Denominarea lirei turceşti, fără probleme majore

COSTI DOBREA
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 ianuarie 2005

Denominarea lirei turceşti, de la începutul acestui an, nu a creat probleme majore, relatează presa internaţională. Oficialii băncii centrale din Turcia, care au tregătit trecerea de la vechea liră (TL) la cea nouă (YTL), au precizat că întregul proces s-a desfăşurat conform aşteptărilor. Sertac Ozinal, director general în cadrul unei băncii turceşti, a spus că aproape întreg sistemul bancar a realizat cu succes trecerea în noul sistem de tranzacţii, în trei minute după miezul nopţii.

Totuşi, cardurile nu au putut fi utilizate pentru aproximativ cinci minute, pînă la finalizarea tranziţiei. Bancomatele distribuiau noile cupiuri. Vechile bancnote vor putea fi utilizate pînă la finele anului, dar oficialii băncii centrale consideră că acestea vor fiscoase din circulaţie pînă la sfîrşitul lui februarie.

La începutul anului, Turcia a tăiat şase zerouri din lira turcească. Prin vechea monedă, această ţară avea cea mai mare bancnotă de 20 milioane de lire, dar care valora numai 15 dolari. Însă noua liră turceas-că, va putea fi schimbată pentru 0,7 dolari sau 0,5 euro, faţă de vechea liră turcească care valora nu mai mult de 0,0000007 dolari sau 0,0000005 euro. Mulţimea de zero-uri complica tranzacţiile financiare, bugetul turc cifrîndu-se în milioane de miliarde. Pentru a uşura tranzacţiile, bancnotele noi vor fi imprimate, ca şi cele vechi, cu imaginea lui Mustafa Ataturk, fondatorul republicii turce. Legea reintroduce "kurus" (centima) care dispăruse cu peste 20 de ani în urmă, sub presiunea inflaţiei.

În ţara noastră, Banca Naţională a României a modificat cotaţia lirei turceşti. Astfel, nu mai sînt cotate 1.000 de lire turceşti (TRL) care valorau 21-22 de lei, ci noua liră (TRY) care este echivalentul a aproape 21.600 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb