Defrişări masive de pădure în "plămânul planetei"

O.D.
Ziarul BURSA #Internaţional #Mediu / 2 decembrie 2019

Defrişări masive de pădure în "plămânul planetei"

Inconştienţa oamenilor afectează pe termen lung viaţa planetei. Una dintre acţiunile "criminale" este aceea a tăierilor de păduri.

Defrişările din pădurea tropicală amazoniană din Brazilia au depăşit pragul de 10.000 de kilometri pătraţi pentru prima dată din 2008 în perioada august 2018 - iulie 2019, în creştere cu 43% faţă de ultimele 12 luni.

Aceste date arată o creştere de 74,5% a suprafeţei despădurite în teritoriile indigene într-un an, a informat Institutul naţional de cercetare spaţială din Brazilia (INPE). În total, cea mai mare pădure tropicală din lume a pierdut 10.100 de kilometri pătraţi într-un singur an, faţă de 7.033 de kilometri pătraţi între august 2017 şi iulie 2018. Aceste cifre revizuiesc un raport anterior publicat pe 18 noiembrie care arăta că suprafaţa despădurită a ajuns la 9.762 de kilometri pătraţi în ultimul an, până în iulie 2019. Aceasta este cea mai vastă suprafaţă defrişată din 2008, când în 12 luni s-au pierdut 12.287 de kilometri pătraţi de pădure amazoniană. În ceea ce priveşte teritoriile indigene, defrişarea s-a accelerat între august 2018 şi iulie 2019, ajungând la 423,3 kilometri pătraţi, faţă de 242,5 kilometri pătraţi în ultimele 12 luni - o creştere cu 74,5%, conform INPE, cea mai mare suprafaţă de la începutul acestor compilări în 2008. Statul amazonian Para (nord) este cel mai afectat - cu 44% din defrişările totale în această perioadă de 12 luni şi 75% din defrişările teritoriilor indigene. Pădurea Amazoniană este cea mai mare pădure tropicală din lume şi este considerată o zonă-cheie în lupta împotriva schimbărilor climatice datorită cantităţilor considerabile de dioxid de carbon din atmosferă pe care le absoarbe.

Pe de altă parte, pădurea amazoniană s-a confruntat şi cu incendii devastatoare anul acesta. Brazilia şi Venezuela au înregistrat un număr record de focare, mii de incendii au devastat pădurea amazoniană, stabilind un record pentru ultimul deceniu. Statele braziliene din nord: Roraima, Acre, Rondônia şi Amazonas şi Mato Grosso do Sul au fost afectate în mod deosebit. Pădurea amazoniană din Brazilia a fost afectată de un număr record de incendii anul acesta, potrivit Agenţiei spaţiale braziliene. Datele obţinute prin satelit au arătat o creştere cu 85% a incendiilor faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018. Cifrele oficiale au arătat: mai mult de 75.000 de incendii au fost înregistrate în Brazilia în primele opt luni ale anului, cel mai mare număr din ultimii şase ani. În aceeaşi perioadă a anului trecut au fost înregistrate 39.759 de incendii. Incendiile forestiere sunt obişnuite în Amazon, în timpul sezonului secetos, din iulie până în octombrie. Ele pot avea cauze naturale, precum fulgere, dar pot fi provocate şi de oameni. Bazinul Amazon, care găzduieşte peste 3 milioane de specii de plante şi animale şi 1 milion de membri ai comunităţilor indigene, este crucial în reglarea încălzirii globale. Pădurile absorb anual milioane de tone de emisii de carbon. Atunci când copacii sunt tăiaţi sau arşi, carbonul pe care îl stochează este eliberat în atmosferă, iar capacitatea pădurii tropicale de a absorbi emisiile este redusă. Pădurea amazoniană se întinde pe teritoriul a nouă ţări: Brazilia, Peru, Columbia, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guyana, Surinam şi Guyana Franceză.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb