Deficit bugetar în grafic cu acordul FMI

A.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 februarie 2010

Deficit bugetar în grafic cu acordul FMI

Venituri în scădere, cheltuieli în creştere

Bugetul ţării noastre a înregistrat un deficit estimat de 36,4 miliarde lei, la finele anului trecut, reprezentând 7,2 % din PIB. Deficitul este sub ţinta anuală, în sumă de 36,5 miliarde lei, stabilită prin acordul Stand - By încheiat cu FMI, anunţă Minis-terul Finanţelor Publice.

Veniturile bugetului general consolidat au fost de 156,6 miliarde lei, înregistrând o scădere de 5,4% faţă de anul precedent, respectiv 1,8% din PIB, ca urmare, în principal a reducerii încasărilor din impozitul pe profit (-8,9%), precum şi a celor din TVA (-16,0%) şi a taxelor vamale (-31,9%), se arată în comunicatul Finanţelor.

Aceste reduceri au fost parţial compensate de creşterea încasărilor din impozitul pe venit cu 0,3%, accize cu 14,2%, impozite si taxe pe proprietate cu 3,8%.

În acelaşi timp, cheltuielile bugetului general consolidat s-au cifrat la 193 miliarde lei, respectiv o creştere de 1,4% faţă de anul precedent, pe fondul aprecierii cheltuielilor de personal cu 2,4% faţă de cele din anul precedent. "Creşterea a fost determinată, în principal, de majorările salariale aprobate în a doua parte a anului 2008", potrivit MFP.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au redus cu 12,6% faţă de cele din anul precedent, iar cheltuielile cu asistenţa socială s-au majorat cu 9,8 miliarde lei, ca urmare a majorării punctului de pensie în octombrie 2008 şi acordării pensiei sociale minim garantate începând cu luna aprilie 2009.

Cheltuielile cu dobânzile au cres-cut cu 66% în comparaţie cu anul precedent ca urmare a înrăutăţirii condiţiilor interne şi internaţionale de finanţare a deficitului, în timp ce cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital precum şi transferuri pentru programele de dezvoltare s-au cifrat la 35,2 miliarde lei, respectiv 7,0% din PIB.

Pentru a diminua efectele crizei economice şi financiare asupra categoriilor sociale vulnerabile, Guvernul a adoptat o serie de măsuri de protejare a categoriilor sociale cu venituri reduse: acordarea pensiei sociale minime pentru pensionarii cu venituri mici (până la 300 de lei de la 1 aprilie 2009 iar diferenţa până la 350 de lei de la 1 octombrie 2009); indexarea pensiilor cu 3% de la 1 aprilie 2009 şi 2% de la 1 octombrie 2009; majorarea venitului minim garantat cu 15%, asigurată în întregime de la bugetul de stat.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb