Declin puternic al acţiunilor bancare americane, după prăbuşirea SVB

S.B.
Internaţional / 13 martie 2023

Declin puternic al acţiunilor bancare americane, după prăbuşirea SVB

Acţiunile bancare americane au scăzut puternic luni, în frunte cu titlurile First Republic Bank, care s-au prăbuşit cu 64%, chiar dacă autorităţile de reglementare au luat măsuri extraordinare, duminică seara, pentru a sprijini toţi deponenţii de la Silicon Valley Bank şi Signature Bank, care au fost închise, şi pentru a oferi finanţare suplimentară altor instituţii cu probleme, informează news.ro.

Signature Bank a fost închisă duminică seara şi pusă sub administrarea autorităţilor de reglementare, pentru protejarea deponenţilor şi a stabilităţii sistemului bancar american, după ce deponenţii panicaţi au retras vineri peste 10 miliarde de dolari din bancă, în urma insolvenţei SVB.

Aceasta ar fi a treia cea mai gravă prăbuşire bancară din istoria SUA, potrivit CNBC.

Acţiunile First Republic din San Francisco au pierdut luni 64%, după ce au scăzut cu 33% săptămâna trecută.

Titlurile PacWest Bancorp au scăzut cu 32%, iar cele ale Western Alliance Bancorp cu peste 50%, pe fondul declinului accentual al băncilor regionale.

Acţiunile Zions Bancorporation au scăzut cu 19%, în timp ce KeyCorp au pierdut 23%.

Alte firme financiare au fost, de asemenea, sub presiune. Titlurile Bank of America au scăzut cu 3%, în timp ce Charles Schwab au coborât cu 9%.

Scăderile au venit în ciuda ştirilor de duminică că Rezerva Federală a creat un nou program de finanţare pe termen a băncilor, care va oferi băncilor împrumuturi pe o perioadă de până la un an, în schimbul unor garanţii de înaltă calitate, cum ar fi titlurile de Trezorerie.

Banca centrală a relaxat, de asemenea, condiţiile la fereastra de finanţare cu discount.

First Republic a declarat duminică că a primit lichiditate suplimentară de la Rezerva Federală şi JPMorgan Chase. Banca a spus că mişcarea îi ridică lichiditatea neutilizată la 70 de miliarde de dolari, înainte de orice finanţare pe care ar putea-o obţine de la noua facilitate Fed.

"Poziţiile de capital şi lichiditate ale First Republic sunt foarte puternice, iar capitalul său rămâne cu mult peste pragul de reglementare pentru băncile bine capitalizate", au declarat fondatorul Jim Herbert şi CEO Mike Roffler într-un comunicat.

Herbert a mai spus luni că banca funcţionează ca de obicei şi nu vede că ar pleca mulţi deponenţi.

Western Alliance a declarat într-un comunicat că înregistrează ieşiri "moderate".

Între timp, SPDR S&P Regional Banking ETF a pierdut 10% luni, după o scădere de 16% săptămâna trecută.

Declinul acţiunilor băncilor regionale de luni vine după ce o avalanşă de retrageri de la SVB Financial care a dus la închiderea băncii.

O problemă-cheie a fost procentul mare de depozite neasigurate al SVB, deoarece majoritatea clienţilor băncii nu aveau garanţia să-şi recupereze banii înainte de măsurile autorităţilor de reglementare din weekend.

În timp ce SVB a avut un procent neobişnuit de mare de depozite neasigurate, există şi alte bănci mijlocii care ar putea fi expuse riscului de retrageri mari.

"Credem că regiunile cu baze mai puţin diversificate şi depozite neasigurate mari sunt expuse riscului de a pierde depozitele, dar nu la viteza SVB şi ar trebui să aibă timp să exploateze pieţele de finanţare angro (cum ar fi FHLB) şi să ridice nivelurile de numerar.

SVB este cel mai mare faliment bancar din SUA din 2008, cu active de 212 miliarde de dolari.

First Republic a raportat active de aproximativ 213 miliarde de dolari, la 31 decembrie, potrivit unei declaraţii depuse la autorităţile de reglementare.

Deşi First Republic nu este la fel de concentrată într-o singură industrie precum a fost SVB cu tehnologia, banca tinde să se adreseze companiilor şi persoanelor bogate care au depozite mari neasigurate.

"Din păcate, una dintre primele consecinţe ale prăbuşirii SVB este probabil că va provoca o fugă de depozite neasigurate de la bănci mai mici, mai puţin diversificate, la bănci mai mari şi mai diversificate", a spus analistul Oppenheimer Chris Kotowski într-o notă către clienţi.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Mai baga 3 masini la tiparit dolari si e OK,

    dar cum va fi cu inflatia 

    1. Debt-based monetary system generează inflație când e veselie. Acum e un pic mai anost. La căderea unei bănci bancherii mai dau credite doar la rudele de gradul 1, e deflație de manual. :)

    Important este sa nu se termine cerneala verde. Probabil multe depozite de la mai multe banci depasesc cei 250 000 dolari garantati de stat(asigurati)

    1. Deci, mai puțin bani nu sunt mai mulți. :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb