Demisia lui Nicuşor Dan

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 17 septembrie 2021

Sorin Rosca Stanescu

Persistă din ce în ce mai insistent zvonul conform căruia Nicuşor Dan ar fi făcut de mai multe ori tentativa de a demisiona din funcţia de Primar General. Pe motiv că îl depăşeşte. Că pur şi simplu nu poate conduce Bucureştiul. Acest zvon coexistă cu un altul. Şi anume că cineva îi tot rupe acestuia demisiile scrise. Şi că acest lucru s-ar fi întâmplat de patru-cinci ori. Scenariul de mai sus este susţinut puternic de avocatul Laura Vicol. O persoană care până acum nu a lansat pe piaţă fonfleuri. Din acest motiv, sunt silit să o iau în serios.

Până şi ultimul fan din Bucureşti sau de aiurea al lui Nicuşor Dan a înţeles câteva lucruri simple. Primul este că personajul, atunci când s-a lansat în campania electorală, susţinut fiind în forţă de Ludovic Orban, care controla Partidul Naţional Liberal, le-a promis bucureştenilor o seamă întreagă de lucruri. Şi nu a realizat nici măcar unul dintre acestea. Pur şi simplu s-a dovedit incapabil să-şi atingă obiectivele. Un Primar General al Capitalei poate înţelege oricine că este silit să negocieze zilnic cu consilierii, care reprezintă interesele diferitelor partide, dar care mai ales îşi promovează propriile interese. Există din această perspectivă agende personale mai puternice decât agendele cetăţenilor care te-au făcut consilier şi, de asemenea, agende transpartinice, mai puternice decât cele ale partidelor care te-au pus pe listă. Această negociere nu este deloc uşoară. Presupune voinţă, perseverenţă, inteligenţă, dinamism şi mai ales persuasiune. Niciuna dintre aceste calităţi nu-i sunt caracteristice lui Nicuşor Dan. Primarul, pe care o parte dintre bucureşteni l-au ales, pe care serviciile l-au promovat, iar PNL l-a susţinut, este un personaj tarat de foarte multe complexe, adept al unui joc netransparent, individualist şi total opus fişei psihologice a unui politician, indiferent din ce formaţiune ar face acesta parte. Şi, în plus, este şi prizonierul unei mini-camarile, plasată în afara oricărui partid şi înşurubată unor jocuri de interese opuse intereselor cetăţeanului.

Nicuşor Dan a reuşit într-un interval scurt de timp să-şi facă mai mulţi duşmani şi să-şi creeze mai multe adversităţi decât oricare alt Primar General a Capitalei din istoria recentă. Şi, în plus, neavând niciun fel de calităţi manageriale, a aşezat Primăria Generală pe butuci. Practic, mecanismele acestui aparat, care nu sunt extrem de complicate, dar nici nu sunt simple deloc, s-au blocat. Consecinţele le văd bucureştenii. Rata de nemulţumire a acestora este uriaşă. Această povară poate zdrobi orice om. Şi de ce nu l-ar zdrobi pe Nicuşor Dan?

Dacă acesta şi-a scris demisia, o dată sau de mai multe ori, înseamnă că a înţeles că locul lui nu este în jilţul de Primar General. Că povara acestei funcţii este prea mare. Că este depăşit de responsabilităţile pe care le are în funcţia îndredinţată. Şi că trebuie să se retragă, atâta timp cât nu este prea târziu. Că ar mai fi timp să facă acest lucru cât de cât cu demnitate, eventual aruncând vina pe sistemul ticăloşit. Până aici totul este firesc. Se mai întâmplă. S-a întâmplat chiar şi la case mai mari.

Faptul neobişnuit apare însă în cea de-a doua parte a informaţiei. Şi anume că cineva îi rupe demisiile şi-l tot convinge să se răzgândească. Până la următoarea criză de depresie. Cine ar putea fi acel cineva? Doamna Laura Vicol susţine că este vorba de colaboratorii săi apropiaţi. Adică oameni înfipţi în structurile municipalităţii, care profită de pe urma unui primar neputincios şi incompetent şi care doresc cu ardoare să funcţioneze şi în continuare, făcându-şi mendrele ca un grup ilegitim de interese. Este însă posibil şi un alt scenariu.

Această idee de proastă inspiraţie, de a plasa un om din afara partidului, respectiv pe Nicuşor Dan, în poziţia de candidat pentru Primăria Generală a Capitalei, i-a aparţinut lui Ludovic Orban. Care a încercat în mai multe rânduri, fără succes, să devină Primar General, în condiţiile în care, în trecut, maximum pe care l-a obţinut a fost să deţină temporar poziţia de viceprimar. Făcând acest lucru ca preşedinte PNL, Orban şi-a asumat desigur răspunderea. A folosit în acest scop autoritatea lui şi a celorlalţi membri PNL, precum şi credibilitatea acestui partid, al doilea după PSD. Orban nu stă deloc pe roze. Nu stă deloc bine în competiţia internă pentru şefia PNL. Dimpotrivă. Stă atât de rău, încât, culmea ridicolului, ALDE, un partid care, după ce s-a lăsat sedus de cântecele de sirenă ale lui Victor Ponta şi nici măcar nu a mai putut intra în Parlament, i-a făcut lui Orban oferta de a-l primi în rândurile lui. Desigur, ca un membru obişnuit, numai bun să dea cu sapa. Şi eventual să lipească afişe la următoarele alegeri, dacă ALDE se va mai simţi în stare să participe. Adevăraţii liberali, în frunte cu Chiţoiu şi alţii ca el, îi oferă, iată, azil politic lui Ludovic Orban. Este de tot râsul! Ei bine şi în aceste condiţii o demisie a lui Nicuşor Dan, înaintea Congresului PNL de la sfârşitul acestei luni, i-ar fi categoric fatală încă preşedintelui PNL. Ar fi, dacă nu cel mai răsunător, în orice caz cel mai vizibil eşec al său.

Este deci plauzibil şi posibil ca Nicuşor Dan, excedat de greutatea funcţiei, cocoşat sub răspunderile cărora nu le poate face faţă, să pună coada între picioare, să-şi scrie demisia pe o coală A4 şi că încerce să plece. Şi, de asemenea, este plauzibil şi posibil ca cineva să încerce din răsputeri să-l determine să renunţe. Cel puţin pentru moment. Eu cred că acel cineva este Ludovic Orban. Care acum stă cu mâna întinsă ca un milog, rugându-se de Nicuşor Dan să mai rămână. Să mai rabde. Chiar dacă, în acest fel, răbdarea bucureştenilor ia sfârşit.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. SRS trompeta sparta a psd-ului.

    Am văzut ce a făcut madam Firea la primăria București. 

    UN URIAS JAF. 

    sa vină din nou Firea la cârma?

    Niciodată! 

    1. ...

      da ce-ai vazut ca a facut firea la bucuresti ? dar ce nu face asta nu vezi ? ai vedere sel ectiva propagandistule ?

      Sa inteleg ca preferi unul care te fura, decat unul care nu face nimic.

      A, stai, ca nu te fura pe tine, ci pe noi, iar tu primeai de la Firea 

    ...

    1. daca a inghitit Bursa alde tine si nu a avut toxiinfectie , rezista si la restul !

      Gagiul este userist/legetebist borât. Nu intelege nimic, este setat sa vomite doar tâmpenii

    Unii care se plictisesc ori scriu carti la a caror lansare editoriala asista fosti puscariasi, ori elucubreaza in editoriale marunte. Pacat ca au ajuns atat de indoctrinati ca nu mai discern intre fanteziile care le intuneca mintea si realitatea cotidiana. Bad luck for them.

    "Nicușor Dan a anunțat că proiectul Podul Ciurel nu mai continuă" , aceasta mizerie de primar face jocurile dezvoltatorilor imobiliari anuland proiectul initial pt a ridica blocuri in l9cul unde trebuia sa construiasca soseaua care degreva traficul din Militari .La puscarie pe 25 ani sa te duci !

    ND este fara indoiala un om destept. Insa desteptii sunt aiuriti, imprastiati, nu sunt buni de conducatori, de sefi. Ei traiesc intr-o lume a lor, ideala. O fi oare si ND asa?

    1. Adica Duamna Fi Rea e buna de sefa, entru ca nu e desteapta. E chiar logic! Poate sa conteze pe votul meu.

    As vrea sa gasesc dovezi ca SRS nu deliteaza. Nu gasesc. Mai mult, cred ca stiu de unde vin susele astea, de la Secu.

    ND chiar e important daca la 8 luni dupa suspendarea PUZurilor e atacat de flasnete vargate ca SRS...

    1. Da, se pare ca PSD-UL e speriat și și-a pus marionetele în funcțiune.

    SRS, decar sa scrii titluri aiuristicea MAI bine ai scrie un articol gen : VREM DEMISIA LUI NICU MARCU, ȘEFUL ASF.

    Laura Vicol, deputat PSD, normal ca nu lanseaza fonfleuri. Este un fonfleu.

    Ca si fosta ei clienta, femeia de succesuri Alina Bica. 

    1. Acest articol e scris de un PUSCARIAS .O vrei pe FI_REA ca din palma ei ai mancat DESTUL.Vremurile bune pentru tine AU APUS! LA MUNCA DE JOS! NU LA FURAT!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb