Contribuţia de 800 de milioane de euro, pe care ţara noastră va trebui să o verse la bugetul Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2007, va fi alcătuită din taxe vamale, din taxa pe zahăr, dintr-o cotă din TVA, ce va fi anunţată anual de oficialii europeni, precum şi dintr-o sumă ce va fi raportată la Produsul Naţional Brut (PNB), susţin oficiali din Ministerul Finanţelor Publice. "Noi va trebui să colectăm pentru Uniunea Europeană toate aceste taxe", ne-au precizat sursele citate, adăugînd: "Pentru asta, este nevoie să demonstrăm că avem capacitatea de a aduna toţi banii şi de a-i vărsa Uniunii Europene. În acest scop, Ministerul Finanţelor a început, ajutat de consilieri greci, să realizeze anumite simulări, pentru a vedea cum funcţionează tot procesul".
Oficialii Ministerului Finanţelor au dat asigurări că, deşi instituţia pe care o reprezintă a fost criticată vehement în aceşti ani, în special de Fondul Monetar Internaţional, pentru gradul slab de colectare a veniturilor, pînă la data aderării, lucrurile vor fi radical schimbate. "Minis-terul Finanţelor va reuşi să strîngă atît banii Uniunii Europene, cît şi banii pentru bugetul de stat al României", au explicat oficialii Ministerului Finanţelor.
Oricum, din cîte se pare, Uniunea Europeană se va asigura, prin controale directe, că structurile Ministerului Finanţelor se vor descurca cu noile sarcini. Sursele citate mai susţin că singura modificare instituţională care va avea loc va fi înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Plăţi.