Actualizare 20:45 Cazanciuc, optimist privind aducerea în ţară a lui Marko
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, astăzi, la Bruxelles, întrebat despre repatrierea deputatului Marko Attila, că este doar "o chestiune de timp până când cineva aflat în spaţiul UE să poată fi adus în România printr-o procedură judiciară", scriu surse din presă.
În momentul de faţă, există solicitări ale DNA care trebuie să primească un răspuns, a arătat Cazanciuc.
Întrebat dacă poate fi sesizată Comisia Europeană în cazul în care Ungaria nu aplică legislaţia europeană privind mandatul european, Robert Cazanciuc a răspuns că "fiecare state membru este obligat să respecte procedura europeană".
"Nu cred că vreun stat membru al UE îşi va permite să nu respecte această procedură", a comentat ministrul Justiţiei.
Întrebat dacă există demersuri pentru aducerea în România a lui Marko Attila şi dacă oricine poate fugi în altă ţară poate să scape, Robert Cazanciuc a replicat: "Cu siguranţă, nu poate scăpa nimeni şi sunt destul de multe cazuri de persoane, care au fugit în afara spaţiului UE, care au fost mai devreme sau mai târziu aduse în România pentru a executa o anumită pedeapsă. Cu siguranţă, prezenţa cuiva în spaţiul UE nu e decât chestie de timp până poate fi adus în România printr-o procedură judiciară".
Anterior, tot astăzi, Eugen Iordăchescu (avocatul lui Marko Attila) declarase: "Din câte ştiu eu, domnul Marko Attlia în acest moment se află în Ungaria. Nu ştiu dacă domnia sa se va întoarce sau nu se va întoarce. Am spus-o în mai multe rânduri: este opţiunea fiecărui cetăţean al UE să îşi stabilească domicliul, reşedinţa, acolo unde crede el că o duce mai bine. În acest moment, domnul Marko Attila a apreciat că nu poate să rămână în ţară şi, ca atare, şi-a stabilit domiciliul, din câte stiu eu, în Ungaria".
Avocatul a mai arătat că refuzul lui Marko Attila de a se întoarce în ţară este "un fel de a refuza o jurisdicţie pe care nu o consideră ca fiind echidistantă".
(Valentin Busuioc)
---
Demisia în original a deputatului UDMR Marko Attila a ajuns la Camera Deputaţilor şi va fi discutată în şedinta de astăzi a conducerii Camerei, transmit surse din presă.
Potrivit acestora, deputatul UDMR a trimis în urmă cu două săptămâni cererea sa de demisie din funcţia de deputat, dar plenul Camerei Deputaţilor nu a putut să ia act de aceasta pentru că nu era în original, ci doar o copie.
Plenul Camerei urmează să ia act de demisia lui Marko Attila Gabor, iar în aceste condiţii deputaţii nu vor mai lua în discuţie cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului UDMR.
Procurorii DNA solicită arestarea lui Marko Attila în Dosarul Bica 1, care este suspectat de trei infracţiuni de abuz în serviciu privind acordarea de despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro.
Procurorii susţin că, la data de 12.01.2015, ANRP a sesizat DNA cu privire la faptul că, în decursul lui 2009, Curtea de Conturi a României a efectuat un control la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, control ce a avut ca obiect fundamentarea şi utilizarea fondurilor alocate pentru plata despăgubirilor în anul 2008. Astfel, s-a constatat că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor.
În cursul anului 2008, Marko Attila, împreună cu ceilalţi membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a emis în cazul a trei dosare, titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi nici prevederile art. 10 alin. 6 şi 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75.000.000 euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obţinerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii şi cesionarii drepturilor de despăgubire.
Anterior, Camera Deputaţilor a încuviinţat arestarea preventivă a inculpatului Marko Attila Gabor pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, într-un alt dosar penal, faţă de care procurorii anticorupţie au dispus disjungerea şi continuarea cercetărilor în prezenta cauză, în care cercetările au fost extinse şi cu privire la infracţiunile menţionate mai sus.
În luna decembrie, deputatul Marko Attila a fugit la Budapesta, avocatul său declarând că premierul ungar Viktor Orban i-a acordat protecţie şi azil politic.