Deprecierea monedei unice sporeşte încrederea în cea mai mare economie europeană

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 septembrie 2005

Încrederea în economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a crescut în mod neaşteptat în septembrie, atingînd nivelul maxim al ultimelor opt luni, ca urmare a faptului că moneda unică (euro) s-a depreciat în raport cu dolarul, fapt care i-a ajutat pe exportatori. Indicele calculat de institutul german Ifo, privind încrederea întreprinzătorilor în economie a cres-cut la 96 de puncte în septembrie, de la 94,6 în luna august. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 7.000 de directori de companii. Specialiştii de la Ifo au specificat că 20% din răspunsurile primite după alegerile din 18 septembrie, al căror rezultat este incert, au fost mai pesimiste decît cele care au venit anterior. În acest context, economiştii aşteptau un declin al indicelui.

"Situaţia economică a Germaniei pare că se consolidează", consideră Gernot Nerb, economist în cadrul Ifo. Acesta a mai menţionat: "Bineînţeles, avem nevoie de mai multe semnale pozitive ca să putem vorbi de o redresare reală." Dintre directorii intervievaţi, şi-au exprimat cu precădere optimismul producătorii industriali, sentiment care s-a putut observa şi în rîndul distribuitorilor en-gros şi cu amănuntul. În schimb, a scăzut încrederea pe segmentul directorilor din domeniul construcţiilor.

Analiştii sînt de părere că rezultatul studiului Ifo este încurajator, însă nu trebuie trecut cu vederea peste creşterea preţurilor la petrol şi a incertitudinilor politice, care au amplificat riscurile privind încetinirea expansiunii economice în ultimul trimestru din acest an.

Euro a pierdut 11% în raport cu dolarul de la începutul anului, fapt care face ca bunurile de provenienţă germană să fie mai competitive pe plan extern. Astfel, exportatorii germani reuşesc, prin cîştigurile obţinute din diferenţa de schimb valutar, să compenseze creşterea costurilor generate de explozia preţurilor la petrol.

După publicarea raportului Ifo, obligaţiunile europene şi-au continuat declinul, iar euro s-a înscris pe un curs ascendent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb