Decapitarea conducerii Metrorex, o acţiune doar aparent fulgerătoare

O.D.
Ziarul BURSA #Companii / 6 noiembrie 2017

Decapitarea conducerii Metrorex, o acţiune doar aparent fulgerătoare

Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, i-a demis vineri dimineaţă pe directorul general al Metrorex, Marin Aldea, şi pe directorul de exploatare al societăţii, Liviu Daniel Dinu, la scurt timp după ce circulaţia metroului a fost oprită pe tronsonul Izvor - Politehnica - Grozăveşti, din cauza unui jgheab de scurgere a infiltraţiilor care a căzut din plafon şi a produs un scurtcircuit.

Aparent fulgerătoare, acţiunea pare pregătită de mai mult timp, iar jgheabul căzut a reprezentat doar picătura care a declanşat operaţiunea. De altfel prima declaraţie de după incident, făcută la TV, de către ministrul Felix Stroe, lămureşte parţial cum stau lucrurile şi că acesta era deja cu ochii pe şefii de la Metrorex: "Motivul este lipsa de disciplină care de mulţi ani persistă la Metrorex. Mă refer la disciplina muncii, la disciplina de serviciu, mă refer la disciplina care trebuie să caracterizeze căile ferate. Problema respectivă care a generat acest incident din această dimineaţă este datorată faptului că o bucată mare de tencuială din plafonul tunelului a căzut pe şină şi a provocat un scurtcircuit. Problema este că acest lucru nu trebuia să se întâmple, de aceea există planuri de lucrări de întreţinere trimestriale, semestriale, anuale. Bani au fost. Iată pentru ce am luat această măsură de a destitui pe directorul general şi pe directorul de exploatare.(...) Deviza mea, principiul după care m-am călăuzit toată viaţa este toleranţă zero faţă de asemenea manifestări. Ieri (joi n.r.) am avut o discuţie la Primăria Capitalei cu doamna primar general şi echipa de conducere. Una dintre probleme a fost tergiversarea nejustificată la introducerea tichetului unic de călătorie. Şi la discuţie directorul general al Metrorex a avut o atitudine care a arătat superficialitate, lipsă de cunoaştere a problemei, neimplicare. La metrou sunt multe probleme. Astăzi s-a întâmplat ceea ce cunoaştem cu toţii. Nu putem să tolerăm în continuare oameni care să acţioneze de azi pe mâine, să acţioneze duşi de val, să nu fie nişte oameni practici. Oamenii trebuie să lucreze zi şi noapte. Trebuie folosite eficient intervalele în care trenurile nu circulă pe timpul nopţii. Trebuie o implicare responsabilă a conducerii. Sunt foarte multe probleme la metrou ca să putem să dormim liniştiţi acasă.(...) Aş vrea să fie foarte clar: nu s-a luat această decizie ca să fie promovate anumite persoane. Deocamdată va fi asigurată conducerea de înlocuitorii legali. Vom analiza cu multă atenţie persoanele care îi vor înlocui".

Săptămâna trecută, CFR a rămas fără conducere, după ce ministrul Transporturilor a mers la Deva cu trenul şi a ajuns la destinaţie cu o oră întârziere. Imediat după decizia demiterii, ministrului i s-a sugerat în mod public, pe mai multe canale, să facă şi o plimbare cu metroul. Nu a mai fost cazul, un jgheab a rezolvat "cazul".

Trebuie spus că de foarte mult timp se discută în spaţiul public, mai mult sau mai puţin probat, că între partidul aflat acum la putere (PSD) şi Metrorex există o relaţie specială, foarte amicală. Dincolo de speculaţii, este cunoscut faptul că Preşedintele Sindicatului Liber din Metrou (USLM), Ion Rădoi a fost deputat (2000-2004) şi senator (2004-2008) pe listele PDSR/PSD. De altfel, Rădoi este şef peste sindicatele de la Metrou de 20 de ani, afacerile cu spaţiile comerciale de la metrou, controlate de societatea sindicatului, Sindomet SRL, au tot născut discuţii şi suspiciuni. Din această afacere firma sindicaliştilor încasa 75% din venituri, iar Metrorex 25%.

În luna septembrie, câteva sute de sindicalişti de la Metrou au pichetat sediul Ministerului Transporturilor, ameninţând cu greva generală dacă nu se semnează contractul colectiv de muncă. Aceştia s-au declarat nemulţumiţi şi de faptul că a fost anulat contractul de exploatare a spaţiilor comerciale. La vremea respectivă, şeful USLM, Ion Rădoi declara că sindicaliştii vor organiza o acţiune similară în faţa Guvernului la finalul lunii octombrie, existând posibilitatea să se ajungă la grevă generală, dacă nu se va rezolva problema contractului colectiv de muncă, desigur în discuţie fiind pus şi contractul legat de spaţiile comerciale: "Am avut surpriza să se anuleze şi acel contract de exploatare a spaţiilor comerciale, care sunt menţinute de sindicat şi care oferă o protecţie socială pentru salariaţi, de 27 de ani, pentru că domnul secretar de stat care răspunde de această unitate, de această companie, Metrorex, a dorit să anuleze acest contract. Sunt 1.200 de oameni, care, după 27 de ani, nu o să mai aibă nicio activitate".

La jumătatea lunii octombrie, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, aprig contestat de sindicaliştii de la Metrou a fost înlocuit cu Felix Stroe. Săptămâna trecută Felix Stroe a concediat conducerea Metrorex.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb