DEFICITUL ALARMEAZĂ GUVERNUL 6 măsuri pentru sprijinirea exporturilor

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Politică / 28 aprilie 2005

Capitalizarea "Eximbank" şi introducerea unei poliţe de asigurare pentru riscul valutar sînt două dintre măsurile pe care Guvernul le va analiza în perioada următoare pentru sprijinirea exportatorilor, afectaţi de aprecierea monedei naţionale. Vicepremierul George Copos, ministru de stat pentru coordonarea activităţilor din domeniile mediului de afaceri şi întreprinderilor mici şi mijlocii, a anunţat, ieri în cadrul unui seminar organizat de "Săptămîna Financiară", că a elaborat un proiect care să vină în sprijinul exporturilor. Ion Taban, consilier de stat pentru coordonarea activităţilor din domeniul mediului de afaceri şi IMM-urilor, a afirmat că la noi în ţară există o concurenţă neloială, întrucît importurile au preţuri foarte mici. De aceea, este necesară îmbunătăţirea controlului valorii în vamă a produselor importate. Susţinerea Eximbank pentru utilizarea unor instrumente financiare specifice, precum şi introducerea compensării bilaterale a obli-gaţiilor constituie alte două măsuri care vor fi prezentate Executivului. De asemenea, modificarea legislaţiei în domeniul energetic este necesară pentru buna desfăşurare a activităţii exportatorilor.

George Copos spune că băncile sînt cele care trebuie să ajute producţia, investind în indus-trie: "Dacă nu vom produce, vom ajunge un popor de angajaţi sau care pleacă să lucreze în străinătate." Domnia sa consideră că dobînzile în lei ar trebui reduse. Pe de altă parte, Mihai Ionescu, secretar general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România, ne-a declarat că aceste măsuri sînt insuficiente pentru a compensa pierderile de pînă acum. "Ele încearcă să prevină pierderile pe viitor şi, nici din acest punct de vedere, nu cred că sînt destule", a mai adăugat domnia sa. În opinia lui Ionel Blănculescu, preşedintele Companiei de Consultanţă şi Investigaţii Financiare, exportatorii au început să piardă în momentul aprecierii monedei naţionale. El susţine că multe dintre marile companii, care aveau 90% activitate de export, sînt obligate să se îndrepte către piaţa internă, exportatorii nefiind pregătiţi să intre pe această piaţă. Pentru a reuşi să-şi desfacă produsele în ţară, firmele exportatoare vor face noi cheltuieli, care se vor adăuga la pierderile de circa 20% din aprecierea monedei naţionale, a mai adăugat Ionel Blăncules-cu.

Deficitul comerţului exterior se accentuează într-un ritm accelerat, conducînd şi la majorarea soldului contului curent. Institutul Naţional de Statistică a informat că, la sfîrşitul primului trimestru al anului curent, deficitul comercial, în preţuri FOB/FOB, a fost de 1,04 miliarde de euro. Comparativ cu perioada similară din anul precedent, deficitul s-a majorat cu 72% (aproximativ 400 milioane de euro). Ţinînd cont că cea mai mare parte din deficitul de cont curent este generată de soldul negativ al comerţului exterior, este posibil ca, la sfîrşitul lunii martie a anului curent, dezechilibrul contului curent să se accentueze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb