DE LA 1 IANUARIE 2015, Cartelele preplătite de telefonie vor fi procurate cu buletinul

V.P.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 10 aprilie 2014

Guvernul României a aprobat un proiect de lege care prevede ca persoanele care deţin sau achiziţionează cartele telefonice pre-pay (preplătite) să se înregistreze cu datele de identificare la operatorul de la care le cumpără. Noua reglementare va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2015. "În ultima şedinţă a CSAT, s-a luat decizia de a promova urgent un act normativ pentru prevenirea şi contracararea riscurilor la adresa securităţii naţionale. Este vorba de obligaţia deţinătorilor de cartele pre-pay de a le înregistra, de a depune un act de identitate şi, de asemenea, obligaţii pentru furnizorii de telefonie mobilă", a anunţat ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, la finalul şedinţei de guvern.

El a precizat că, într-un interval de şase luni de la momentul intrării în vigoare a legii, toţi deţinătorii de cartele pre-pay vor fi obligaţi să depună un document de identitate pentru a se înregistra. Dacă nu vor face acest lucru, operatorul de telefonie mobilă va sista furnizarea servicului până când deţinătorul cartelei va înregistra cartelele pe baza unui act de identitate. Furnizorii de servicii vor avea obligaţia de a-i informa şi a-i notifica pe toţi utilizatorii de cartele pre-pay despre această obligaţie. În acelaşi timp, din momentul intrării în vigoare a legii, toate persoanele care vor dori să achiziţioneze cartele pre-pay vor avea obligaţia de a depune un document de identitate, acest lucru fiind valabil şi pentru persoanele juridice, care trebuie să prezinte documentele de constituire a societăţii.

De asemenea, în acelaşi interval de şase luni, abonaţii şi utilizatorii de servicii preplătite pot opta pentru menţinerea serviciului în noile condiţii, sau pot renunţa la aceste servicii cu restituirea proporţională a contravalorii sumelor achitate şi neutilizate corespunzătoare perioadei pentru care nu beneficiază de respectiva prestaţie.

În vara anului trecut, după ce presa a relatat că deputatul PSD Sebastian Ghiţă vrea să depună o iniţiativă legislativă prin care cartelele telefonice pre-plătite să poată fi achiziţionate numai după furnizarea datelor personale, premierul Victor Ponta a arătat că înregistrarea convorbirilor telefonice efectuate pe baza cartelelor pre-plătite a fost decisă de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în luna august 2012, după atentatul terorist din Bulgaria. El a precizat că nu este vorba de o operaţiune de interceptare, ci de înregistrare. Argumentul a fost că zona cartelelor pre-plătite este folosită pentru infracţiuni economice, existând şi riscul de utilizare a acestor cartele în activităţi legate de terorism.

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România-Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a solicitat atunci Guvernului şi Parlamentului să aibă în vedere obligaţiile asumate de România prin tratate internaţionale cu privire la drepturile omului, nu doar necesităţile dictate de siguranţa naţională.

Internetul gratuit, doar după identificarea utilizatorului

O altă modificare importantă a legii o constituie introducerea unui noi articol, care prevede: "În cazul punctelor de conectare la internet puse gratuit la dispoziţia publicului de către persoane juridice, este obligatorie securizarea accesului pe bază de parolă, precum şi asigurarea procedurilor şi echipamentelor necesare stocării pe o perioadă de şase luni a datelor furnizorului de servicii pentru a identifica utilizatorii conectaţi în aceste puncte. Utilizatorii acestor puncte au obligaţia de a-şi comunica datele de identificare la utilizarea acestor servicii".

Identificarea unui abonat sau utilizator se poate face cu următoarele date necesare, conform unei modificări a articolului 4, alineatul 1: numărul de telefon ori identificatorul serviciului de comunicaţii cu plata în avans sau cu plata ulterioară, numele, prenumele, codul numeric personal, seria şi numărul documentului de identitate. De asemenea, persoanele juridice vor fi obligate să prezinte codul de identificare fiscală şi datele de identificare ale reprezentantului legal al persoanei juridice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb