Democraţia europeană nu este în pericol, pentru că nici măcar nu există

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 iunie

Democraţia europeană nu este în pericol, pentru că nici măcar nu există
Călin Rechea

Înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, Politico a publicat o analiză deosebit de dură a stării "democraţiei" din Uniunea Europeană sub titlul "Nu vă deranjaţi să votaţi la alegerile europene".

Autorul, Matthew Karnitschnig, respinge şi teama pe care autorităţile o induc cetăţenilor prin avertismentele neîncetate privind ameninţările la adresa democraţiei.

"Pentru ca democraţia UE să fie în pericol, mai întâi ar trebui să existe", subliniază Karnitschnig, care apoi plusează, declarând că "democraţia europeană ar câştiga mai mult dacă cetăţenii nu ar vota şi ar pune capăt acestei şarade".

Şoc şi groază! Cum este posibil să afirmi aşa ceva? Sigur trebuie să fii un agent al unei puteri străine sau faci jocurile duşmanilor democraţiei, un sistem aşa de uşor de întreţinut pe termen scurt prin cumpărarea "alegătorilor", cu ajutorul împrumuturilor pentru care nu răspunde nimeni.

Sacrilegiu? Nici pe departe. "Faptul că acest lucru sună ca un sacrilegiu dovedeşte succesul politicienilor în a ne trage pe sfoară", susţine Karnitschnig.

Din păcate pentru politicieni, "propaganda nu schimbă cu nimic faptul că Parlamentul European nu este un parlament în sensul convenţional al cuvântului", deoarece "nu posedă singura putere care este sufletul oricărei legislaturi reale, puterea de a legifera", în condiţiile în care propunerile legislative sunt privilegiul exclusiv al Comisiei Europene. Iar această instituţie europeană nu este rezultatul alegerilor democratice, ci al "târgurilor" care se fac în spatele uşilor închise, unde se "tranzacţionează", de exemplu, postul de şef al BCE la schimb cu preşedintele CE, aşa cum au făcut Macron şi Merkel după alegerile anterioare.

Corespondentul pentru Europa de la Politico mai scrie că "Parlamentul Potemkin al Europei a avut chiar şi partea sa de mită şi scandal, la fel ca un parlament real".

În faţa acestei realităţi, care nu poate fi negată nici de cei mai înverşunaţi propagandişti, apare o întrebare legitimă: A fost aceasta doar o "scăpare" în tratatele europene sau aşa a fost "proiectată" toată structura aşa-zisei democraţii europene?

Iar dacă nu este vorba despre o "scăpare", ipoteză oricum nerealistă, cum poate fi explicată înfiinţarea unui Parlament care nu are niciun fel de putere legislativă? Şi cum este compatibilă o astfel de stare de lucruri cu "idealurile" europene?

Matthew Karnitschnig mai subliniază faptul că puterea Parlamentului European de a propune amendamente şi revizuiri ale legilor este "doar un substitut slab pentru o putere legislativă reală", deoarece "Parlamentul este, în cele din urmă, sclavul Comisiei, care la rândul ei este sclava Consiliului, adică a statelor membre ale blocului".

Autorul ilustrează procesul cu un exemplu din Pactul climatic (Green Deal), pe fondul opoziţiei tot mai puternice din Germania faţă de interzicerea motorului cu combustie internă din 2035.

"Ceea ce doreşte Parlamentul UE nu va conta dacă Germania, cea mai puternică ţară europeană, decide că nu mai sprijină această iniţiativă", subliniază jurnalistul de la Politico, care apoi subliniază că "Principala funcţie a Parlamentului este de a crea aparenţa unei democraţii vibrante în acţiune".

În opinia sa, "este greu de înţeles care este scopul instituţiei", în condiţiile în care "nici măcar preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, nu pare să ia Parlamentul în serios".

Concluzia lui Karnitschnig porneşte de la faptul că Ursula von der Leyen candidează pentru un nou mandat de preşedinte al CE, dar nu candidează pentru un loc în Parlamentul European. Oare de ce se teme Ursula?

Evitarea verdictului de la urne este posibilă pentru "liderii" europeni deoarece "von der Leyen ştie că, pentru a fi realeasă, nu are nevoie de sprijinul unei largi părţi a europenilor, ci doar de o majoritate a Parlamentului". În aceste condiţii, "ea şi-a concentrat campania pe întâlniri de culise cu liderii partidelor naţionale şi cu deputaţii de al căror sprijin are nevoie".

Aceasta arată cât de mare este "respectul" Ursulei von der Leyen pentru democraţie, iar parcă acest lucru este evidenţiat şi de zâmbetul său sinistru din clipurile electorale.

Un exemplu în acest sens îl constituie întâlnirea recentă cu fostul premier bulgar Boiko Borisov, în cadrul căreia "von der Leyen a fost de acord să reducă şi mai mult cerinţele din Green Deal", deşi "acest pachet de reforme privind mediul a fost piesa centrală a agendei sale din primul mandat".

După cum se vede, Ursula von der Leyen "poate schimba direcţia fără să se adreseze direct alegătorilor sau chiar fără să se angajeze într-o dezbatere publică despre parcursul Europei în ceea ce priveşte politica climatică", după cum mai subliniază Karnitschnig, iar aceasta "ilustrează ce farsă este cu adevărat Parlamentul European".

În articolul din Politico mai sunt amintite câştigurile anuale ale europarlamentarilor, de circa 120.000 de euro pe an, şi sumele cheltuite cu "naveta" la Strasbourg, "unde deputaţii europeni se reunesc câteva zile în fiecare lună pentru a-i face fericiţi pe francezi". Dar toate aceste sume sunt meritate, deoarece "eurodeputaţii trebuie compensaţi bine pentru faptul că trebuie să pretindă că fac ceva util".

În ciuda irelevanţei Parlamentului European, de care alegătorii europeni sunt conştienţi, după cum susţine autorul, această şaradă nu se va termina prea curând, deoarece "instituţiile politice europene au nevoie de un loc unde să parcheze oamenii".

Matthew Karnitschnig scrie că a întâlnit un venerabil deputat spaniol care i-a mărturisit că speră să câştige un loc la Bruxelles deoarece "este mai puţin haotic decât Madridul", în timp ce un candidat bulgar, fără experienţă politică, vedea mandatul de eurodeputat ca pe o şansă de a face lobby pentru sectorul economic unde avea o afacere foarte profitabilă, fără a fi interesat deloc de politica UE.

În aceste condiţii, nu este de mirare că mecanismele "democraţiei europene" sunt profund disfuncţionale, iar Comisia Europeană face toată politica şi cadrul de reglementare în spatele uşilor închise şi manifestă un dispreţ nedisimulat faţă de cetăţenii europeni.

Pentru jurnalistul de la Politico, Europa trebuie să acorde o putere legislativă semnificativă Parlamentului şi să treacă la alegerea deputaţilor pe liste transnaţionale astfel încât această instituţie să nu rămână doar o glumă.

Cu alte cuvinte, va mai trece mult timp până când s-ar putea vorbi de schimbare, dar şi atunci vor fi doar vorbe. Actuala structură instituţională este mult mai bună pentru transformarea Uniunii Europene în primul "imperiu neimperial din istorie", aşa cum spunea odată un fost preşedinte al Comisiei Europene.

Din păcate, politicienii cu veleităţi autoritare care sunt "selectaţi" în posturile de comisari, veleităţi dezvăluite aşa de bine în ultimii ani, nu sunt deloc pregătiţi pentru a rezolva viitoarea criză existenţială a Uniunii, o criză pe care actualele planuri economice, politice şi energetice, precum şi iresponsabilitatea fiscală, manifestată atât la nivel naţional cât şi unional, o fac inevitabilă.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. In schimb rusia e o democratie model ,nu-i asa?????

    1. Delirează de câțiva ani.

      Rusia China Iran sunt cele mai dezvoltate democratii, cele mai dezvoltate economic tari, Westul e putred corupt decadent distrus.

      Ah uitasem...si Coreea de Nord este un model de dezvoltare a educatiei si personalitatii cetatenilor

    Poate dc castiga haur era democratie, asa nu e.

    Doar ca n-are cum castiga vreodata din moment ce "nu conteaza cine voteaza , conteaza cine numara", Iosif Stalin.

    Fiecare are dreptul la o opinie. Faptul ca cineva poate publica un articol pe tema absentei democratiei poate fi o dovada ca aceasta exista, chiar daca nu perfecta, nu este asa? Sincer, eu am inceput sa sel ectez articolele pe care le citesc, unele nu imi aduc nici un beneficiu...

    1. Bagă filtru perechea.

    Urzeala din capul unora le face rau la ligurica .Cetatenii s-au napustit sa voteze in favoarea UE Favoritii unor natingi ce si-au dat mina cu Rusia si cu Budapesta nu au putut sa isi adauge , fata de numarul obtinut in Parlamentul trecut, decit 13 fotolii .Ursula cistiga din nou .Orban redenumit de Trump „turcitul” nu mai cumuleaza o majoritate absoluta in Ungaria .Democratia europeana triumfa avind in decizia lui Macron exceptionalitatea politicilor de Stat .Cetatenii francezi , cei revansarzi , sunt pusi in fata unei dileme politice .Vor dori cetatenii Frantei sa devina „Putinisti ” ?O data Macron a fost pedepsit .A doua oara non bis in idem .Europa si noi toti suntem in aflati fata refacerii Imperiului .Cine ar fi crezut ?

    titlul asta e atat de bun ca merita un Oscar/Pulitzer indiferent ce prostii ar fi scrise sub el.

    1. Și Putler a râs, Sovietul respiră în capetele prin care bate vântul. :

      nea trolu, nu mai pierde vremea pe aici ca inchid astia la casierie; vinerea e zi scurta :)

      ...

    Democratia europeana e ok bine mersi, chiar faptul ca acum vin multi reprezentanti de extrema dreapta, care cu siguranta vor schimba niste lucruri, e dovada ca democratia europeana functioneaza. A ca unii nu vor sa puna in aplicare deciziile, da se poate , vezi Ungaria mereu. Dar se dau pe brazda ca sunt mecanisme.

    La noi e mai cu cantec, in toate sondajele de dinainte de alegeri PSDNL a avut 43%, de fapt citez: 

    43.7% dintre alegători ar vota cu alianţa PSD – PNL, 17.5% cu AUR, 14.1% cu Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, FD). 

    si puf, dupa alegeri, 1 milion de voturi anulate sau disparute, iar PSDNL, 48%, AUR 14% SI USR8%

    1. La noi alegerile au fost furate , clar pentru toata lumea.

       

      "Având în vedere că la data de 29 ianuarie 2021 se cunoștea faptul că erau autorizate vaccinurile Pfizer, Moderna și AstraZeneca, iar vaccinurile acceptate anterior de Tătaru Nelu – 33.328.096 doze (din care 8.520.538 doze vaccin Janssen), respectiv Voiculescu Vlad Vasile – 4.260.270 doze opționale Pfizer, erau suficiente nu doar pentru vaccinarea a 10,7 milioane persoane, ci chiar 23 milioane persoane, rezultă că toate vaccinurile achiziționate după data de 29 ianuarie 2021 au fost în surplus. 

      România a solicitat, prin mecanismul comun de negociere al Comisiei Europene, achiziția unui număr de doze de vaccin necesar pentru vaccinarea a 10,7 milioane de persoane. 

      Raportat la numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare, 10,7 milioane de persoane, ministrul sănătății Tătaru Nelu ar fi trebuit să solicite achiziționarea numărului de vaccinuri necesar pentru vaccinarea acestora, și nu achiziționarea unui număr mult mai mare de doze de vaccin." 

       

      DNA si Guvernul Romaniei au spus Comisiei Europene ca in Romania sunt 10,7 milioane de adulti eligibili pentru vaccinare. Dar pe listele electorale permanente sunt 19 milioane de oameni. Iar prezenta la vot pe 9 iunie a fost de 9,5 milioane de romani (diaspora a fost nesemnificativa, putine sute de mii). 

       

      Cum se poate explica astfel ca din 10,7 milioane de romani rezidenti in Romania, au iesit la vot 9,5 milioane? Prezenta la vot de 90%? In ce tara va credeti, securistilor care furati alegeri? Completati la procese verbale stiind ca listele sunt falsificate sau nu mai sunt in concordanta cu realitatea demografica? 

       

      Alianta mafiota si securistica PSD+PNL a beneficiat de cel putin 1-2 milioane de "voturi" fictive care nu vor fi regasite in sacii cu voturi. Daca macar cineva ar audita buletinele de vot, cate s-au tiparit si cate au fost distruse la final. Daca am avea holograma pe buletinele de vot, asa cum sunt pe fiecare sticla de vin. 

      Romania nu mai are democratie. 

      nu te supara iti trece curind te vindeci repede .

      Diagnostic: infestare cu șoșo.

      Tratament: extirpare neuron.  

      Exact cum , nu stim, dar oamenii intuiesc ca au fost cumva manarite voturile, sa iasa exact cat trebuie. 51% psdnl dupa redistribuire, ciolos out, barna out, sosoanca la bruxelles, bye

      s-au scapat acum de multi incomozi, pt ca miza reala e la toamna la parlamentare. banii grosi "se fac" in tara nu la bruxelles, 150.000 de euro pe an, e mizilic fata de cat se poate palma in Romania. 

    Mie imi place domnul Rechea.

    Munca sa, de entomolg pasionat, scoate la lumina tot soiul de creaturi bizare si specioase. Ca acest Garnishthing. 

    "Democraţia europeană nu este în pericol, pentru că nici măcar nu există"

    very good point! :))  

    Ban.Cher.Vali 

    1. daca misuna anumite forme de organizare suprastatala care sa aminteasca de democratie in UE ... pozitia si puterea decizionala a Comisiei Europene in aparatul european suprastatal deja sterge orice banuiala de democratie.

      Ban.Cher.Vali 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb