Depozitele bancare oferă rentabilităţi medii de 4,25% pe an

Diana Constantin, Magda Stoica
Bănci-Asigurări / 13 martie 2011

Dobînda medie bonificată la depozitele în monedă naţională în sistemul bancar este de 4,25%, variind între un minim de 3% şi un maxim de 9%. Cele mai multe dintre bănci bonifică dobînzi între 4% şi 6% pentru depozitul în lei pe termen de o lună, între 6% şi 8% pentru depozitul pe termen de 3 luni şi procentele se menţin pentru depozitele pe termen de 6 luni, respectiv 1 an.

Vîrfurile în sistemul bancar sînt înregistrate la "Nova Bank", în timp ce minimele se regăsesc la "Porsche Bank".

Băncile care acordă dobînzi în afara pieţei (exagerat de mari) sînt susceptibile de lipsă lichidităţi, ele încercînd să atragă resurse de la populaţie şi de la agenţii economici. De altfel, "Nova Bank" se află încă din primăvara anului trecut în regim special de decontare. Adică, banca face decontări doar în limita disponibilităţilor din contul pe care îl are deschis la Banca Naţională a României.

În categoria dobînzilor bonificate mai mici decît media, şi anume între 3% şi 4% pentru depozitele în lei pe termen de 1 lună, se încadrează ABN AMRO Bank, Unicredit Bank, Volks-bank şi Egnatia. Pentru depozitele în lei pe termen de 3, 6 şi 12 luni, oferă dobînzi sub medie bănci precum BRD, Raiffeisen, Banca Ţiriac, ING Bank, HVB Bank.

Dobînda pentru depozitele la vedere în lei aferente persoanelor fizice variază între 0,1% (Finansbank, Volksbank) şi 6,75% (ING Bank, pentru sumă mai mare de 700 RON). Majoritatea băncilor comerciale practică o dobîndă de 0,25% pe an pentru depozitele la vedere în lei (BCR, BRD, Raiffeisen, CEC, Banca Transilvania, ABN AMRO Bank). O valoare intermediară este cea de 3% de la Piraeus Bank.

În ceea ce priveşte depozitele la termen, procentele dobînzii diferă în funcţie de perioada pe care este efectuat depozitul.

Cele mai atractive dobînzi la depozitele pe o lună sînt cele de la Nova Bank (8%), urmată de Banca Transilvania (7,5%) şi de Romanian International Bank (6,75%). Cele mai mici dobînzi sînt oferite de Porsche Bank (1%).

În cazul dobînzilor la depozitele pe 3 luni "Nova Bank" este în continuare pe primul loc cu o dobîndă de 8,5%. Banca Transilvania îşi păstrează aceeaşi dobîndă ca şi pentru depozitele pe o lună, şi anume, 7,5%. Mindbank, BCR, Piraeus Bank practică fiecare o dobîndă de 7%, 6,25%, respectiv 6,5%. Cele mai mici dobînzi sînt oferite de Porsche Bank (1,5%), Volksbank (3,5%) şi ABN AMRO Bank (3,75%).

Pentru depozitele în lei pe 6 luni dobînzile oferite de majoritatea băncilor sînt mai mari decît cele pentru sumele plasate pe trei luni - 0,25 puncte procentuale în cazul majorităţii băncilor. Cea mai mare diferenţă, de 1 punct procentual, este înregistrată la Unicredit (de la 4% la 5%). Singurele bănci la care dobînzile înregistrează o reducere de la depozitul pe 3 luni la cel pe 6 luni sînt Piraeus Bank (de la 6,5% la 6,4%) şi Sanpaolo IMI Bank (de la 4,5% la 3%).

Dobînda pentru depozitele pe 9 luni este asemănătoare celei la depozitele pe 6 luni. Astfel Nova Bank ajunge la o dobîndă de 9%, Unicredit - 5,25%, Piraeus - 6,1%.

Pentru depozitele constituite pe un an, BCR oferă o dobîndă de 7,5%, faţă de 6,75% pentru depozitele pe 9 luni. "Nova Bank" păstrează aceeaşi dobîndă de 9%.

Pentru persoanele juridice diferenţele nu sînt semnificative, băncile practicînd de obicei aceleaşi dobînzi ca şi în cazul persoanelor fizice.

(n.r. - dobînzile analizate sînt conform ultimelor rapoarte furnizate de bănci)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb