Declinul economiei Greciei în al doilea trimestru, mai redus decât s-a estimat

Ziarul BURSA #Internaţional / 9 septembrie 2013

Economia Greciei s-a contractat cu 3,8% în trimestrul doi din 2013, comparativ cu perioada similară din 2012, a anunţat vineri Oficiul central de statistică din Grecia (ELSTAT), faţă de un declin de 4,6% estimat în august, transmite Reuters. Produsul Intern Brut al Greciei este în declin din trimestrul trei al anului 2008. Deşi Grecia a beneficiat în ultimele luni de creşterea optimismului privind viitorul ţării, după ce temerile privind ieşirea din zona euro s-au atenuat, economia arată puţine semne de redresare, iar rata şomajului a ajuns în mai la nivelul record de 27,6%. În primul trimestru din 2013 economia Greciei a scăzut cu 5,6% iar în primele şase luni din acest an declinul a fost de 4,7%, comparativ cu perioada similară din 2012. Creditorii internaţionali se aşteaptă ca Grecia să înregistreze anul acesta o scădere a PIB-ului de 4,2%. Recesiunea se va încheia probabil anul viitor, dar rata şomajului va rămâne peste 20% pentru încă trei ani, se arată într-un raport recent al Comisiei Europene.

Grecia, care în 2010 a devenit prima ţară din zona euro care a cerut ajutor extern, nu reuşeşte să revină pe creştere, chiar dacă a primit două pachete de asistenţă financiară totalizând 240 miliarde de euro (318 miliarde de dolari) şi o reducere a datoriei de aproximativ 100 miliarde de euro. Reprezentanţii Uniunii Europene, Băncii Centrale Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional estimează că datoria publică a Greciei va atinge 175,6% din PIB în acest an şi va scădea la 120% din PIB până în 2021.

Şeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a afirmat joi că probabil zona euro va adopta în luna noiembrie o decizie privind al treilea program de asistenţă financiară pentru Grecia, după ce inspectorii internaţionali finalizează evaluarea situaţiei ţării.

Potrivit autorităţilor elene şi oficialilor FMI, Grecia va avea nevoie de alte 10 - 11 miliarde de euro, începând din a doua jumătate a lui 2014 şi până în 2015. Aceste sume suplimentare sunt parţial necesare, deoarece băncile centrale din zona euro au refuzat să amâne rambursarea obligaţiunilor guvernamentale elene, deşi miniştrii de Finanţe din zona euro nu se aşteptau la o astfel de evoluţie atunci când au stabilit condiţiile din actualul pachet de asistenţă financiară. Grecia este în şaselea an de recesiune, iar vânzarea activelor de stat nu a decurs conform planurilor creditorilor internaţionali.

Şeful Eurogrupului a refuzat, potrivit Agerpres, să confirme dacă fondurile de care mai are nevoie Grecia vor fi acordate sub forma unor noi împrumuturi.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb