De ce nu sunt de acord băncile cu schimbarea regulamentului?

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 iulie 2008

Reprezentanţii băncilor comerciale s-au întâlnit vineri ca să-şi spună nemulţumirile în legătură cu modificarea regulamentului privind creditarea persoanelor fizice şi să formuleze o solicitare către Banca Naţională. Întâlnirea a fost de ordin tehnic, iar rezultatele vor fi redactate de comisia de creditare din cadrul Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). După ce va examina solicitarea, Consiliul de Administraţie al ARB o va prezenta marţi unei delegaţii a Băncii Naţionale, condusă de prim vice guvernatorul Florin Georgescu.

Una din nemulţumirile bancherilor a fost că modificările propuse impun o birocraţie suplimentară care îngreunează procesul de creditare. Întrucât veniturile luate în calcul nu trebuie să depăşească cu mai mult de 20% veniturile declarate fiscal anul anterior, clientul trebuie să prezinte băncii fişa fiscală alături de celelalte documente necesare (actul de identitate, adeverinţa de venit, cererea de credit etc.). Organele administrative ar trebui să fie pregătite şi să dispună de o bază de date suficient de mare pentru a face faţă cererilor de fişe fiscale venite din partea clienţilor băncilor.

Băncile erau suficient de prudente în stabilirea venitului maxim luat în calcul în stabilirea valorii maxime a creditului, ne-a declarat Gabriela Nistor, directorul segmentului de retail al Băncii Transilvania.

Pe de altă parte, bancherii sunt nemulţumiţi de analiza de tip stress-test pe care trebuie să o facă, luând în calcul cele mai aspre condiţii de creditare din ultimele 18 luni.

"Clientul va face plăţi viitoare prin urmare ar trebui să se ţină cont de veniturile viitoare şi de condiţiile de pe piaţă din perioada următoare", este de părere doamna Gabriela Nistor.

Reprezentantul Băncii Transilvania mai atrage atenţia şi asupra faptului că băncile au majorat dobânzile la credite recent, prin urmare cea mai mare dobândă luată în calcul în analiza de stress-test este dobânda actuală. Singurele credite asupra cărora se va resimţi efectul vor fi cele cu dobândă variabilă pentru care se percepe acea dobândă "promoţională" (fixă pentru o anumită perioadă de timp, de regulă un an, mai mică decât dobânda de pe piaţă". Băncile, care au în portofoliu astfel de credite, calculează gradul de îndatorare folosind dobânda promoţională şi acordă un credit peste capacitatea de rambursare a clientului. După modificarea regulamentului băncile vor fi nevoite să calculeze gradul de îndatorare luând în calcul cel mai ridicat nivel al dobânzilor şi al comisioanelor din ultimele 18 luni.

Alt motiv de nemulţumire al din partea băncilor se leagă de faptul că după multe dintre ele aveau norme de creditare proprii, aprobate de Banca Naţională. Modificarea regulamentului va impune băncilor să realizeze alte norme de creditare şi să solicite o nouă aprobare Băncii Naţionale.

În proiect este specificat că băncile sunt obligate să aplice noile modificări în maxim 45 de zile de la data adoptării acestora. Băncile consideră că termenul este mult prea scurt şi vor să ceară prelungirea la şase luni, datorită necesităţii implementării unei noi tehnologii conform noului regulament.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb