DE LA CARTIER, VUITTON ŞI CANNES, ÎN FAŢA INSTANŢEI Asiguratorul "EximBank" vrea să fie parte civilă în procesul penal contra fostului preşedinte

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 noiembrie 2014

Asiguratorul "EximBank" vrea să fie parte civilă în procesul penal contra fostului preşedinte

Compania de Asigurări-Reasigurări Exim România (CARE România), deţinută de EximBank, a propus acţionarilor să decidă în Adunarea Generală din 8 decembrie, constituirea societăţii ca parte civilă în procesul penal împotriva fostului preşedinte al Directoratului CARE România, Radu Frâncu.

La începutul anului, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aplicat amenzi de 190.000 de lei, în urma unui control inopinat la Compania de Asigurări Reasigurări Exim România, şi a sesizat organele de cercetare penală asupra unor fapte care ţin de activitatea fostei conduceri.

Controlul ASF a constatat încălcări semnificative ale legislaţiei asigurărilor cu privire la neînregistrarea în evidenţa tehnică şi contabilă a societăţii a unor poliţe emise printr-un intermediar extern, lipsa unui sistem de control intern adecvat, care a permis expunerea societăţii la riscuri prin încheierea de poliţe în afara limitelor de competenţă.

Tot la începutul anului, Guvernul a anunţat că va sesiza Parchetul asupra unor nereguli identificate la CARE România, acuzând inclusiv decontarea de către fosta conducere a unor cheltuieli în scop personal, precum vacanţe, mese la restaurant, bijuterii.

Potrivit Raportului de Control al Primului Ministru privind verificările efectuate la societatea de asigurări, Radu Frîncu a decontat nu mai puţin de 12 facturi, totalizând 9.175,5 lei, din fondurile companiei de asigurare-reasigurare, toate emise pe numele soţiei sale de societatea Twins Cafe pentru consumaţii efectuate la restaurantul "Le Club" din Bucureşti.

Raportul Primului Ministru a scos la iveală mai multe sejururi pe care Radu Frîncu le-a făcut împreună cu soţia sa (n.r. Catrinel Frâncu, fost şef la comunicare al Autorităţii de Supraveghere Financiară), precum şi cu alte persoane, din companie şi din afara ei, pe banii CARE România, în locaţii precum Ibiza, Roma, Munchen, Paris, San Benedetto del Tronto.

Pe lângă zboruri cu elicopterul, călătorii cu avionul, cheltuieli cu diverse case de modă din străinătate de mii de euro, Raportul prezintă o listă întreagă de produse de lux, precum brăţări, genţi şi bijuterii "Louis Vuitton" sau ceas "Cartier", telefon "Vertu" şi colier "Chimento", de zeci de mii de lei, achiziţionate pe numele conducerii, toate, pe facturi decontate de CARE România.

Doar articolele şi accesoriile pentru pescuit, plătite tot "pe firmă", au costat aproape 9.000 de lei, anvelopele pentru autoturismul BMW X6 costând peste 8.000 de lei (facturile au fost plătite din banii societăţii), după cum arată documentul citat.

Acesta subliniază că Radu Frîncu şi-a însuşit circa 360.000 de lei din fondurile companiei, utilizând un card alimentat cu bani de la CARE România.

Inspectorii mai arată că, în timpul mandatului de preşedinte, Radu Frîncu a devenit proprietar al unui autoturism marca Bentley, dar nu a depus declaraţia de avere.

În timpul mandatului său, pierderile companiei s-au adâncit de la 2 milioane de lei, în 2010, la 6,6 milioane lei, în 2013, după cum subliniază Raportul Corpului de Control al Primului Ministru, acesta arătând că pierderile totale înregistrate în perioada în care Radu Frîncu a condus CARE România s-au ridicat la peste 23 de milioane de lei.

Radu Frîncu fost numit preşedinte al directoratului Exim Asig în mai 2010 şi a plecat de la conducerea companiei în luna iulie a anului trecut, ca urmare a încheierii mandatului.

La vremea numirii sale la conducerea companiei de asigurări a EximBank, presa centrală a scris că Radu Frîncu ar fi fost girat de PDL şi că nu ar fi îndeplinit condiţiile necesare să ocupe acest post.

Societatea de asigurări a fost înfiinţată de EximBank România în 2009, în urma recomandărilor din directivele Comisiei Europene, care prevăd separarea celor două activităţi ale instituţiei de credit.

La Adunarea Generală din 8 decembrie, acţionarii CARE România vor stabili şi limitele pentru remuneraţiile suplimentare ale Directoratului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb