Oficialii Băncii Centrale Europene (BCE) analizează cu atenţie toate datele primite cu privire la economia din zona euro, conform vicepreşedintelui instituţiei, Luis de Guindos, care menţionează că aceasta va fi prudentă în stabilirea politicii monetare.
Deşi creşterea economică a blocului celor 19 ţări care împart moneda euro a fost mai slabă decât se aştepta în ultimele luni, o mare parte din încetinirea ritmului a fost determinată de evoluţii temporare, a declarat Luis de Guindos ieri, la Madrid, citat de Bloomberg.
Domnia sa vede "factori solizi de rezistenţă a economiei", respectiv condiţii de finanţare favorabile, o piaţă puternică a forţei de muncă şi preţuri scăzute ale energiei, care susţin expansiunea.
Totuşi, conform oficialului BCE, incertitudinile geopolitice, ameninţarea pe care o reprezintă protecţionismul şi volatilitatea pieţelor financiare s-au dovedit a fi mai persistente decât se prevedea iniţial.
Prin urmare, spune Luis de Guindos, stabilirea de către BCE a condiţiilor necesare înainte de luarea în considerare a creşterii costurilor împrumuturilor este "crucială".
Observaţiile sale vin după săptămâni în care au fost publicate date dezamăgitoare, contrare aşteptărilor analiştilor, privind producţia industrială din regiune, respectiv scăderea încrederii mediului de afaceri.
Banca Centrală Europeană a informat că va menţine ratele dobânzilor la niveluri scăzute record până "cel puţin în vară", în timp ce pe piaţă sunt tot mai multe speculaţii potrivit cărora o creştere a dobânzii nu va fi posibilă până în 2020.
Tot ieri, Guindos a declarat că BCE nu a discutat în privinţa extinderii împrumuturilor pe termen lung destinate băncilor, dar va analiza programul actual în lunile următoare.