Deficitul de cont este mare în continuare, dar investiţiile cresc

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Politică / 17 iulie 2008

Contul curent al ţării noas­tre a înregistrat un deficit de 6,526 miliarde de euro după primele cinci luni ale anului 2008, în creştere cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat, ieri, Banca Naţională a României. La fel ca şi în lunile precedente, cea mai semnificativă influenţă asupra deficitului balanţei de plăţi externe a venit din partea deficitului comercial, care avea un nivel de 7,03 miliarde de euro la sfârşitul lunii mai. După primele cinci luni din 2007, importurile depăşeau exporturile cu 6,4 miliarde de euro, valoare cu 9,84% mai mică faţă de cea actuală.

Nivelul atins de deficitul de cont curent după primele cinci luni dă speranţe pentru un deficit de cont curent pe 2008, în raport cu PIB, asemănător anului trecut, sau chiar uşor inferior, consideră Ella Kallai, economist şef al "Alpha Bank". Domnia sa susţine că acest deficit este cea mai bună realizare din anul curent, care dă speranţe pentru menţinerea actualului curs de schimb dintre leu şi euro, chiar dacă pieţele internaţionale vor fi în continuare afectate de criză.

Pe de altă parte, Fondul Monetar Internaţional estimează o adâncire a deficitului de cont curent la 14,4% din produsul intern brut pentru acest an, ne-a declarat Anca Paliu Dragu, economist în cadrul Biroului FMI din ţara noastră. Nivelul afişat al deficitului după primele cinci luni ale anului este în conformitate cu anticipaţiile FMI, a adăugat Anca Paliu.

Deficitul de cont curent a fost finanţat în proporţie de 63% din investiţii străine directe, care însumau la sfârşitul lunii mai 4,114 miliarde de euro, din care 59% participaţii la capital şi profit reinvestit şi 41% credite intragrup.

Ella Kallai estimează că nivelul investiţiilor străine de anul acesta va fi aproximativ egal cu cel de anul trecut. Creşterea deficitului de cont curent ar trebui să fie însoţită de o scădere a ponderii finanţării lui din investiţii străine directe de la 41,9% anul trecut la 36-40% anul acesta, a explicat economistul şef al "Alpha Bank".

Anca Paliu este de părere că evoluţia investiţiilor este îmbucurătoare şi anticipează că interesul investitorilor pentru ţara noastră se va menţine şi în a doua parte anului.

Alţi analişti din piaţă ne-au declarat, recent, că amplificarea incertitudilor din pieţele financiare mai dezvoltate determină creşterea interesului faţă de ţările emergente.

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional consideră că nu s-a terminat criza de pe pieţele financiare internaţionale şi că evoluţiile negative de pe pieţele financiare se vor menţine în perioada următoare.

Criza financiară se pare că nu i-a afectat pe românii care lucrea­ză în străinătate. Transferurile curente au înregistrat, la sfârşitul lunii mai, un surplus de 2,252 miliarde de euro, cu 19,85% mai mult faţă de aceeaşi dată din 2007, când nivelul lor era de 1,879 miliarde de euro. Cea mai mare parte a transferurilor provine din capitalurile trimise familiilor de către românii care lucrează în străinătate.

Datoria externă pe termen mediu şi lung valora, la finele lunii mai, 43,122 miliarde de euro, din care 10,449 miliarde de euro reprezintă datorie publică şi public garantată.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu şi lung, indicator ce exprimă raportul între serviciul datoriei externe pe termen mediu şi lung şi exportul de bunuri şi servicii, a fost de 16,4% în perioada ianuarie - mai 2008, conform datelor BNR. În acelaşi interval de timp, serviciul datoriei publice a fost de 2,926 miliarde de euro.

Componenta venituri a balanţei de plăţi externe a înregis­trat un deficit de 1,942 miliarde de euro după primele cinci luni din 2008, cu 9,35% mai mult faţă de acelaşi interval de timp din 2007.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb