Direcţia Naţională Anticorupţie a înaintat, potrivit portalului instanţelor, în 8 august către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o cale extraordinară de atac - recurs în casaţie - prin care procurorii doresc anularea sentinţei din 11 iulie 2023 a instanţei supreme în urma căreia Ioana Băsescu şi Elenda Udrea au scăpat de condamnările primite în primă instanţă în dosarul "Bani pentru preşedinte", pe baza deciziilor CCR privind intervenirea prescripţiei răspunderii penale.
DNA a formulat calea extraordinară de atac, în baza deciziei din 25 iulie 2023 a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene - prin care magistraţii europeni au stabilit că deciziile CCR privind prescripţia nu pot reatroactiva pe principiul legii penale mai favorabile până la data intrării în vigoare a noului Cod penal, 1 februarie 2014, întrucât presupune lipsă de previzibilitate a legii şi se încalcă autoritatea de lucru judecat. În consecinţă, CJUE a redus perioada în care faptele se prescriu mult mai repede de la 2014-2022 la 2018-2022.
Amintim că în acest dosar, Ioana Băsescu - fiica fostului preşedinte al României, Traian Băsescu - şi Elena Udrea au fost condamnate de prima instanţă la 5 ani, respectiv 8 ani de detenţie cu executare pentru corupţie. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.
"Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de Elena Udrea, care era şefa staff-ului de campanie a lui Traian Băsescu şi coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare", susţine DNA.
În dosarul respectiv, Elena Udrea a fost trimisă în judecată pentru instigare la luare de mită (două fapte) şi spălare a banilor (cinci fapte), iar Ioana Băsescu, notar public, pentru instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor.
Menţionăm că urmare a deciziilor CCR din 2018 şi 2022, peste 5.000 de dosare - unele cu inculpaţi celebri, unii dintre ei având decizii de condamnare de ani grei de închisoare în primă instanţă, cazuri cu fapte grave şi prejudicii mari - s-au închis pentru că a intervenit prescripţia răspunderii penale, pentru faptele penale din perioada 2014-2022, termenele de prescripţie fiind mai mici decât cele din prezent.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2023, 08:48)
nu iese nimic din ” atacul ” asta , vor sa mai dreaga busuiocul , dupa toti infractorii scapati cu diverse smecherii de-ale lor .