DE SĂPTĂMÂNA VIITOARE BTCXchange va începe tranzacţionarea Bitcoin cu euro şi dolari

ELENA DEACU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 iunie 2014

Platforma BTCXchange se va lansa, începând cu săptămâna viitoare, pe piaţa de euro şi dolari, dând posibilitatea tranzacţiilor cu aceste valute pentru Bitcoin pe piaţa din ţara noastră, a declarat, luni, fondatorul acesteia, Horea Vuşcan.

Acesta a spus că intenţionează să lanseze tranzacţii şi pentru monede din regiune în perioada următoare, precum zlotul sau forintul.

Bitcoin este convertibilă în leu de la sfârşitul anului trecut, o dată cu deschiderea primului exchange online dezvoltat de firma românească BTCXchange.

Horea Vuşcan a mai anunţat că lucrează la primele automate de schimb valutar care să permită şi realizarea de operaţiuni cu moneda digitală şi îşi doreşte ca din 2015 să implementeze un astfel de mecanism în fiecare mare oraş din ţara noastră.

"Prototipul final al automatelor va fi gata într-o lună, o lună şi jumătate. În momentul de faţă avem versiunea Beta (n.r. de testare)", ne-a declarat Horea Vuşcan.

Utilizatorii de Bitcoin înscrişi pe BTCXChange vor putea să trimită monede virtuale din contul lor către automatul la care doresc să realizeze schimbul valutar, urmând ca, apoi, să extragă lei sau valută de la respectivul aparat, ne-a explicat domnia sa.

Potrivit datelor BTCXchange, de la începutul anului, tranzacţiile cu Bitcoin pe piaţa locală se ridică la aproximativ 2.270,08 BTC sau aproape 4 milioane lei. Preţul unui Bitcoin (BTC) a oscilat între 1.170,00 şi 3.405,56 lei.

Antreprenorul ne-a mai spus că platforma de tranzacţionare, pe care a lansat-o la începutul lunii decembrie, a ajuns, în prezent, la 2.000 de utilizatori, iar suma tranzacţionată de la deschiderea acesteia este de aproape 1,1 milioane de dolari americani.

Horea Vuşcan a precizat că, deocamdată, nu se ia comision de tranzacţionare şi este posibil ca acesta să nu fie perceput nici în următorii doi ani. Potrivit domniei sale, în timp ce comisioanele prin carduri bancare sunt între 2% şi 3%, BTCXchange nu percepe comisioane, deoarece plăţile se fac direct între client şi furnizor, fără interpunerea unor terţi, cum ar fi băncile. Mai mult, Vuşcan asigură că totul este la vedere, plăţile prin BTC fiind ireversibile, cu un grad de siguranţă mai ridicat decât în cazul plăţilor online uzuale.

Omul de afaceri consideră că moneda virtuală este similară aurului, deoarece procesul dificil de producere a unei unităţi face cantitatea care poate să intre în circulaţie să fie relativ finită. Ultima unitate este programată de protocolul Bitcoin să fie produsă în 2140. Numărul de Bitcoin care poate să intre în circulaţie este limitat la 21 milioane, conform mecanismului de generare, până în prezent fiind emise aproximativ 11-12 milioane, cu o valoare de piaţă estimată la 8,5 miliarde de dolari.

Bitcoin este o monedă digitală, criptografică, iar plata cu BItcoin se face prin scanare unui cod QR ce conţine adresa beneficiarului plăţii şi suma solicitată. Orice telefon, calculator sau tabletă pot fi un POS prin aplicaţia BTCXchange, iar suportul pentru implementarea acesteia va fi gratuit.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb