Seminarul "Parteneriat pentru implementarea Strategiei Europa 2020", organizat ieri de Fundaţia TERRA Mileniul III, a arătat că ţara noastră va trebui să ia în considerare combaterea cauzelor şi efectelor schimbările climatice în toate proiectele finanţate din fonduri europene începând cu anul următor.
Evenimentul a avut ca temă viitoarea perioadă de programare a fondurilor europene 2014 - 2020 şi obligaţiile României privind schimbările climatice, conform unui comunicat de presă.
Bugetul destinat proiectelor pentru climă va creşte, la nivel european, de la 50 miliarde de euro la aproximativ 200 miliarde de euro.
Comisia Europeană (CE) recomană guvernelor să stabilească priorităţile de investiţii împreună cu toţi actorii sociali implicaţi, sub forma unui Acord de parteneriat, care să prevadă 20% din fondurile alocate către măsuri de reduceri de emisii de gaze cu efect de seră sau măsuri de adaptare la efectele schimbărilor climatice.
"Miza pentru România o reprezintă aproximativ 8 miliarde de euro pe care nu îi vom putea accesa în viitorul exerciţiu financiar, dacă acum nu vom identifica cele mai bune măsuri de intervenţie către o economie cu emisii scăzute de carbon", a menţionat Lavinia Andrei, preşedinte TERRA Mileniul III.