DE ASTĂZI Bogdan Neacşu - directorul general interimar al CEC Bank

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 august 2019

Laurenţiu Mitrache, după ce a demisionat de la conducerea băncii: "Nu am avut şi nu am niciun fel de probleme familiale şi nici personale"

Directorul general interimar al CEC Bank este, începând de astăzi, Bogdan Neacşu, activ de 16 ani în piaţa bancară. Domnia sa a preluat atribuţiunile de la domnul Laurenţiu Mitrache, după ce acesta din urmă a demisionat din funcţie, la şapte luni după numirea sa în funcţie.

Deşi reprezentanţii băncii ne-au spus că Laurenţiu Mitrache a demisionat din motive personale, domnia sa infirmă acest lucru. Domnul Mitrache ne-a transmis: "Nu am avut si nu am niciun fel de probleme familiale şi nici personale".

Afirmaţia sa vine în contextul în care surse din piaţa bancară ne-au precizat că Laurenţiu Mitrache a fost pus în situaţia să plece de la şefia CEC Bank: "Laurenţiu Mitrache nu a dorit să semneze unele restructurări de credite acordate sub formă de refinanţări ale unor împrumuturi făcute la alte bănci. De asemenea, DG Competition a cerut lămuriri referitoare la portofoliul de credite neperformante şi la majorarea capitalului băncii. În acest context, domnul Mitrache a fost pus în situaţia să demisioneze".

Analistul economic Lucian Isar a scris, recent, pe pagina sa de Facebook: "Isărescu îl presează pe actualul CEO al CEC Bank (Laurenţiu Mitrache) să ascundă ce a aflat despre perioada Isărescu-Gheţea la conducerea CEC Bank.

Să vedem dacă rezistă noul CEO al CEC Bank, dat fiind că Isărescu are acum deal şi pe CEC cu oamenii serioşi, Dăncilă şi Tăriceanu. Alegerile se apropie, iar creditele care nu sunt date pentru a fi returnate zburdă".

Ca reacţie la această postare, domnul Mitrache ne-a declarat: "Nu am avut nicio presiune din partea BNR, cu care am avut mereu o relaţie inter-ins-tituţională corectă".

În perioada 2006-2015, domnul Mitrache a deţinut funcţia de director general în cadrul Leumi Bank România. Între anii 2000 şi 2006 a făcut parte din managementul Volksbank Româ-nia, ocupând poziţiile de director general adjunct şi vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie (2000-2003) şi director general şi Presedinte al Consiliului de Administraţie (2003-2006). De asemenea, în perioada 1997-2000, a ocupat funcţia de director general adjunct şi Vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Demir Bank România.

Conform informaţiilor de pe site-ul CEC Bank, cariera bancară a domnului Mitrache a debutat şi s-a consolidat în cadrul Băncii de Investiţii a Româ-niei, în perioada 1983-1997, ocupând importante poziţii manageriale, precum director adjunct - Direcţia Internaţională, director adjunct - Direcţia Operaţiuni Valutare Centrală, director adjunct sucursală, şef serviciu operaţiuni valutare, şef serviciu finanţare.

Director general interimar al CEC Bank, Bogdan Neacşu, s-a alăturat Comitetului de Direcţie al CEC Bank în calitate de Director - Prim-Vicepreşedinte la data de 7 ianuarie 2019. Neacşu a deţinut funcţiile de Vicepreşedinte, membru al conducerii executive şi chief risk officer (CRO) în cadrul Patria Bank România, conform informaţiilor de pe site-ul CEC Bank.

Acestea arată că, între august 2015 şi martie 2017, a făcut parte din managementul executiv al Garanti Bank România, pe funcţiile de CRO şi director general adjunct.

În perioadele iulie 2006 - septembrie 2007 şi octombrie 2009 - iulie 2015, şi-a construit cariera bancară în Volksbank România, ocupând poziţii de top management şi coordonare: Vicepreşedinte, CRO, coordonator Sis-tem de Control Intern, director - Direcţia de Administrare a Riscurilor, director - Direcţia Risc Strategic şi Basel II, ofiţer de risc senior.

Experienţa sa bancară include şi colaborarea cu BRD-GSG (2007-2009), pe pozitia de project manager Basel II în cadrul Direcţiei Control Central al Riscului şi BNR (2004-2006), Direcţia Reglementare şi Autorizare - Serviciul Reglementare Prudenţială Bancară.

Ministerul Finanţelor Publice, principalul acţionar al băncii de stat, a decis, anul trecut, să despartă în două funcţia de preşedinte-director general (CEO) al CEC Bank.

La începutul anului, Radu Graţian Gheţea a fost înlocuit la conducerea Consiliului de Administraţie al CEC Bank cu Valentin Tiberiu Mavrodin, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP) pe probleme de trezorerie, după ce mandatul domnului Gheţea în fruntea bancii de stat a expirat în data de 11 mai.

Imediat după numirea noii conduceri, s-a pus problema unei majorări de capital a CEC Bank, în bugetul pe 2019 al Ministerului Finanţelor Publice fiind cuprinsă şi suma de 940 milioane lei, reprezentând contribuţia statului la respectiva majorare de capital.

În prezent, statul român aşteaptă aprobarea Comisiei Europene pentru această operaţiune.

În luna mai, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, spunea, citat de presă: "Ne aflăm în negocieri cu cei de la Comisia Europeană acum. A fost făcut şi auditat de către PricewaterhouseCoopers studiul care justifică necesarul unei majorări de 940 de milioane de lei a capitalului social al CEC Bank. De asemenea, am explicat faptul că nu considerăm această măsură a Ministerului Finanţelor ca ajutor de stat, ci mai degrabă ca pe un test al investitorului privat prudent. CEC şi-a atins limitele de capitaluri proprii în baza cărora poate să îşi desfăşoare activitatea de creditare şi pentru a o putea continua are nevoie de majorarea capitalului social".

Bogdan Chiriţoiu îşi exprima, atunci, speranţa ca în vara acestui an să se încheie favorabil dialogul cu CE şi statul să poată majora capitalul social al băncii la care este acţionar majoritar.

Există informaţii în piaţă că o solicitare a Ministerului Finanţelor către CEC Bank de repatriere a dividendelor neîncasate de statul român de mai bine de 12 ani de la bancă şi neplasate în majorarea capitalului social al entităţii financiare ar conduce la scăderea fondurilor proprii ale acesteia cu aproximativ un miliard de lei, în condiţiile în care capitalul social al instituţiei de credit este de 1,350 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pe la mijlocul lunii august am solicitat o cerere de credit nevoi personale pe numele Dragosin Ilie la agentia Alba Iulia.Mentionez ca nu mai am nici un credit la nici o banca si am venit intre 4000 si 5000 ron. De cite ori solicit informatie in agentia Alba despre creditul meu mi se spune ca nu pot sa ma informeze cind mi se aproba deoarece nu stiu cind îi informeaza cei de la birou credite.Eu cind am solicitat cererea mi-am facut un plan si ce pot eu sa inteleg cind primesc asa raspuns.Cu parere de rau daca nu primesc un raspuns in cel mai scurt timp imi retrag cererea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb