Încrederea investitorilor din fondurile private equity cu activitate în Europa Centrală s-a stabilizat, potrivit celui mai recent indice calculat de Deloitte Central Europe. Indicele a urcat de la un minim istoric de 48, în octombrie 2008, la 138, doi ani mai târziu. Acest nivel e cu două puncte sub indicele calculat în ediţia din primăvară (140), de unde reiese că sentimentul din mediul investiţional a rămas relativ neschimbat pe parcursul lui 2010.
Garret Byrne, Partener Deloitte şi lider M&A Transaction Services, a declarat că: "2010 a fost un an de stabilizare solidă şi redresare graduală, după perioada extrem de dificilă a anilor 2008 - 2009, când nivelul încrederii a coborât la minime istorice. În luna aprilie, când am lansat ediţia anterioară a acestui studiu, discutam despre situaţia imprevizibilă şi schimbătoare provocată de criza din Grecia. Astăzi, discuţia s-a mutat asupra Irlandei, care a devenit noul motiv de incertitudine cu posibil impact asupra mediului macroeconomic".
Hein van Dam, Partener Coordonator Deloitte Financial Advisory în Balcani, adaugă: "Fondurile de private equity au la dispoziţie un capital substanţial pe care caută să îi distribuie. Tranzacţiile durează mai mult şi am putea spune că acum este mai puţin vorba de bani, cât de calitatea oportunităţilor; investitorii se uită mai atent la potenţialele riscuri şi recompense şi sunt preocupaţi de evoluţia contextului macroeconomic".
Studiul a adresat zece întrebări cheie unui eşantion de respondenţi profesionişti din industria private equity din Europa Centrală. Rezultatele indică aşteptările lor în următoarele şase luni, începând cu octombrie 2010.
• Previziuni pentru următoarele şase luni
O majoritate semnificativă dintre participanţii la studiu (62%) nu se aşteaptă la schimbări substanţiale în economie. 64% dintre respondenţi au răspuns că îşi vor concentra atenţia asupra noilor oportunităţi de afaceri (comparativ cu 74%, în aprilie). Cu toate acestea, este posibil ca stabilizarea mediului de afaceri să încurajeze finalizarea mai multor tranzacţii în perioada următoare, chiar dacă nu se va putea vorbi de o revenire la nivelul anterior crizei pentru o bună perioadă de timp. 74% dintre participanţii la studiu consideră că valoarea tranzacţiilor se va menţine la acelaşi nivel (pe parcursul lui 2009, tranzacţiile au avut o valoare relativ mică, de până în 20 de milioane de euro). Este, astfel de aşteptat ca tranzacţiile mari să fie în continuare relative rare.
O pondere de 67% - cel mai mare procent înregistrat în ultimii şapte ani - mizează pe intensificarea activităţii de fuziuni şi achiziţii în cursul lui 2011. Reiese astfel sentimentul general de optimism care s-a intensificat constant din octombrie 2008, când un procent considerabil de 80% anticipa o scădere susţinută a activităţii.
43% dintre respondenţi se aşteaptă la îmbunătăţirea performanţei portofoliului de companii pe care îl deţin; această pondere reprezintă maximul ultimilor cinci ani, fiind în mod semnificativ mai mare decât cea din perioada de boom a anilor 2006 - 2007.
Procentul respondenţilor care vor să cumpere mai mult în următoarele şase luni este în scădere uşoară faţă de aprilie 2010 (de la 70% la 64%).
Investitorii estimează că segmentul companiilor cu poziţii de lider de piaţă va rămâne cel mai competitiv din punct de vedere al investiţiilor financiare (74%, reprezentând cea mai mare pondere de până acum, faţă de 65% în aprilie); se confirmă astfel atitudinea prudentă pe care investitorii au adoptat-o post-criză. Între timp, atractivitatea afacerilor de mărime medie s-a diminuat considerabil, în pofida oportunităţilor de creştere pe care le prespune o astfel de investiţie (de la 35% la 26%).
Potrivit respondenţilor, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au un rol cheie pentru facilitarea şi încurajarea colectării de fonduri în regiune.