anului trecut.

"Veniturile din gaze Romgaz livrate din producţia internă (fără asocieri, fără gazele pentru producerea de energie electrică) s-au fundamentat pe baza cantităţilor de gaze naturale estimate a se livra către clienţi în anul 2023 şi a preţurilor medii de livrare aferente gazelor din producţia curentă şi extrase din depozitele de înmagazinare gaze. Scăderea veniturilor din vânzarea gazelor este cauzată de scăderea cantităţilor şi preţurilor de livrare, ca urmare a aplicării prevederilor OUG nr. 27/2022. Astfel se estimează că 75,3% din producţia livrată clienţilor se va vinde cu preţul reglementat de 150 lei/MWh", se arată în document.

Veniturile provenite din energia electrică livrată se vor reduce de la aproape 1,33 milioane de lei în 2022 la 0,39 milioane lei anul acesta. "Scăderea este cauzată de vânzarea întregii producţii cu preţul reglementat de 450 lei/MWh conform prevederilor legale în vigoare", se explică în raport.

Pe de altă parte, cheltuielile din exploatare ale producătorului de gaze naturale din Mediaş sunt estimate la 7,6 miliarde de lei, cu 29,4% sub cele preliminare ale anului trecut.

Cheltuielile cu impozitele, taxele şi vărsăminte asimilate sunt prognozate la 4,18 miliarde de lei, faţă de cele 8,15 miliarde lei din 2022. "Acestea cuprind cheltuieli cu redevenţele calculate procentual la producţia fizică extrasă şi la condens (1,05 miliarde lei), impozitul pe veniturile suplimentare din vânzarea gazelor (2,2 miliarde lei), contribuţia la fondul de tranziţie energetică (1,79 miliarde lei), contribuţiile datorate către ANRE (13,99 milioane lei), contribuţia de solidaritate (906,1 milioane lei), precum şi impozite pe teren, pe clădiri, totalitatea taxelor de autorizare, de mediu şi alte impozite şi taxe. Scăderea cheltuielilor cu impozitele şi taxele este datorată modificărilor legislative introduse de OUG nr. 27/2022 în ceea ce priveşte redevenţa petrolieră, impozitul pe veniturile suplimentare şi nivelul preţurilor la care Romgaz poate vinde gazele naturale şi energia electrică", se menţionează în document.

Cu alte cuvinte, Romgaz estimează că "taxa de solidaritate" pe care o va plăti din rezultatul lui 2022 este de 906,1 milioane de lei.

Pentru acest an, Romgaz îşi propune un program de investiţii cu un buget de circa 2,99 miliarde de lei, format din: a) cheltuieli cu investiţiile în sumă de 1,97 miliarde de lei şi b) rambursări de credite în sumă de 325 milioane de lei.

"Fundamentarea bugetului aferent Programului de Investiţii pentru anul 2023 s-a făcut, în cea mai mare parte, pe obiective ce vizează creşterea portofoliului de rezerve şi resurse (onshore şi offshore), compensarea declinului natural al producţiei de gaze naturale şi producerea de energie electrică, astfel: * împrumuturi acordate de Romgaz către filiala Romgaz Black Sea Limited pentru susţinerea activităţii curente şi finanţarea investiţiilor acesteia; * menţinerea actualei participaţii în cazul Lukoil (12,2%); * continuarea lucrărilor de cercetare geologică prin forarea unor noi sonde de explorare; * dezvoltarea potenţialului de producere energie electrică prin: continuarea şi finalizarea construirii Centralei Electrice cu Ciclu Combinat cu turbine cu gaze - Iernut şi realizarea unui Parc Fotovoltaic cu o putere instalată de aproximativ 40 MW; * modernizarea şi retehnologizarea echipamentelor şi instalaţiilor de intervenţii şi operaţii speciale la sonde, reechipări/reactivări-reparaţii capitalizabile, modernizări ale staţiilor de uscare şi staţiilor de comprimare; * achiziţia de noi echipamente şi instalaţii performante specifice activităţii de bază; * achiziţia de utilaje specifice pentru asigurarea transportului tehnologic şi mentenanţei activităţii de bază şi menţinerea în condiţii optime a infrastructurii de drumuri în câmpurile de gaze", conform documentului.

Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 70% din compania cu sediul în Mediaş, a cărei evaluare bursieră se ridică la aproape 15,3 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 37 )

  1. Așa se stabilesc bugetele la companiile de stat, mai conservatoare pentru a putea fi atinse și depășite ușor! ;)

    Analizați puțin fenomenul și vă dați seama cu ușurință! :) 

    1. SCUMPA RAU ACTIUNEA

      De ce Romgaz nu face investitii din cei 70% alocati pentru investitii din taxa de solidaritate?

      Nu asa au declarat toti guvernantii ca 70% din taxa de solidaritate se poate intoarce la cei care platesc aceasta taxa pentru investitii?

      In acest fel o parte din banii bugetati pentru investitii ar putea fi dati actionarilor sub forma de dividend ! 

    pretul la gaz este in scadere mare, mi se par exagerate veniturile si profitul

    nu as da mai mult de 25 lei pe sng 

    1. Anul asta ai minim 10% dividend. Pretul scade dar mai si creste. Daca anul asta se termina razboiul economia europeana/mondiala scade sau creste?

      Cine.ti vinde cu 25 lei/acțiune?!

      Vreun și eu! 

      ai cumparat atunci daca iti e asa draga ?

      dar daca SNG se corecteaza pierzi tot dividendul

      Petul acesta de chilipir, 25 lei/actiune snp, ar putea fi numai daca se intra intr-o recesiune severa.

      Daca se va intamlpa vei gandi de pe alt palier, iti vor transpira mainile pe tastatura...si nu vei cumpara.

      Fara recesiune, un sng la 30 lei ar reprezenta un pret bun pentru fondurile de pensii...si nu numai. 

    a scazut pretul la gaz cu 60% din maxim, o sa scada si profitul romgaz

    nu as cumpara la preturile astea  

    e supraevaluata compania

    1. Cu alte cuvinte ai vrea și tu dividende de la Romgaz dar te.ai trezit târziu!

      Vezi fundamentele companiei....și după sa ne zici cat de scumpă este dar cu numere!

      daca SNP are per de 3 si sng are 6-7 este lipede ca sng nu merita mai mult de maxim 25 lei , sunt in acelasi sector

      Un per "normal" e de 7-12. În concluzie ambele în acest moment sunt subevaluate puternic.

      PER SNG 5!!! Dividendele tot timpul au fost mai mari la Romgaz decât la celelalte companii din energie de la BVB! Succes!

      Ai uitat sa adaugi taxa de solidaritate la cheltuieli

      E per 7 sau mai mult

      E supraevaluată  

      E scumpă la 7

      Astea sunt companii care nu mai au unde să crească, depind de cotația lan gaz, iar cotațiile se prăbușesc  

    prefer snp daca tot e sa iau ceva din domeniu, dar si SNP e destul de scumpa daca ii pune sa plateasca taxa, daca scapa de taxa atunci este inca loc de crestere

    SNG este destul de scumpa  

    1. PER SNG 5!!! Dividendele tot timpul au fost mai mari la Romgaz decât la celelalte companii din energie de la BVB! Succes la SNP, care.i și ea t buna de avut în portofoliu!

      In 2022 snp a dat mai mult

    ce s-a mai intamplat cu centrala de la Iernut ?

    Parca era gata in proportie de 95 % acum 3-4-5 ani!

    Una dintre multiplele dovezi ca statul este prost administrator, iar statul roman este de-a dreptul imbecil. Si hot, pe deasupra. 

    1. centrala e blocata in birocratie

      licitatie facuta prost, trebuie platit suplimentar pt a o termina, nimeni de la romgaz nu vrea sa isi asuma, pt ca curtea de conturi... 

      cine nu munceste, nu greseste, un principiu de baza in firmele de stat 

      O țin pentru muzeul gazului! :)

      Un eșec total

      e simplu. sa o vanda SNP-ului si dupa ce o aduc pe profit, o nationalizam! ca na, am vazut ca se poarta mentalitatea asta...

      Ha, ha, ha!

    nici un leu nu bag in aceste companii unde peste noapte te trezesti cu nu stiu ce ordonanta

    am de unde alege companii private sanatoase si subevaloate 

    1. exact.

      Nu te obliga nimeni! Mergi pe Aero și distrează.te!

      Care dle, că eu nu cunosc!

      intrebam mai devreme care sunt acele companii private in care bagi tu bani?

      si a doua intrebare: SNP nu e privata suficient sau cum? 

    Dati-mi mie cu 25 ca va cumpar toata compania. Dupa aia nu mai vand gaz ci fac amoniac si il vand prin firma mea din Olanda, de exemplu. Sa vezi ce taxe ilegale mai ia statul...

    Cand toata ioropa tipa dupa gaz, voi ziceti ca per 5 e prea mult! Ma bucur ca sunteti pe BVB :=)

    1. Corect! Ăștia.s din aia care vor Caritas!

      peru 5 e asa teoretic ca practic dupa ce o tunde statul compania are peru 7 si ala facut cu preturile la gaze din 2022 (din martie au tot urcat pana in toamna practic). Anul asta cat va fi pretul mediu la gaze? Daca se termina razboiul rusia va incepe iar sa pompeze gaze clar ca nu aceeasi cantitate dar oricum va scadea cotatia. Una peste alta nu vad cum va avea aceleasi rezultate si in 2023.

      Asta care te tot vaiti pe aici din cauza Romgazului, de ce nu.ti faci un club de bocitoare? Nu te obliga nimeni sa intri pe SNG, poți cânta la alta masă!

      Eu zic ca SNG va fi mereu o actiune dorita de investitori institutionali, pt ca nu prea au de ales cand vine vorba de lichiditate etc. In energie, extindere etc e directiva de la Inalta Poarta de la Bruxelles sa se bage bani pt a se asigura independenta energetica.

    Ca sa rămână cu 2.38 mld. in cont , plătește statului 8.15 mld. Cine poate spune ca e ok ?

    1. E foarte ok, anul viitor va plăti statului impozite de 10 mld, iar celorlalți acționari 50 de bani. Așa este și în Cuba, unde cel mai nou autoturism este din 1961

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb