Nouăzeci de militari români au reprezentat ţara noastră la exerciţiul NATO de testare a interoperabilităţii sistemelor C4ISR (CWIX 2023), care s-a desfăşurat în Polonia şi care urmăreşte îmbunătăţirea interoperabilităţii sistemelor de comandă şi control ale ţărilor membre ale NATO şi ţărilor partenere, prin testarea acestora într-un scenariu de coaliţie, informează news.ro.
Potrivit MApN, o delegaţie formată din 90 de militari a reprezentat România la exerciţiul NATO de testare a interoperabilităţii sistemelor C4ISR - Coalition Warrior Interoperability Exercise 2023 (CWIX 2023), desfăşurat, începând din 1 iunie, la Centrul de Instruire al Forţelor Întrunite (Joint Force Training Center) din Bydgoszcz, Polonia.
Acest exerciţiu multinaţional anual este aprobat de Consiliul Nord-Atlantic (NAC), condus de Comitetul Militar (MC) şi coordonat de Consiliul NATO pentru consultare, comandă şi control (NC3B).
"Pe parcursul exerciţiului se urmăreşte îmbunătăţirea interoperabilităţii sistemelor de comandă şi control ale ţărilor membre ale NATO şi ţărilor partenere, prin testarea acestora într-un scenariu de coaliţie. CWIX contribuie la consolidarea rezilienţei şi agilitatea sistemelor operaţionale de comunicaţii şi informatică, asigurându-se că naţiunile aliate şi partenere ale NATO pot opera eficient împreună pentru a menţine alianţa în siguranţă", arată sursa citată.
La fel ca în anii trecuţi, un domeniu principal de interes al exerciţiului CWIX a fost mediul federalizat de misiune - Federated Mission Networking (FMN), în cadrul căruia se asigură reducerea riscului schimbului de informaţii operaţionale între naţiuni şi confirmarea capacităţii aliaţilor şi partenerilor de a federaliza cu succes reţelele.
"În acest an, la exerciţiul CWIX au participat aproximativ 2.000 de militari şi civili, din 36 de naţiuni. Din delegaţia României, condusă de şeful Agenţiei de Tehnologia Informaţiei, subordonată Comandamentului Apărării Cibernetice, au făcut parte specialişti din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre, Statului Major al Forţelor Navale, Statului Major al Forţelor Aeriene, Direcţiei Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, Comandamentului Apărării Cibernetice, Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii, Comandamentului Forţelor Întrunite, Centrului Naţional de Instruire Întrunită, Agenţiei de Informaţii Geospaţiale a Armatei şi Universităţii Naţionale de Apărare. Pe timpul acestui exerciţiu s-au testat 406 sisteme de comandă şi control dislocabile şi s-au efectuat peste 25.000 de teste de interoperabilitate. Exerciţiul CWIX oferă militarilor noştri oportunitatea de a evalua nivelul de interoperabilitate atins de sistemele de comandă şi control cu ţările aliate şi partenere, dar contribuie şi la maturizarea capabilităţilor naţionale de apărare prin instruirea personalului şi experimentarea unor noi concepte şi tehnologii", adaugă MApN.
Potrivit sursei citate, CWIX este principalul exerciţiu de interoperabilitate din NATO şi este conceput pentru a rezolva provocările de interoperabilitate prin testarea sistemelor de comunicaţii şi informatică, cu accent deosebit pe cele care se vor desfăşura în cadrul unei forţe de răspuns a NATO. De asemenea, este conceput pentru a stimula inovaţia şi a îmbunătăţi interoperabilitatea oamenilor, proceselor şi tehnologiei, procesul de luare a deciziilor comandanţilor prin schimbul de informaţii şi furnizarea unei imagini operaţionale comune.
Exerciţiul CWIX, alături de alte două exerciţii, TIDE Sprint şi TIDE Hackathon, oferă posibilitatea experţilor în domeniu de a dezvolta sisteme de comunicaţii şi informatică ce asigură interoperabilitatea sistemelor NATO acum, dar şi în viitor şi, totodată, contribuie la coeziunea alianţei şi partenerilor.