DE CE M-AU INTERESAT MĂRUNTELE PROBLEME DE COMUNICARE ALE SISTEMULUI BANCAR BNR frizează abuzul de independenţă

MAKE
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 martie 2016

BNR frizează abuzul de independenţă

Refuzul bancherilor să participe la dezbaterea pe marginea legii dării în plată, care a avut loc ieri, la iniţiativa ziarului BURSA şi a Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, a fost caracterizată în mai multe chipuri:

- că este un semnal că băncile nu se pot umaniza;

- că este o confirmare oficială că ei nu fac altceva decât să mintă;

- că este o dovadă de slăbiciune, de incapacitate de a veni cu argumente.

Pe mine, unul, absenţa lor, în frunte cu reprezentanţii Băncii Naţionale a României, nu m-a mirat, căci, un an în urmă, bancherii au boicotat la fel o Conferinţă BURSA pe teme bancare, numai şi numai pentru că, printre vorbitorii de atunci, figura şi Gheorghe Piperea, considerat de ei "persona non grata", pentru că era avocatul din procesele colective, pe subiectul clauzelor abuzive din contractele de creditare; noi am rezistat presiunilor să-l eliminam din listă şi atunci bancherii nu au mai venit.

Laşitate, dar nu numai.

Concepţie greşită în privinţa comunicării şi a relaţionării la propria clientelă.

Pe atunci, Piperea era singur, iar bancherii erau vreo patruzeci, vorba lui Ali Baba..

Acum, Piperea nu mai era singur, ci erau cu el şi parlamentarii care au votat legea dării în plată, numărând mai mult de patruzeci.

Struţul bancar şi-a băgat capul în nisip.

Eu cred că asta nu-i doar un semn că bancherii nu se pot umaniza, că mint sau că sunt incapabili de argumentare.

Nu ştiu dacă bancherii au vrut să spună altceva prin absenţa lor, dar situaţia a pus în evidenţă independenţa Băncii Naţionale, care a girat sfidarea -un gest de rău augur atât pentru statutul BNR, cât şi pentru afacerea bancară, în general.

Am socotit normal, întotdeauna, să sprijinim independenţa Băncii noastre centrale şi am salutat când a obţinut-o, în deceniul trecut, dar sfidarea invitaţiei de bună credinţă a parlamentarilor, la dezbateri libere în jurul acestei legi, considerată importantă chiar de sistemul bancar, această sfidare sugerează un abuz de independenţă.

Nu trebuie să ne temem că ceea ce pare un abuz de independenţă al BNR, solidară cu întreg sistemul bancar, ar putea, în vreun fel, să ne facă să regresăm către statutul anterior, de subordonare al BNR, pentru că independenţa sa ţine de calitatea noastră de membri ai Uniunii Europene.

Dar lucrurile arată urât.

Zilele trecute, Guvernatorul Mugur Isărescu se plângea că publicului i-ar fi fost indusă confuzia că ar juca rolul de "avocat al băncilor", dar sfidarea parlamentarilor de acum nu mai lasă loc de interpretare - sistemul bancar s-a enclavizat în propriul interes, în numele independenţei BNR refuzând atenuarea controversei prin dialog public, bazându-se pe autoritatea Uniunii Europene şi pe faptul că băncile din sistemul nostru sunt din ţări ale Uniunii Europene.

Ceea ce duce cu gândul la altceva: legea dării în plată a început să pară necesară odată cu disperarea creditaţilor în franci elveţieni, dar aceştia au ajuns în situaţii disperate din cauza scumpirii francului, care, la rândul său, a sărit în raport cu euro, din cauza problemelor de insolvabilitate din Zona Euro; pe scurt, pare că nucleul Uniunii Europene şi-a aruncat gunoiul pe umerii cetăţenilor de la periferie, iar Banca noastră centrală pare că face orice să menţină situaţia, cu ajutorul Uniunii Europene, pe deasupra Parlamentului nostru.

Ceva neaşteptat s-a petrecut cu această independenţă pe care am sprijinit-o...

Opinia Cititorului ( 28 )

  1. cainii latra, caravana trece, salariul merge, profitul creste.

    1. Bulele se sparg, bancherii plimbă cutii de carton.

      Dulaii nu stau la masa cu cateii si javrele ce e asa greu de inteles sau mai bine zis nu exista dreptate pentru catei. Cateii s-au adunat si ei la ciolan da din canci ciolan, intalnirea asta o fost asa mai ierbivora :))

    Este o nebunie, dar interpretarea absentei bancilor este naturala. Nu-mi vine vsa cred ca s-a ajuns aici!

    1. Protitul, nu bursa este interesanta. Ai vazut ce conferinta organizeaza domnul Isarescu si revista Profit? Pai daca la Florian nici piscoturi cu apa minerala nu s au vazut pe mese, normal ca la caviar si alte finetzuri sa imbulzeste omu. Stii si matale, fara un discount nici nu merita sa te dai jos din pat. Asa si aici. Fara un fursec lasi scaunul neocupat :-)

      Vroiau sa dea din 4 000 euro/ luna si consumatia sa si-o plateasca ?

      Rusine Bursa ! Hahha :))))) 

      E de pe timpu lu Galillei.Fursecu a devenit energia care modifica Universu. OMV face si un Video cu titlul DIN AUSTRIA, PENTRU AUSTRIA. Domnul Isarescu a unvitat bancile sa ajute la raspandirea invatamantului financiar. Si bebelusul doamnei Firea trebuie sa stie ca sunt acelea Rezerve Minime Obligatorii. Si exemplu e la indemana. Cantittatea de fursecuri necesare pentru buna dispozitie. Eventual din import. DIN AUSTRIA. PENTRU ROMANIA.Aveti Insa grija da nu le mai trimita la Chisinau:-)

    Aroganta bancilor(a celor centrale in special) ne duce cu gandul la faptull ca suntem prea dependenti de ele. A fost creata o bresa, dar e nevoie de o prapastie...

    Bancile la fel ca alte instituti se bazeaza pe minciuna si excrocheri.

    La cote maxime.

    Ce sa zica ca le trebuie tineri, carne de tun ? 

    Economia se regleaza singura.

    Cine nuse pricepe, ca firma, din orice domeniu, incluisv banci, sa vanda la clienti, in spatiu concurential, pierde cota sau falimenteaza. 

    Prea mult scandal, prea multe interese. 

    In afara de zona sociala nu trebuie amestec din afara in zona privata. 

    Prea multe reminiscente comuniste, tip Ceausescu, care stia tot, facea tot.

    Lasati economia in pace, ca altfel se razbuna inzecit. 

    1. cum deaq i-ti explici urmatorul aspect:in timp ce Romania e campioana la cresterea economica din ue,oamenii sunt din ce in ce mai saraci?

      Dupa aschea nu mai esti invatat cu brutalitatea, inteleptule

      Da, lasati economia libera cu bail out si bail in,

    Absenta bancilor demonstreaza daca mai era cazul ca bancile nu stiu sa gestioneze criza in care se afla ba mai mult as zice ca nici nu vor sa o faca!

    Arata astfel reaua credinta cu care se poarta fata de populatie! 

    dar cand un fost parlamentar, mediocru de altfel, a ajuns viceguvernator si si-a permis, de la pseudoinaltimea functiei sale, sa ii zica unui alt parlamentar ca nu stie sa scrie legi si ca le scrie prost? parlamentarii sunt fraieri ca se lasa calcati in picioare astfel de o institutie pe care, apropo, prin lege ar trebui sa o controleze prin faptul ca ii numeste si revoca CA-ul

    Poate ca bancile nu s-au "prezentat" pentru ca se pregatesc pentru viitorul proiect legislative prin care se va impune avansul maxim la creditul ipotecar si dobanda dae maxima admisa in Romania.

    Maestre, pentru intelighentia matale, nu merge asocierea: ,,rau augur'' !

    Daca aprofundezi semnificatia cuvantului augur, constati cu usurinta ce am spus mai sus.

    Sa auzim de bine! 

    1. OK

    ... pai schemele cu derivate, dau bancile pe spate ... caci cds-uri ei croira, si magice depozite 'ncropira ... iar ipoteca garantie, ea nicidecum nu vrea sa fie ... caci miscand cursul valutar, omul nu poate fi proprietar ... la ce e buna garantia?! cand ea dezvaluie magia ... caci banii din tipar se fac si nu din munca, cum ne-au invatat ... dar munca omului are valoare si nu o casa amagitoare ...

    1. Pct pe i

    golania a inceput cand s-a re conditionat BNR post decembrie '89 (capital public 100 milioane si statut de independent guvernat de "altcineva"!) cum se explica aroganta ca guvernatorul BNR nu este membru al CSAT? toata sandramaua este inregimentata si mobliata spre a "nu face nimic" ! cine a supervizat - prin omisiune de la locul faptei! - prabusirea uneor banci romanesti ? nu, BNR? cine a supervizat neconstitutional imprumutul de 20 miliarde euro? Nu. BNR? cine monetizeaza creditele fara acoperire acordate de banci, inclusiv cele catre persoane private, in flagranta derogare de la regulile de buna practica ? nu, BNR? cine a dus aurul romanesc in anglia si elevetia? nu, BNR? cine a permis ca platile pe teritoriul romaniei - in pofida Legii sa poata fi facute in valuta? nu, BNR? de ce era nevoie de credite in valuta (in franci elvetieini, in euro si in dolari) pentru persoanele fizice pentru a onora contracte comerciale interne denominate in valuta? nu pentru a deschide calea instabilitatii strict necesara stoparii oricarei initiative investitionale dovedite fructuoase? ca sa fim clari!: BNR nu face politica suveranului roman, nu este decat o autoritate naimita spre a promova hegemonia financiara care a ajuns sa guverneze Lumea! lipsa de la masa rotunda a bancherilor revela un sigur fapt, avem de-a face cu o cloaca care a inceput sa puta inca de la prabusirea bancorex-ului.!

    1. Corect

      prostii

      ca sa-ti raspund ar trebui sa stiu ce poti si daca poti (sa mergi la esente)! cum n'ai nume, ar trebui s-o iau de-a dreptul cu "bai gicule" , dar, nu cred ca merita.

      bai ziarist expirat, ia explica "monetizeaza creditele fara acoperire" - prapadit fara cunostinte

      merita sa-ti raspund! m-ai convins. esti prost.

      Haha

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb