Denominarea lirei turceşti, de la începutul acestui an, nu a creat probleme majore, relatează presa internaţională. Oficialii băncii centrale din Turcia, care au tregătit trecerea de la vechea liră (TL) la cea nouă (YTL), au precizat că întregul proces s-a desfăşurat conform aşteptărilor. Sertac Ozinal, director general în cadrul unei băncii turceşti, a spus că aproape întreg sistemul bancar a realizat cu succes trecerea în noul sistem de tranzacţii, în trei minute după miezul nopţii.
Totuşi, cardurile nu au putut fi utilizate pentru aproximativ cinci minute, pînă la finalizarea tranziţiei. Bancomatele distribuiau noile cupiuri. Vechile bancnote vor putea fi utilizate pînă la finele anului, dar oficialii băncii centrale consideră că acestea vor fiscoase din circulaţie pînă la sfîrşitul lui februarie.
La începutul anului, Turcia a tăiat şase zerouri din lira turcească. Prin vechea monedă, această ţară avea cea mai mare bancnotă de 20 milioane de lire, dar care valora numai 15 dolari. Însă noua liră turceas-că, va putea fi schimbată pentru 0,7 dolari sau 0,5 euro, faţă de vechea liră turcească care valora nu mai mult de 0,0000007 dolari sau 0,0000005 euro. Mulţimea de zero-uri complica tranzacţiile financiare, bugetul turc cifrîndu-se în milioane de miliarde. Pentru a uşura tranzacţiile, bancnotele noi vor fi imprimate, ca şi cele vechi, cu imaginea lui Mustafa Ataturk, fondatorul republicii turce. Legea reintroduce "kurus" (centima) care dispăruse cu peste 20 de ani în urmă, sub presiunea inflaţiei.
În ţara noastră, Banca Naţională a României a modificat cotaţia lirei turceşti. Astfel, nu mai sînt cotate 1.000 de lire turceşti (TRL) care valorau 21-22 de lei, ci noua liră (TRY) care este echivalentul a aproape 21.600 lei.