DECIZIE ISTORICĂ SUA elimină o parte a restricţiilor impuse Cubei

Valentin Busuioc
Internaţional / 16 ianuarie 2015

Statele Unite ale Americii diminuează, de astăzi, importante restricţii comerciale şi de călătorie faţă de Cuba, conturând o apropiere istorică între cele două ţări, scrie AFP.

Ministrul american de finanţe, Jacob Lew, a declarat: "Anunţul de astăzi (ieri - n.r.) constituie o etapă suplimentară către sfâşitul unui sistem care nu funcţionează şi introduce măsuri care sprijină libertatea politică şi economică a poporului cubanez".

Astfel, Washingtonul va extinde posibilităţile de a călători în Cuba, transferurile de fonduri ale migranţilor cubanezi şi schimburile în domenii-cheie, precum telecomunicaţiile. Totuşi, rămâne valabil embargoul economic american extins, impus Cubei în februarie 1962 (după invazia americană eşuată din Golful Porcilor, în aprilie 1961). Acesta poate fi ridicat doar de Congresul SUA.

Noile măsuri formalizează o apropiere istorică între SUA şi Cuba, anunţată de preşedintele Barack Obama şi de omologul cubanez Raul Castro la 17 decembrie 2014.

Călătoriile turistice continuă să fie interzise. Cu toate acestea, posibilităţile americanilor să viziteze Cuba sunt mult extinse, cu condiţia ca ele să fie efectuate ca vizite familiale sau călătorii de afaceri.

În total, 12 categorii sunt autorizate, printre care călătoriile educative, pentru cercetare profesională, pentru activităţi religioase, manifestări artistice şi competiţii sportive.

Americanii îşi vor putea folosi şi cărţile de credit în Cuba, plafonul pentru sumele trimise de migranţii din SUA către Cuba urmând să urce de la 500 la 2.000 de dolari per trimestru. Transferurile de fonduri nu sunt plafonate în cazul dezvoltării unei societăţi comerciale sau al finanţării unui proiect umanitar. În plus, sunt permise coletele personale cu titlu de cadouri.

În materie de schimburi comerciale, instituţiile financiare americane vor putea să deschidă conturi în Cuba, ca să faciliteze plăţile pentru tranzacţiile autorizate. Totodată, firmele americane vor fi autorizate să exporte materiale de construcţii către sectorul privat cubanez.

Un înalt responsabil al administraţiei americane a informat că ambele părţi vor încerca să încurajeze companiile de telecomunicaţii şi furnizorii de internet din SUA să se implice pe piaţa cubaneză.

De cealaltă parte, exporturile cubaneze rămân limitate la cantităţile pe care vizitatorii le pot aduce cu ei când se întorc în SUA. Totuşi, aceştia pot reveni cu bunuri de 400 de dolari (cu 300 de dolari peste pragul anterior). În schimb, din această, doar 100 de dolari pot fi cheltuiţi pe ţigări sau alcool.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cîtă rapiditate în acțiune pentru țara vecină și pre'tină, care în cîteva luni a luat fața României și va lua avans. Romania ... tu să trimiți în continuare carne de tun, eventual în Ucraina dacă va dicta interesul SUA, cu ridicarea vizelor... mai vedem, ca nu ați investit destul și nu prezentați garanții moral-politice si materiale ca să călătoriți așa cum se circulă în lumea civilizată, ca doar sunteți în Africa, cu capitala la "Budapest"... iar Europa ... cine știe-n Amerìca' unde-i asta pe glob...?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb